Principală  —  IMPORTANTE   —   Funcționarii publici din Călărași cercetați…

Funcționarii publici din Călărași cercetați pentru acte de corupție, au fost eliberați din arest la domiciliu sub control judiciar

Primarul orașului Călărași, Ion Olari, președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea și șeful Direcției construcții a Consiliului raional, Veaceslav Stratan, pe parcursul lunii mai au fost eliberați de sub arest la domiciliu sub control judiciar de instanțele de judecată. Cei trei sunt cercetați în cadrul unui dosar penal privind actele de corupție comise în cadrul Consiliului raional Călărași, se arată într-un răspuns a Procuraturii Anticorupție(PA) pentru ZdG. 

Primarul orașului Călărași, Ion Olari, a fost reținut, alături de președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea, și Veaceslav Stratan, șef de direcție din cadrul Consiliului raional Călărași, în dimineața zilei de 31 ianuarie 2023, de ofițerii CNA și procurorii PA, în cadrul mai multor cauze pornite pe fapte de corupție. Astfel, potrivit materialelor cauzelor, aceștia sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice, dar și de alte abuzuri, comise în perioada anului 2022. Pe 2 februarie curent, judecătorul de instrucție de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis plasarea în arest preventiv în privința lui Olari pentru 20 de zile. La o distanță de cinci luni de la reținere, cei trei au fost eliberați sub control judiciar.

„Alianța” pentru bani publici dintre un președinte al PSRM, un primar al PAS și un funcționar, consilier ales pe listele PDM

Ziarul de Gardă a relatat despre cum banii publici i-au unit pe Ștefan Bolea, președintele socialist al raionului Călărași, pe Ion Olari, primarul orașului Călărași, reprezentant al Partidului Acțiune și Solidaritate și pe Veaceslav Stratan, șeful Direcției construcții din cadrul Consiliului raional, tot el, consilier ales pe listele Partidului Democrat într-o localitate din raion. 

În ultimii ani, cei trei vizați în mai multe dosare de corupție, au colaborat pentru „implementarea” mai multor proiecte în raion. În aprilie 2022 una din firmele familiei primarului de Călărași a obținut, fără licitație, dreptul de a construi o încăpere pentru depozitarea unui incinerator al deșeurilor medicale. Prețul pentru un metru pătrat, plătit din bugetul raionului pentru o clădire nefinisată în exterior, a depășit prețul unui apartament la cheie în Chișinău. 

Socialistul Bolea și reprezentantul PAS, Olari, împreună cu democratul Stratan, au colaborat și în procesul de reparație a acoperișului unei clădiri din Călărași care este nefuncțională de mai bine de un deceniu. Lucrările au fost efectuate de firma unui consilier raional, în timp ce alți consilieri acuzau lipsa de transparență și inoportunitatea reparației acoperișului unei clădiri aflate în paragină.