Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputatul PAS Lilian Carp, ales…

Deputatul PAS Lilian Carp, ales președinte al comisiei responsabile de desfășurarea controlului parlamentar asupra activității CNA, care va cuprinde perioada 2016 – 2021

În cadrul primei ședințe comune a Comisiei securitate națională apărare și ordine publică și a Comisiei juridice, numiri și imunități privind evaluarea activității Centrului Național Anticorupție (CNA), care a avut loc marți, 14 septembrie, Lilian Carp a fost ales președinte al comisiei responsabile de desfășurarea controlului parlamentar.

Sergiu Sîrbu, consultant al Comisiei juridice, numiri și imunități va fi responsabil de corespondența comisiei cu CNA, pe perioada desfășurării evaluării activității. Intervalul activității supus evaluării s-a decis să fie 2016 – 2021.

Membrii comisiei au stabilit că printre subiectele prioritare care vor fi examinate în procesul de evaluare vor fi faptele de corupere a deputaților și acțiunile întreprinse de CNA în vederea elucidării acestor cazuri, fluctuația cadrelor în instituție, audierea și evaluarea raportului CNA pentru anul 2020, obiectivele pe care și le-a asumat fiecare dintre conducătorii CNA, în perioada de referință și gradul de realizare a acestora, evaluarea rapoartelor de monitorizare a activității CNA de către instituțiile internaționale și a recomandărilor pentru perioada 2016-2021, numărul proceselor penale investigate de colaboratorii CNA privind faptele de corupție în domeniul justiției, inclusiv cele finalizate și expediate instanțelor de judecată, activitatea subdiviziunii securitate internă a CNA și cazurile de cercetare a colaboratorilor CNA.

Pe 9 septembrie curent, Parlamentul a adoptat Hotărârea privind inițierea controlului asupra activității CNA. Raportul cu privire la controlul parlamentar realizat urmează să fie prezentat în termen de până la 30 de zile, în plenul Legislativului.