Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum s-a schimbat armata ucraineană…

Cum s-a schimbat armata ucraineană în perioada războiului

În 2022, Forțele Armate ale Ucrainei s-au confruntat cu un război de amploarea căruia lumea nu s-a mai ciocnit de la cel de-al Doilea război mondial. Timp de opt ani de agresiune rusă armata ucraineană și-a dovedit capacitatea de a-și apăra țara de un inamic care părea, inițial, mai puternic, iar după 24 februarie 2022 a început să aplice practici occidentale pe câmpul de luptă, să stăpânească noi arme și să continue să se antreneze. Între timp, persoane care nu au nimic în comun cu profesia militară s-au alăturat armatei.

În acest an Forțele Armate ale Ucrainei (FAU) au devenit o instituție care se bucură de un nivel ridicat de încredere în Ucraina. Potrivit Centrului Razumkov, 96% dintre ucraineni au încredere în armată. Și această încredere în Forțele Armate a crescut pe an ce trece: dacă în 2011 aveau încredere în armată 59% dintre cetățeni, atunci în 2020 – 71%.

Hromadske, împreună cu unii experți, analizează modul în care marele război a schimbat FAU.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, pe coperta revistei Time
Foto: Neil Jamieson / TIME

2022 în cifre

Una dintre cele mai vizibile schimbări constă în creșterea numărului de militari. Invazia pe scară largă a Rusiei a forțat conducerea militară și politică a Ucrainei să declare mobilizarea. Conform estimărilor ministrului Apărării al Ucrainei, Alexei Reznikov, în prezent Forțele Armate ale Ucrainei numără aproximativ 700 de mii de oameni, iar la sfârșitul anului 2021 numărul acestora constituia 246 de mii.

Dintre aceștia, în Forțele Armate ale Ucrainei sunt încadrate 50 de mii de femei, 38 de mii dintre care au specialități militare. Anul trecut erau aproximativ 30 de mii de femei. În 2022 pentru femei a fost creată uniformă specială, iar primele exemplare au fost deja testate.

Creșterea numărului de personal militar, precum și costurile semnificative pentru război, determină necesitatea unor fonduri mai mari. Anul trecut bugetul Ministerului Apărării s-a ridicat la 126 de miliarde de grivne. Conform datelor anunțate de premierul Denis Șmîgal, de la începutul marelui război FAU au nevoie de 130 de miliarde lunar. Ministerul Apărării a primit 989 de miliarde de grivne. Datorită creșterii bugetului, Ministerul Apărării a majorat salariile militarilor: 30 de mii de grivne – pentru cei care nu participă direct la lupte și 100 de mii de grivne – pentru militarii care luptă.

Comandantul șef, Valeri Zalujnîi, potrivit revistei Time, a fost inclus pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume.

Militarii ucraineni atacă pozițiile rusești cu Sistemul de lansare a rachetelor multiple Grad pe linia frontului, lângă Bahmut, regiunea Donețk, 24 noiembrie 2022
Foto: AP / LIBKOS

Arme la care nici măcar nu am visat

Invazia pe scară largă și succesele armatei ucrainene au accelerat furnizarea de arme de către partenerii occidentali. Armata ucraineană a fost dotată cu armament modern – de la drone la sisteme avansate de apărare aeriană NASAMS, IRIS-T, Patriot.

„Probabil că nici nu am visat la un număr atât de mare de arme și de o asemenea calitate. Uneori, ni se oferă chiar și cele mai noi arme, care nici n-au fost folosite. În unele cazuri, câmpul nostru de luptă este folosit ca teren de testare”, spune colonelul în rezervă, Roman Svitan.

Potrivit acestuia, este important faptul că partenerii antrenează armata ucraineană, iar echipamentul ajunge în Ucraina odată cu militarii deja instruiți.

Un alt expert militar, consilierul Ministerului Apărării, Serghei Kuzan, a relatat despre progresul armatei ucrainene în utilizarea armamentului occidental.

