Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Incendiul din pădurea de la…

Incendiul din pădurea de la Cahul: consecințe și măsuri de intervenție. Precizările Ministerului Mediului

Sursa: IGSU/Imagine simbol

În urma vizitei efectuate de echipa formată din reprezentanții Ministerului Mediului și Agenția „Moldsilva” la Cahul, s-a constatat că incendiul a afectat în total aproximativ 20 de hectare de teren. Din această suprafață, 12,4 hectare reprezintă pădure din fondul forestier, iar 7,6 hectare sunt terenuri acoperite cu vegetație, proprietatea Administrației Publice Locale (APL), potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

Ministerul Mediului declară că în cadrul Ocolului Silvic Cahul, incendiul a izbucnit în trupul de pădure Cahul, parcela 100, afectând circa 12,4 hectare de pădure din fondul forestier.

Din acestea, 7 hectare de arborete tânăr de salcâm, cu vârsta între 4 și 7 ani, au ars integral, iar celelalte 5,4 hectare de pădure au fost afectate parțial, în mare parte arzând doar stratul erbaceu.

Pe parcursul vizitei, s-a decis că suprafața de 7 hectare de arboret tânăr, distrusă integral, va fi inclusă pentru replantare în toamna acestui an, iar în celelalte zone afectate se va interveni cu completări necesare., potrivit Ministerului.

Totodată Ministerul Mediului roagă cetățenii să fie extrem de vigilenți.

„Din cauza acestui incendiu, va fi nevoie de 7 ani și se vor cheltui peste 600 de mii de lei pentru a readuce pădurea în starea în care era înainte de incendiu. Daunele produse mediului sunt foarte greu de restabilit, costisitoare și uneori chiar irecuperabile”, scrie în comunicatului Ministerului.

De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să evite activitățile care pot genera foc deschis în natură și să respecte cu strictețe regulile de prevenire a incendiilor.

Peste 120 de hectare de teren au fost afectate de incendii vegetale în ultimele 24 de ore.

Incendiile de vegetație au fost înregistrate în mai multe raioane, printre care: Cahul, Сimișlia, Nisporeni, Călărași, Soroca, Florești și Ștefan Vodă. Cele mai mari pagube în urma izbucnirii incendiilor de vegetație uscată au avut loc în raionul Cahul și Florești.

Conform avertizării emise de Serviciul Hidrometeorologic de Stat până la data de 22 iulie 2024, din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitaților, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu cu caracter natural.