Principală  —  IMPORTANTE   —   Igor Dodon și Vlad Plahotniuc…

Igor Dodon și Vlad Plahotniuc s-ar fi întâlnit în Grecia, la hotelul lui Ceaika, în timpul pelerinajului șefului statului pe Athos. Reacția președintelui

Publicația Ziarul Național publică un articol în care prezintă mai multe probe care ar demonstra că la sfârșitul verii, Igor Dodon, aflat oficial într-un pelerinaj pe muntele Athos, s-a întâlnit cu Vladimir Plahotniuc la hotelulul Pomegranate de pe Halkidiki, deținut de Artiom Ceaika, fiul fostului procuror al Federației Ruse și fratele partenerului de afaceri al lui Alexandru Dodon, fratele șefului statului. La întrevedere ar mai fi participat un înalt oficial rus care însă, nu a putut fi identificat.

Igor Dodon neagă informațiile despre care spune că sunt un fals și că va da publicația în judecată.

Potrivit documentelor publicate de Ziarul Național, compania Vanguard International deținută de Vladimir Plahotniuc ar fi achitat mai multe zboruri charter „pentru destinații din Europa în zilele de 29, 30 și 31 august 2020. Zborurile sunt efectuate cu același aparat de zbor – CESSNA 525A Citation CJ2, cu numărul de înregistrare 9A-JSC, care aparține companiei croate Jung Sky”, se arată în articolul Ziarului Național.

Potrivit publicației, la 28 august, Vladimir Plahotniuc ar fi părăsit SUA cu un zbor Miami – Berlin. În capitala Germaniei ar fi ajuns la 29 august unde ar fi avut o întrevedere cu un oficial german „la Holiday Inn Berlin Airport, iar la aceasta ar fi asistat și cel puțin un reprezentant al Serviciului de imigrație al Guvernului german”, se mai arată în articol.

De la Berlin, fostul lider democrat a zburat la Nice, acolo unde și-a văzut familia, apoi, a doua zi dimineața, la 30 august zboară în Thessaloniki, locul unde cu două zile mai înainte a aterizat și președintele Igor Dodon.

Ziarul Național scrie că în acea zi, „lângă portul Ouranopolis, care este și poarta maritimă a muntelui Athos, se afla o barcă de viteză – MIRYANA, sub pavilion bulgăresc. Un yacht de lux de model JEANNEAU / NC37, în valoare de jumătate de milion de euro, care, în doar câteva ore, va duce un pasager foarte important spre hotelul Pomegranate din Halkidiki. Conform site-ului MarineTraffic.com, site ce stochează informația despre mișcările bărcilor conectate la sistemul de poziționare marină AIS, această barcă era, la ora 11.00, în dimineața zilei de 30 august, în portul Ouranopolis, acolo unde era și președintele Dodon”.

Seara , în jurul orei 19.00, aceeași ambarcațiune era deja ancorată exact în apropierea hotelului Pomegranate Wellnes SPA. Ziarul de Gardă a scris anterior că în această locație de lux, familia Dodon și-a petrecut vacanța în 2018, lucru pe care ulterior, Igor Dodon a evitat să-l confirme, menționând că a uitat la ce hotel s-a odihnit.

Barca respectivă, mai scrie publicația, operează sub pavilion bulgar și e deținută de New games AD, companie din Bulgaria care aparține controversatului om de afaceri Vasil Bojkov. Bojkov se află în prezent la Dubai, unde se ascunde de justiția de la Sofia, care a emis mandat de arestare pe numele lui, exact ca și în cazul lui Plahotniuc. Bojkov este, de asemenea, și patronul din spatele afacerii Loteria Moldovei din Republica Moldova și partenerul de business al lui Plahotniuc.

În același timp, în articol nu se specifică ce au discutat cei doi, dar și ceilalți participanți la întrevedere.

După această întâlnire, notează publicația, Plahotniuc zboară cu același avion 9A-JSC, pe 31 august, la București, unde la început de septembrie e filmat în Aeroportul Otopeni.

Am contactat staff-ul de campanie a lui Igor Dodon pentru un comentariu. Purtătoarea de cuvânt al acestuia, Ludmila Muntean ne-a transmis un mesaj prin care neagă categoric această întrevedere, este un fals și anunță că șeful statului va da în judecată publicația

„Se stie bine pe cine favorizeaza oligarhii in aceste alegeri si de ce ei fac tot posibilul pentru a impiedica realegerea lui Igor Dodon in functia de presedinte. Atat din razbunare, cat si pentru a prelua controlul politic, inclusiv controlul extern, asupra tarii. Sunt aberații aruncate de oponenții electorali. Cei care au publicat acest fals vor răspunde în instanța de judecată. Juriștii deja pregătesc o cerere în judecată, pentru a cere inclusiv dezmințirea acestei minciuni”, este mesajul integral pe care îl publicăm aici.

Am contactat și avocatul din Republica Moldova al lui Vladimir Plahotniuc. Lucian Rogac spune că nu cunoaște nimic despre acest subiect și despre alte eventuale întâlniri pe care poate să le aibă clientul său.

În acest an, vizita tradițională a lui Igor Dodon pe Athos a fost anunțată cu o zi înainte, la 27 august de liderul Partidului Nostru. Renato Usatîi a prezentat atunci și o scrisoare oficială a Șefului SPPS care cerea asistență consulară pentru nu mai puțin de 14 ofițeri ai serviciului care să îi asigure drumul până la București, de unde urma să-și ia zborul în Grecia.

Șeful statului a confirmat ulterior vizita, iar față de pelerinajele anterioare, Igor Dodon a prezentat doar poze din avion, iar un portal ortodox a prezentat câteva poze de la mănăstirile pe care le-a vizitat.

Igor Dodon a părăsit Athos tocmai la 30 august, când se presupune că s-ar fi întâlnit cu Vladimir Plahotniuc. Potrivit portalului ortodox grecesc, șeful statului a vizitat Mănăstirea Simonopetra, aflată în vestul peninsulei Athos. Starețul mănăstirii i-a prezentat clădirile lăcașului de cult, iar președintele Igor Dodon, îmbrăcat la sacou și în cămașă, i-a promis că „data viitoare va veni de la Arsana (portul din preajmă) la Mănăstire ca toți pelerinii, mergând pe jos”.