„Cu toții ne amintim că înainte de începerea războiului mulți se întrebau dacă soldații noștri sunt în stare să folosească chiar și armele de mână împotriva vehiculelor blindate, cum ar fi Javelin, Stinger, NLAW. Acum, chiar și experții occidentali spun că noi avem nevoie doar de câteva săptămâni pentru a putea utiliza sistemul Patriot. Este un salt incredibil. Militarii noștri au demonstrat că stăpânesc foarte repede armele occidentale”, spune Serghei Kuzan.

El spune, totodată, că posibilitățile militare ale Ucrainei cresc proporțional cu sporirea aprovizionării cu armament occidental, dar și datorită capacităților comandanților ucraineni.

În afară de recepționarea echipamentelor noi, militarii învață și noile tehnologii. Anul acesta Ucraina a avut ocazia să „transforme echipamentele și sistemele existente în ceva mai bun cu ajutorul tehnologiilor și inovațiilor”, notează Ben Hodges, general american pensionar.

„Conducerea armatei s-a schimbat. După apariția „STARLINK-urilor”, a apărut sistemul Delta, care funcționează aproape ca un sistem general de comandă și control. De fapt, am ajuns la un război centrat pe rețea, când fiecare comandant de pluton intră în luptă cu o tabletă. El vede întregul câmp de luptă, aproape întreaga țară, din toate părțile. El vede clar ce sarcini are unitatea pe care o conduce”, explică Svitan.

Un soldat îndreaptă casca unei rezerviste pe un teren de antrenament militar de lângă Kiev, 2 octombrie 2021
Foto: AP / Efrem Lukatsky

„Una dintre cele mai pregătite armate din lume”

„La urma urmei, acum armata ucraineană este una dintre cele mai pregătite armate de luptă din lume”, spune Phillips Payson O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea din St. Andrews, Scoția.

În 2022 armata ucraineană s-a afirmat nu doar în capacitatea ei de a se apăra cu succes, ci și de a planifica și efectua operațiuni de ofensivă.

„Ofensiva este un pas foarte important. Pentru noi aceste consecințe sunt firești, deoarece Statul nostru Major avea planuri de a elibera teritoriul chiar înainte de începerea războiului”, spune Serghei Kuzan, consilierul Ministerului Apărării. „Acest lucru nu a fost o surpriză pentru întreaga noastră conducere politico-militară, dar a devenit un indicator pentru partenerii occidentali, deoarece în raport cu noi exista o părere că armata ucraineană s-a arătat foarte bine în apărare, dar poate că nu are experiență în desfășurarea unor acțiuni ofensive mari. Tocmai astfel de operațiuni au demonstrat că avem atât experiența, cât și capacitatea de a efectua acțiuni ofensive”, accentuează Kuzan.

Forțele armate ucrainene au eliberat în septembrie de 5 ori mai multe teritorii, decât Federația Rusă a ocupat în ultimele trei luni. În general, până la jumătatea lunii noiembrie, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, FAU au eliberat 63% din teritoriile ocupate de Rusia după 24 februarie.

Generalul american pensionar, Ben Hodges, notează că anul acesta Ucraina a început să implementeze operațiuni de informare. Acesta se referă la contraofensiva de la Harkov, însoțită de o campanie de dezinformare, care a fost pregătită de Statul Major General, în cadrul căreia s-a anunțat operațiunea de eliberare a Hersonului. Rușii se așteptau la o ofensivă în sud și și-au mutat unitățile pregătite pentru luptă din regiunea Harkov, astfel expunându-și această parte a frontului. Serviciile secrete ruse nu au putut prevedea pregătirea unei ofensive ucrainene.

„Statul Major General a devenit o organizație foarte disciplinată și profesionistă”, consideră Hodges.

Serghei Kuzan, șeful Centrului ucrainean pentru securitate și cooperare, consilierul Ministerului Apărării, descrie armata ucraineană drept una care este „mult mai avansată decât o armată medie a unei țări NATO”. Și colonelul în rezervă, Roman Svitan, declară că FAU au dovedit lumii întregi că armata rusă este o „armată de carton”, cu care ucrainenii luptă fără teamă.