Principală  —  IMPORTANTE   —   Editorial/ De Hramul Orheiului, „Laringita”…

Editorial De Hramul Orheiului, „Laringita” l-a cruțat pe Marcel Pavel


De Sfântul Dumitru, în zeci de localități din R. Moldova este zi de Hram. De obicei, după serviciul divin oficiat în bisericile acestor localități, oamenii se adună în jurul mesei, alături de cele mai apropiate rude. Vorbesc despre bucuriile ce li s-au întâmplat de când nu s-au mai văzut, dar și despre nevoile ce s-au abătut asupra lor în pragul iernii. Sunt vorbe omenești, pline de căldură și de bucuria reîntâlnirii.

Și în acest an a fost la fel. La Costuleni, Hoginești, Burlăceni, Taxobeni, Pașcani, Balțata sau Coteala casele oamenilor s-au umplut de musafiri și de vorbe calde, atât de calde, încât răcoarea toamnei s-a făcut nesimțită.

Doar la Orhei a fost altfel și asta pentru că administrația acestei localități e gata să transforme orice sărbătoare, chiar și una religioasă, într-o acțiune politică, pentru a-și lustrui imaginea și a-și menține cât mai aproape alegătorii. De Hramul orașului Orhei, oamenii au mărșăluit pe străzi, erau aceleași fețe pe care le vedem, duminici la rând, mărșăluind pe străzile Chișinăului, scandând lozinci politice. Sunt aceleași chipuri care, duminici la rând, înjură și îi huiduiesc pe toți cei care nu sunt de acord cu mesajele acestor proteste, deloc constructive, în condițiile în care ne așteaptă o iarnă grea, cu multă sărăcie și lipsuri. Dacă la Chișinău ajung doar pentru că sunt plătiți, cu ziua, credeți că, de Hram, au ieșit să mărșăluiască prin Orhei fără plată? Puțin probabil ca „protestatarii” să rateze niște bani, fiind chemați de liderii lor la o acțiune publică, fie chiar și de Hram.

La Hramul de la Orhei, dedicat celei de-a 468-a aniversări a localității, a fost vizibil un singur partid și cei care, sub flamura acestei formațiuni, administrează astăzi localitatea.

Primarul Pavel Verejanu, care susține că are datorii de circa 1,3 milioane de lei către patru persoane, printre care și către Ilan Șor, a declarat de Hram că Orheiul este „cel mai frumos oraș din țară, datorită echipei Partidului Șor”.

Și fostul frontist, acum președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a anunțat că „R. Moldova are un exemplu bun de urmat, datorită orheienilor care au crezut, începând cu anul 2015, în echipa lui Ilan Șor”.
Parlamentara Reghina Apostolova, anchetată anterior în dosarul fraudei bancare, a felicitat orheienii pentru faptul că au avut încredere în Ilan Șor, iar alt parlamentar, Vadim Fotescu, a declarat că „proiectele bune pentru oameni continuă să fie implementate, în pofida tuturor obstacolelor”.

Ilan Șor, fugarul cercetat penal pentru delapidări, prezentat ca fiind deputat și cetățean de onoare al municipiului și al raionului Orhei, a transmis un mesaj video. „Mă simt de parcă ar fi ziua mea de naștere. Și asta pentru că în orașul Orhei, eu m-am format ca om, politician, manager, o persoană care a înțeles cum poate fi administrat un oraș și că se poate de trăit altfel”. Și pentru că, exact în ziua în care s-a sărbătorit Hramul, Ministerul Justiției a anunțat că va apela Curtea Constituțională, pentru a solicita să scoată în afara legii Partidul Șor, cetățeanul de onoare, deputatul, liderul și finanțatorul protestelor anti-guvernamentale, fugarul, condamnatul în prima instanță și cercetatul penal în alte dosare, Ilan Șor, le-a declarat orheienilor că pe el nu-l „interesează cât vor lupta cu mine, eu sunt convins că vom reuși, de dragul fiecărui cetățean”.

Mesajele elogioase, rostite în adresa unui singur partid și în adresa liderului acestuia au culminat cu un „prânz” oferit pe gratis, la care orheienii și oaspeții urbei s-au îmbulzit, încercând să-și potolească foamea. Unii reușeau să ia mai multe caserole cu mâncare, fiind huiduiți imediat de către cei care luaseră doar una, astfel că masa de Hram s-a soldat cu scandaluri și supărări. Toate, însă, au fost estompate de surprizele muzicale oferite de organizatori.

În scenă s-au perindat fel de fel de artiști, toți probabil plătiți din aceiași bani delapidați de la stat. Logică întrebarea care era adresată pe forumuri: prin ce se deosebesc cei care au cântat de Hram, fiind plătiți din banii lui Șor, de cei care mărșăluiesc duminicile, fiind ademeniți de aceiași bani? În ajun, Smiley, unul dintre cântăreții din România care devenise cap de afiș al concertului de la Orhei, a renunțat să cânte, invocând că suferă de „laringită”. Organizatorii, însă, nu au renunțat să aducă neapărat artiști din România. Astfel, deoarece „laringitele” i-au cruțat, Marcel Pavel și Pepe au cântat la Orhei, imediat după mesajul video transmis de Ilan Șor. Astfel, după ce a colaborat cu numeroase personalități celebre din show-biz-ul românesc și internațional – Monica Anghel, Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Nico, Andra, Bodo, Laurențiu Cazan, Elena Cârstea, sopranele Mihaela Stanciu, Irina Iordăchescu, Crina Zancu, după ce a cântat alături de Toto Cutogno sau Boney M, Marcel Pavel a mai preferat o colaborare, cea cu Partidul Șor de la Orhei, împărțind, astfel, din imaginea sa publică unui partid care, iată-iată, ar putea fi scos în afara legii în R. Moldova, pentru finanțare tenebră.