• Cum motivează Ion Chicu proiectele Executivului privind asumarea răspunderii: „Este dreptul Guvernului de a utiliza acest instrument. Se cam tem să-mi permită să intru în Parlament și să ies la tribună”

  Cum motivează Ion Chicu proiectele Executivului privind asumarea răspunderii: „Este dreptul Guvernului de a utiliza acest instrument. Se cam tem să-mi permită să intru în Parlament și să ies la tribună”
  Sursa foto: IPN
  vizualizări
  02 iulie 2020 | 21:45

  Prim-ministrul Ion Chicu a argumentat decizia Guvernului de a-și asuma răspunderea față de un șir de măsuri sociale și economice. Șeful Executivului remarcă că unul dintre motive este că Guvernul are acest drept conform Constituției și poate face uz de a aplica respectivul instrument. Totodată, Chicu spune că un alt motiv ar fi durata prea mare a procedurilor standarde de aprobare a proiectelor, care, în opinia premierului, trebuie votate de urgență.

  „Avem Constituție, unde este art. 106 prim, în care Guvernului i se oferă posibilitatea de a-și angaja răspunderea pe declarații, pe politici și pe proiecte. Este dreptul Guvernului de a utiliza acest instrument atunci când consideră că este necesar. Noi am considerat că este necesar reieșind din câteva raționamente. Noi, de facto, suntem Guvern minoritar. În asemenea cazuri, instrumente de angajarea răpunderii sunt cele mai recomandate.

  Al doilea raționament – suntem la început de iulie și nu știu încă cât timp Parlamentul va mai lucra în sesiunea dată. O procedură standard înseamnă rectificare, elaborarea proiectului, avizare câteva săptămâni prin Guvern, ministere, apoi se trimite la Parlament, comisii cel puțin o săptămână, urmează prima lectură, între prima și a doua lectură urmează acele renumite amendamente ale deputaților. Toată această istorie durează o lună, dar dacă privim în aceste proiecte – unele sunt urgente”, a motivat Ion Chicu în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” la N4.

  Șeful Executivului susține că decizia opoziției de a boicota ședința Parlamentului, unde urma să prezinte deputaților proiectele asumate, este de a bloca activitatea Guvernului.

  Faptul că Parlamentul nu-i permite prim-ministrului să prezinte proiectele respective înseamnă că este vorba de un blocaj din partea Parlamentului. Nu permit Guvernului să-și îndeplinească atribuțiile. Pe de altă parte, Parlamentul nu vine cu o moțiune de cenzură și apare întrebarea, care-i mojlocul? Răspunsul este clar – o startegie electorală. Remarc, deja a câta oară, că se cam tem să-mi permită să intru în Parlament și să ies la tribună”, spune Chciu.

  Premierul a precizat că va veni vineri, 3 iulie, în ședință Parlamentului pentru a prezenta deputaților proiectele prin care Guvernul și-a asumat răspunderea.

  Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat că formațiunea din care face parte va boicota, în continuare, ședința Parlamentului, dacă Guvernul nu va abroga asumarea răspunderii față de un șir de măsuri sociale și economice, care, în opinia opoziției, au o tentă electorală.

  Iar vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu, a precizat că fracțiunea va fi prezentă mâine, 3 iulie, la ședința Parlamentului, însă, „asta nu înseamnă că vom juca rolul pe care și-l imaginează actuala guvernare”.

  Ședința Parlamentului de joi, 2 iulie, a fost anulată din lipsă de cvorum. Asta după ce din 101 de deputați, și-au înregistrat prezența 49 de deputați. Au lipsit cei de la PAS, Platforma DA, PRO-Moldova, Partidul Șor, neafiliații, iar din coaliția de guvernare a lipsit deputatul Vladimir Andronache.

  Pe agenda zilei au fost mai multe puncte importante, printre care asumarea răspunderii de Guvern față de un șir de măsuri sociale și economice, dar și controversata cerere de demisie a lui Ștefan Gațcan. 

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Botnari s-a tratat de COVID-19. Primăria Hâncești își reia activitatea

  Primăria municipiului Hâncești anunță că, după două săptămâni de carantină, își reia, începând de luni, 10 august, activitatea „în regim limitat”. Primarul orașului, Alexandru Botnari, s-a tratat de COVID-19,…
  Botnari s-a tratat de COVID-19. Primăria Hâncești își reia activitatea

  Premierul României: Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata

  Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat vineri, 7 august, că a fost finalizat gazoductul Ungheni-Chișinău, menționând că R. Moldova va avea astfel o alternativă la gazul rusesc. „Am o veste bună. Chia…
  Premierul României: Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata

  Luni, 10 august, va fi dat start Programului DOR 2020. BRD a publicat agenda

  Luni, 10 august, va fi dat startul Programului DOR 2020. Conform unui comunicat emis de Biroul Relații cu Diaspora (BRD), în acest an, participanții vor trăi o nouă experiență – „Un altfel de DOR: la dist…
  Luni, 10 august, va fi dat start Programului DOR 2020. BRD a publicat agenda

  VIDEO/ Un avion cu 191 de pasageri s-a rupt în două: Sunt morți și răniți

  UPDATE: Cel puţin 14 oameni au murit şi 15 sunt răniţi grav după ce un avion al Air India care transporta 191 de pasageri şi membri ai echipajului a părăsit pista la aterizarea pe aeroportul din Kozhikode, în v…
  VIDEO/ Un avion cu 191 de pasageri s-a rupt în două: Sunt morți și răniți

  A câștigat concursul. Vasilița a devenit oficial director al Spitalului „Toma Ciorbă”

  Sergiu Vasilița a fost desemnat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale câștigător al concursului pentru ocuparea funcţiei de director al IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. L…
  A câștigat concursul. Vasilița a devenit oficial director al Spitalului „Toma Ciorbă”

  DOC/ Ultimele date: Țările care (nu) primesc cetățeni ai R. Moldova

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a actualizat alertele de călătorie pentru mai multe state, conform situație din 7 august. Astfel, cetățenii R. Moldova pot merge liber în Turcia, Alb…
  DOC/ Ultimele date: Țările care (nu) primesc cetățeni ai R. Moldova