Principală  —  Ştiri   —   FOTO/ Zece ani de la…

FOTO Zece ani de la moartea lui Vieru. Filmul accidentului care i-a luat viața

Astăzi, 18 ianuarie, se împlinesc zece ani de la moartea marelui poet Grigore Vieru. „La mulţi ani, cu mai multă sănătate, cu mai multă pace, cum lui Hristos îi place”, acestea au fost ultimele urări ale poetului Grigoru Vieru, rostite la 15 ianuarie 2009, înainte ca un teribil accident să îi curme viața.

Foto: ripvip.wordpress.com

În seara zilei de 15 ianaurie 2009, Grigore Vieru a recitat poezii şi chiar a interpretat un cântec pe scena Palatului de Cultură din Cahul, alături de interpretul Fuego. După concert, a urmat o recepţie, iar în jurul orei 22.00, Grigore Vieru, împreună cu vicedirectorul Ansamblului „Joc”, Gheorghe Munteanu, a plecat spre Chişinău. Pentru Grigore Vieru acesta avea să fie ultimul drum în viaţă.

Potrivit unei hotărâri a Curții Supreme de Justiție, la 16 ianuarie 2009, aproapela ora 01.20, Gheorghe, conducând automobilul de model „Opel-Astra, și avându-l pe bancheta din faţă ca pasager pe cet. Vieru Grigore, deplasându-se pe drumul naţional nr. 3, Hânceşti-Chişinău în direcţie spre mun. Chişinău, lângă or. Ialoveni, încălcând cerinţele (…) Regulamentului Circulaţiei Rutiere, deplasându-se în condiţii rutiere dificile în timp de noapte, a pierdut controlul mijlocului de transport şi s-a tamponat în temelia de beton a panoului de publicitate, amplasat pa gazonul ce desparte sensurile de circulaţiei.

Panoul de beton care a provocat accidentul
Foto: ripvip.files.wordpress.com

În urma accidentului, Munteanu, s-a ales cu o fractură închisă a toracelui, fractura coastei 1 pe stânga, fractura sternului, contuzia cordului, iar Gr. Vieru, care se afla pe bancheta din faţă, a suportat un traumatism cranio-cerebral închis, manifestat prin plăgi multiple ale feţei, traumă închisă a abdomenului, manifestată prin lezarea lobului drept al ficatului cu hemoperitoneum, fractura oblică a ambelor oase a gambei stângi. Ambii au fost transportaţi la Spitalul de urgenţă din Chişinău, fiind internaţi în secţia de reanimare. La 18.01.09, ora 01.25, Vieru a decedat.

La câteva zile de la accident, ministrul de Interne din acea perioadă explica că șoferul era obosit şi conducea cu viteză excesivă pe un segment avariat de şosea, în condiții de ceață. Ulterior, s-a stabilit și că amplasarea acelui bloc de beton, de care s-a lovit automobilul în care era şi poetul Grigore Vieru, era amplasat contrar prevederilor Regulamentului circulației rutiere.

Viața marelui Poet

Poetul s-a născut în anul 1935, în satul Pererâta, raionul Briceni. A debutat în 1957, pe când era student la Chişinău, cu o plachetă de versuri pentru copii. În 1968, are loc o cotitură logică în destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice „Numele tău”, prefaţat de Ion Druţă.

La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a basarabenilor. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular şi se află printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. Participa activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, la care se votează limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină.

În 1989, Vieru este ales Membru de Onoare al Academiei Române, în 1991 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii, iar în 1992, Academia Română îl propune pentru Premiul Nobel pentru Pace.

Post-mortem, Grigore Vieru a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, iar câteva şcoli din R. Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi poartă numele lui Grigore Vieru.