Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   FALS: „Datorită noii platforme lansate…

FALS: „Datorită noii platforme lansate de Elon Musk, fiecare moldovean poate să câștige peste patru mii de dolari pe lună”. O pagină web „de investiții” susține că Maia Sandu s-ar fi întâlnit cu directorul companiei Tesla. Președinția: „Știrea este falsă”

Imagine modificată, sursa: monney-rich.space

Un website care se prezintă drept o platformă de investiții, folosind o poză modificată în care apare președinta Maia Sandu și directorul general al companiei Tesla, Elon Musk, susține că cei doi au „anunțat despre crearea unei noi platforme unice”. Pagina web, care prezintă informații false, atrage vizitatorii cu promisiunea de a câștiga peste 4 mii de euro lunar.

„Ne-au semnalat și alți colegi aceeași știre. Știrea este falsă. Doamna președinte nu s-a întâlnit cu Elon Musk și nu a declarat cele menționate”, a precizat pentru Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță.

Potrivit Monney-rich, „președinta R. Moldova, Maia Sandu, l-a invitat personal pe Elon Musk în țară și a facilitat lansarea platformei”. Totodată, este atașată o poză modificată în photoshop, făcută în luna iulie 2019 la o întâlnire a președintei Sandu, pe atunci prim-ministră a R. Moldova, cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. Poza alterată, o arată pe șefa statului dând mâna cu Elon Musk, în spatele căruia este drapelul Ucrainei.

„Am negociat personal cu Elon Musk pentru a atrage investiții străine în Moldova. Elon a oferit o oportunitate unică de a crește a nivelului de trai al populației, consolidând astfel economia. Pentru asta, îi sunt extrem de recunoscătoare. Acum fiecare cetățean al Moldovei poate câștiga și mai mult – lucrând cel mult o oră pe zi”, notează site-ul că ar fi afirmat președinta.

Site-ul „monney-rich” („money” în engleză înseamnă bani iar „rich” – bogat), prezentat în limba rusă, a cărui pagină are doar redirecționări spre aceeași adresă pentru „a deschide un cont”, pretinde că banii persoanelor dispuse să „investească” vor ajunge în acțiunile Tesla „la o dobândă mai mare – o oportunitate disponibilă doar cetățenilor din R. Moldova, pentru că guvernul se gândește cu adevărat la fiecare persoană care vrea să-și înmulțească banii”.

„Datorită noilor modificări constituționale, președinta Maia Sandu m-a invitat să lansez platforma mea de inovare în Moldova, deoarece este benefică nu doar pentru mine, ci și pentru economia țării. Proiectul a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de trai al tuturor cetățenilor moldoveni și este deschis indiferent de sex, vârstă, situație financiară sau alte circumstanțe”, susțin administratorii platformei că ar fi spus Elon Musk.

De fapt, schema este formată din mai multe etape. Utilizatorii web care „își doresc să câștige” trebuie să completeze un formular pentru a se înregistra, apoi trebuie să fie contactați de un „un expert financiar”, ca mai apoi să confirme înregistrarea și să depună în cont o sumă de bani, nu mai mică de 4 990 de lei. Platforma primite primul profit „până la sfârșitul zilei”.

Pentru a da credibilitate site-ului, a fost publicat și „o licență” care ar fi fost semnată de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu. Potrivit serviciului de presă al BNM, actul are „semne clare de falsificare”. Numele băncii în parte de sus a paginii, stampila și semnătura nu sunt autentice, au spus reprezentanții BNM pentru Ziarul de Gardă.

Totodată, site-ul a prezentat mai multe „povești de succes” a două persoane pe care ZdG nu le-a găsit online, numele lor lipsind de pe platformele de socializare sau de pe internet.

Și președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a spus ă că sigla companiei și identitatea sa au fost utilizate de escroci pentru a promova un așa-zis „program de micro investiții”. Funcționarul a mai afirmat atunci că acțiunile au fost documentate și urmează să trimită materialele Procuraturii Generale.