Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Europarlamentarii Siegfried Mureșan și Dragoș…

Europarlamentarii Siegfried Mureșan și Dragoș Tudorache despre prezidențialele din Moldova: „Nu vom ezita nicio clipă în a sancționa abuzurile electorale”

Raportorul Parlamentului European pentru Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoș Tudorache, susține că R. Moldova trece printr-un „test crucial pentru viitorul ei”, iar alegerea unui președinte reprezintă un semnal important pentru întreaga clasă politică și pentru poziția pe care Chișinăul o va avea în viitorul apropiat. 

În contextul alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie, Tudorache spune că și-ar dori ca R. Moldova să aibă parte de alegeri democratice și că politicienii moldoveni ar trebui să conștientizeze faptul că au misiunea de a servi interesului național, dar nu celui personal.

„Republica Moldova trece printr-un test crucial pentru viitorul ei. Din păcate, vremurile în care trăim au o încărcătură dramatică substanțială și de cele mai multe ori e cazul să cumpănim foarte bine pe cine alegem să ne reprezinte. Îmi doresc să văd mai multă responsabilitate și onestitate din partea politicienilor moldoveni și aș vrea să le reamintesc că nu sunt în fața unui examen personal, ci în fața unui examen de conștiință, unul național încărcat de patriotism, de care depinde soarta unei întregi țări. Orice jocuri politice ar face, să nu uite că alegerile trebuie ținute într-un climat democratic și echilibrat, că orice tentativă de intimidare sau de deturnare trebuie exclusă și că rezultatul final este mai important pentru cetățeni decât pentru ei înșiși”, a declarat raportorul Parlamentului European într-o postare pe Facebook.

Totodată, Tudorache a venit cu un mesaj și pentru cetățenii R. Moldova.

„Sper să iasă cât mai mulți la vot, indiferent unde se vor găsi ei în ziua alegerilor. Europa nu îi uită, situația de la Chișinău se regăsește permanent pe agenda instituțiilor de la Bruxelles. Chiar astăzi am participat la una dintre ședințele Grupului de susținere a democrației și de coordonare a alegerilor, în cadrul Parlamentului European, și am discutat evenimentele acestui an și cele propuse pentru 2021. Dar nu e suficientă această atenție pentru construcția unei relații indestructibile. E important ca cetățenii să dea un semnal foarte puternic întregii clase politice, un semnal care să nu poată fi confundat sau ignorat oricât de mult și-ar dori unii dintre politicienii locali. Știm cu toții unde e locul R. Moldova și de aceea e important să scăpăm de dublul limbaj, de indecizii și de ezitări politice. Cel mai bun mijloc de a forța pe politicieni să asculte vocea poporului este votul. Acum e momentul și nu trebuie ratat”, a menționat Dragoș Tudorache.

Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova, deputatul european Siegfried Mureșan, susține că Parlamentul European va urmări îndeaproape alegerile prezidențiale și nu va tolera fraudele electorale.

„Am urmărit cu atenție ultimele evoluții electorale din R. Moldova. Alegerile libere și corecte sunt o condiție necesară pentru o relație strânsă între Parlamentul European și orice țară terță. Parlamentul European va monitoriza îndeaproape procesul electoral și nu va tolera fraude și abuzuri electorale într-o țară parteneră apropiată, precum R. Moldova.

Legitimitatea următorului președinte al R. Moldova va depinde de desfășurarea într-un mod liber, corect și transparent a turului doi al alegerilor, care să respecte standardele OSCE și cele internaționale. Nerespectarea acestor condiții va avea consecințe grave.

De aceea, vom urmări îndeaproape posibilele nereguli privind finanțarea campaniei electorale și presupusul risc privind pregătirea fraudei electorale, precum cumpărarea voturilor, transportul ilegal al alegătorilor și urnele de vot mobile organizate pentru susținătorii președintelui Dodon, care sunt inadmisibile.

Nu vom ezita nicio clipă în a sancționa abuzurile electorale, așa cum am făcut-o cu dictatori precum președintele Lukașenko și președintele Ianukovici. Dictatorii nu au niciodată un viitor strălucit. Sper că președintele Dodon și anturajul său nu vor să se alăture cercului lor”, a declarat deputatul european.

De asemenea, Siegfried Mureșan susține că „cetățenii R. Moldova merită alegeri transparente și responsabile, alegeri ce vor respecta statul de drept. Ei merită un președinte devotat unei bune guvernări și luptei împotriva corupției. Monitorizând situația îndeaproape, aceste alegeri vor contura viitorul relațiilor UE-Moldova și vor determina politica Uniunii Europene față de R. Moldova pentru ani de zile.”

Pe 1 noiembrie, în R. Moldova a avut loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

Conform datelor preliminare, la alegeri au participat 1 348 549 de alegători. Potrivit CEC, în primul tur de scrutin, Maia Sandu a acumulat 487 de mii de voturi, echivalentul la 36.16%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul 440 de mii de alegători (32.61%). Respectiv, pentru lidera PAS au votat cu 47 769 de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon. 

Duminică, 15 noiembrie, în R. Moldova va avea loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.