Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Frații din Glodeni care „au…

Frații din Glodeni care „au cucerit” Italia și Germania: „E nevoie de pasiune și putere de a nu te da bătut, căci munca bate talentul, mereu”

Frații Cernei s-au născut în Glodeni, au trăit în Bălți, iar acum au ajuns să se impună în două țări din Uniunea Europeană. Maxim are 34 de ani și își croiește viața în Germania. IT-ist de meserie, Maxim joacă și antrenează copiii nemți pentru competițiile de fotbal american. 

Dumitru, fratele său, are 27 de ani și de vreo 10 ani tot călătorește și dansează, purtând drapelul R. Moldova pe umeri la competițiile mondiale de dans sportiv. A convins-o și pe partenera sa de dans să reprezinte R. Moldova la competiții internaționale. Când nu e pe marile ringuri de dans, Dumitru e la școala din Liguria, unde învață peste 450 de persoane „să simtă ritmul, să potrivească pașii”. 

Maxim Cernei, fratele mai mare, a plecat din R. Moldova în 2013. După ce și-a luat licența în Fizică, a mers la Cluj pentru un program de masterat în Științe Politice. Între timp, și-a început cariera în IT, dar și cochetarea cu fotbalul american. Și chiar dacă Maxim spune acum că era doar un sport de amator, echipa sa înregistra succes după succes. 

„În anul de debut am luat locul doi la campionat și au urmat două campionate naționale pentru care obținusem locul întâi. Deci eram campioni naționali”, își amintește acum Maxim. 

Totuși, visul lui Maxim țintea spre Germania. Se mută acolo în 2018.

„Voiam să ajung în Germania pentru carieră, pentru asta am învățat mult timp limba  germană. In timpul liceului am fost olimpic la olimpiada națională, luasem și ceva premii pe atunci. Clujul era un oraș mișto, dar oferta pe care am primit-o din Germania nu o puteam refuza. Calitatea vieții, protecția naturii, serviciile pe care le găsești aici, totul e la un alt nivel. Pe scurt, există legi și ele trebuie urmate. Dacă până la venirea în Germania eram o persoană mai nepăsătoare, acum sunt o persoană care iubește ordinea, procesele stricte și clare, dar cel mai mult – spiritul civic pe care l-am preluat de la nemți”, povestește Maxim. 

 Maxim Cernei, Germania 

În 2018, ajuns în Germania, lângă München, Maxim a înțeles că Germania îi poate oferi o mulțime de oportunități.   

„Deci, în Germania, ca să-ți imaginezi, e complet altă abordare față de sport. Aici fiecare sătuc, cât de mic n-ar fi, poate să aibă trei case, dar au un stadion, au o pistă de alergat, ei au infrastructură, ei au vestiare. Aici ai ping-pong, aici ai tenis, aici ai fotbal, box, judo, ai departament de squash, aici ai departament de baschet. Și în fiecare departament există persoane interesate să recruteze cât mai mulți abonați. Și de la vârste mici – copii, de la 5-6 ani și așa mai departe, până la seniori, adică 70, 80 de ani. Și ăsta e doar sport de amatori”, povestește Maxim impresionat. 

„De luni până vineri trezirea e la ora 5”

Simțind că „acolo chiar e locul său ”, Maxim Cernei devine campion în Liga Bayern, în fotbalul american. Iar din 2020, devine și antrenor de fotbal american în Germania. 

„Acum o să depun efort și bani mulți în dezvoltarea acestui sport fiindcă vreau să cresc material pentru cupe europene, mondiale și olimpiade”. 

Și asta se întâmplă în timp ce serviciul de bază al său rămâne în IT.  

 Maxim Cernei jucând fotbal american, Germania 

„În fiecare dimineață, de luni până vineri trezirea e la ora 5. Urmează antrenamente de două ori la sală, apoi, sala de forță, două ore, apoi serviciul până pe la 17:30, 18. După care urmează antrenamente cu juniorii, acum cu maturii. Deci, nouă antrenamente pe săptămână”. 

Și pe lângă asta, Maxim reușește să mai și călătorească. Thailanda, Slovenia, Spania, Italia, Franța, Croația, Portugalia – sunt doar câteva dintre destinațiile bifate. Și pentru toate, Maxim are o singură rețetă – managementul timpului și o rutină la care am lucrat foarte mult pentru ca să o aduc la perfecțiune. 

Din călătoria lui Maxim în Thailanda

Maxim are un regret – că nu a putut recruta copii moldoveni la antrenamente. 

