Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Grigore Policinschi, fostul președinte comunist…

Grigore Policinschi, fostul președinte comunist al raionului Dubăsari, vizat anterior în mai multe dosare penale, instalat în funcția de vicepretor al sectorului Botanica

Grigore Policinschi, fostul președinte al raionului Dubăsari, vizat anterior în mai multe dosare penale, fiind învinuit inclusiv de abuz și exces de putere, a fost numit, la sfârșitul lunii octombrie, în funcția de vicepretor al sectorului Botanica. Numirea sa a fost oficializată printr-o dispoziție semnată de Ion Ceban, primarul mun. Chișinău. 

Numirea lui Grigore Policinschi în funcția de vicepretor al sectorului Botanica nu a fost anunțată oficial de către autoritățile locale. Pe site-ul Preturii Botanica este indicat doar faptul că Policinschi „este responsabil de dezvoltarea şi funcţionarea sistemului edilitar-gospodăresc al sectorului, organizarea lucrărilor de reparaţie curentă şi capitală a spaţiului locativ şi reţelelor inginereşti interioare, evidenţa şi exploatarea fondului locativ, salubrizarea şi amenajarea teritoriului sectorului, exploatarea spaţiilor verzi şi evacuarea deşeurilor, exercitîndu-şi atribuţiile în limita competenţelor acordate preturilor de sector”.  Vasile Chirilescu, responsabilul de comunicare a primăriei Chișinău a declarat că nu cunoaște în ce circumstanțe a fost angajat Grigore Policinschi.

Conform informațiilor de pe site-ul actelocale.md, în funcția de vicepretor, Grigore Policinschi a intrat pe 20 octombrie, fiind numit de către Ion Ceban, primarul general al municipiului Chișinău, în baza demersului pretorului sectorului Botanica, Diana Guba. 

Pe parcursul a două zile, am telefonat la Pretura sectorului Botanica pentru a discuta cu Grigore Policinschi, însă fără a primi posibilitatea de a discuta cu noul vicepretor, fiind informați că viceprotorul a fost anunțat despre apelurile ZdG.

Vicepretorul, vizat anterior în câteva dosare penale

Proaspătul vicepretor a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în septembrie 2017, fiind încătușat chiar de pe Aeroportul Chișinău, în timp ce revenea din vacanță.  Policinschi a fost învinuit că ar fi încheiat, ilegal, contracte de achiziţionare a serviciilor de alimentare şi cazare. El ar mai fi emis peste 60 de dispoziţii pentru acordarea ilegală a unor suplimente salariale. Policinschi mai era învinuit că nu a încasat plăţi de arendă pentru folosirea unui teren, iar prejudiciul adus bugetului Consiliului Raional Dubăsari ar fi fost de aproximativ 1,5 milioane lei.

Grigore Policinschi, vicepretorul sectorului Botanica

Partidul Comuniștilor din R. Moldova, din care Policinschi a făcut parte în toate cele 4 mandate de președinte de raion, a acuzat atunci guvernarea democrată că s-ar ocupa de „represiuni politice”. 

În luna martie 2018 dosarul a ajuns deja în instanța de judecată. Cauza a fost examinată la Judecătoria Criuleni, care l-a achitat.  Dosarul a fost tranșat ulterior de către Curtea de Apel (CA) Chișinău. În noiembrie 2020, CA Chișinău a dispus ca Grigore Policinschi să fie achitat după ce procurora Elena Cazacov a înaintat o cerere privind retragerea apelului prin care a indicat că „studiind sentința de achitare în privința lui Policinschi Grigore, a constatat că argumentele invocate de către instanță în favoarea achitării sunt întemeiate și temeiuri pentru contestarea sentinței nu sunt, solicitînd în acest sens, încetarea procedurii de apel”. 

În 2016, Comisia Națională de integritate a emis un act de constatare în care a fost examinat un conflict de interese în care a fost implicat noul vicepretor al sectorului Botanica. Policinschi, aflându-se în funcția de președinte a raionului Dubăsari, și-a angajat fiica Ana în calitate de specialist pe probleme juridice al Consiliului raional Dubăsari.

În același an, Judecătoria Criuleni a examinat un alt dosar penal ce viza neglijența în serviciu. Atunci Policinschi a fost învinuit că nu a asigurat organizarea şi ţinerea evidenţei contabile în conformitate cu actele normative, a costului foilor de odihnă pentru copii în sumă de 499, 6 mii lei, în lipsa documentelor justificative a admis efectuarea cheltuielilor în sumă de 494, 6 mii lei pentru deservirea şedinţelor de lucru, zilelor de comemorare, zilelor profesionale şi altor sărbători.  Policinschi a fost achitat ulterior pe motiv că nu au fost găsite semne ale neglijenței în serviciu. 

La 25 aprilie 2023, la CA Chișinău, este programată o ședință de examinare a unei alte cauze penale pe numele lui Grigore Policinschi, acesta fiind judecat pentru neglijență în serviciu. Ședința a fost amânată de câteva ori la inițiativa procurorilor. 

De-a lungul timpului, Grigore Policinschi a fost vizat și în mai multe articole ale ZdG. 

Grigore Policinschi a ocupat funcția de primar al satului Doroțcaia între anii 1995 –2003. În perioada anilor 2003-2019 a fost președintele raionului Dubăsari, iar ulterior a fost consilier raional în Dubăsari. 

Conform cele mai recente declarațiii de avere a lui Grigore Policinschi, completată în luna martie, fiind atunci încă în calitate de consilier raional în cadrul Consiliului Raional Dubăsari, veniturile salariale anuale ajungeau aproximativ la 180 de mii de lei. Una din sursele salariale reprezintă Congresul Autorităților Locale din Moldova, având statut de vicepreședinte. În anul 2021, printr-o decizie a Consiliului de Administrație a companiei DAAC HERMES, Grigore Policinschi a fost numit în funcția de director al Societății pe Acțiuni „Hidroinpex” din Soroca. Ultima sursă de venit salarial reprezintă firma „Extromcom” SRL, care activează în domeniul imobiliar, prin închirierea și administrarea proprietăților imobiliare proprii sau închiriate. O altă sursă de venit reprezintă indemnizațiile, cotele părți, sau alocații lunare de stat. Valoarea totală din veniturile respective ajunge la 83 de mii de lei pe an. 

Grigore Policinschi deține mai multe terenuri agricole, extravilane și intravilane. Suprafața totală a acestor terenuri ajunge la aproximativ 8 ha, ele fiind obținute sau procurate în perioada anilor 1993-2021. Vicepretorul deține o casă de locuit și un garaj, amplasate pe un de teren cu o suprafață de 400 metri pătrați. Din categoria bunurilor mobile, Policinschi declară un Renault Kadjar în valoare de 190000 de lei.