„Moldovenii m-au întrebat direct: dacă noi vom juca la tine, vom primi bani pentru asta? Și am zis – „Nu. Acesta e un sport amator, dacă într-adevăr vrei să obții succes, trebuie să dai din coate, trebuie să dai din coate, să arăți devotament și mult efort. Căci rețeta succesului e simplă – e nevoie de pasiune și putere de a nu te da bătut, căci munca bate talentul mereu”, punctează Maxim.  

Și poate tot din acest motiv, Maxim e mai rezervat când vorbește despre relația sa cu R. Moldova. 

Dumitru, fratele mai mic are 27 de ani. Dansează de când avea 7 ani.

Dumitru Cernei cu partenera sa de dans, Nicole Civita

„Obiectivul meu era să devin campion și asta de mic copil”, spune Dumitru. La 16 ani, după ce termină școala, Dumitru și familia sa a hotărât că „pentru parcursul meu în dans sportiv, e mai bine să plec din Moldova”. 

„Am dat bacalaureatul, mi-am găsit o parteneră de dans în Finlanda și am plecat în Finlanda. Apoi am ajuns în Germania, în Rusia, în China, în încercarea de a-mi găsi perechea potrivită în dans”, povestește Dumitru. 

În tot acest timp, Dumitru reușea să-și convingă partenerele să danseze la competiții mondiale pentru a reprezenta R. Moldova. Și  îna obținut numeroase titluri și locuri de frunte la campionatele mondiale.  

„Dacă vrei să pomenesc de tinerețe, la categoria 16-18 ani, luasem locul 3 la Campionatul European în Spania, după asta, locul 4 la Campionatul Mondial din Rusia, locul 6 la Campionatul Mondial în Cehia. Anul 2023 a fost cel mai rodnic an, am obținut locul 1 la campionatul mondial în Bulgaria, după care și locul 4 la jocurile mondiale în Italia”, enumeră Dumitru. 

„Să duc drapelul moldovenesc pe umeri la competiții mondiale”

Din 2020, Dumitru e în Italia alături de partenera sa de dans, Nicole, care între timp, i-a devenit și parteneră de viață. Pentru Dumitru, Nicole, care fusese campioană în Italia, a ales să reprezinte R. Moldova pe arena internațională. 

Dumitru Cernei cu partenera sa, Nicole Civita, reprezentând R. Moldova la dansuri sportive 

„E parte din orgoliul meu, e ceva foarte important să-mi reprezint țara la nivel internațional, să duc drapelul moldovenesc pe umeri la competiții mondiale. Și cu Nicole am purtat discuții foarte serioase ca să reprezentăm Moldova. În 2021 ea a devenit campioană în Italia, era și este renumită pentru Italia. Era un titlu foarte important și pentru familia sa și când colo, vin eu, moldovanul, și îi spun că trebuie să reprezentăm R. Moldova”, își amintește Dumitru. 

Pe lângă faptul că participă la multiple campionate internaționale, Dumitru mai face parte și din cei patru profesori de dans la școala de dansuri din Liguria. 

„Școala noastră are peste 450 de persoane înscrise, dintre care 350 de persoane fac dansuri pentru suflet, sunt amatori, dar iată alții 100 – îi pregătim pentru competiții mondiale”, spune Dumitru. 

Dumitru Cernei, antrenor de dans sportiv, Italia

Pe lângă toate, o dată la două luni, Dumitru vine în R. Moldova să-și vadă bunicul și să antreneze copiii la o școală de dans din Drochia. 

„Avem un parteneriat social. Eu împărtășesc din experiența mea, despre drumul meu la competițiile mondiale”. 

Dumitru Cernei cu partenera sa, Nicole Civita, reprezentând R. Moldova la dansuri sportive 

Ca un moldovean adevărat, Dumitru nu face „această navetă cu mâna goală”.

„Când vin în Moldova iau pentru rude și prieteni limoncello, parmegiano, prosciutto, salamuri și cafea pentru bunelul meu. Bunelul meu adoră cafeaua italiană și se supără rău dacă nui aduc când vin în țară”. Din Moldova, Dumitru ia înapoi – vin. „Vinurile noastre moldovenești le bat pe toate”, spune acesta.  

„Deseori, seara, când facem curs de dans pentru adulți, eu îi mai servesc cu vin de-al nostru și altfel merge treaba”, zâmbește acesta. 

Și chiar dacă Maxim susține că se consideră neamț – „am o altă mentalitate si abordare a lucrurilor, o minte deschisă și am învățat să nu judec lumea”, Maxim urmărește cu interes ceea ce se întâmplă în R. Moldova și îi ține pumnii pentru parcursul său european. 

„Sunt happy (fericit n.r.) că R. Moldova e candidată la aderarea în cadrul UE. Avem nevoie de lideri tineri cu viziuni moderne pentru a pune țara pe calea prosperității”, consideră Maxim.