Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ a pus capăt…

DOCCSJ a pus capăt litigiului dintre UNIC și CMC. Municipalitatea obligată să vândă la preț normativ 1,38 hectare din preajma magazinului din centrul capitalei

Curtea Supremă de Justiție a luat decizia de a menține hotărările instanței de fond și a celei de apel care obligă Primăria mun. Chișinău să vândă proprietarilor Magazinului Universal Central UNIC terenul de 1,38 ha aferent clădirii și să încheie un contract de locațiune cu agentul economic pentru un teren de 0,21 ha, situat în imediata apropiere a magazinului. Completul de Judecată a fost compus din judecătorii Ala Cobăneanu, Maria Ghervas, Galina Stratulat, Nicolae Craiu și Mariana Pitic.

Potrivit deciziei, „se respinge recursul depus de către Consiliul municipal Chișinău, reprezentat de către Tudor Tofan. Se menține decizia din 29 ianuarie 2019 a Curții de Apel Chișinău și hotărârea din 26 iunie 2017 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de către Societatea pe acțiuni
Magazinul Universal Central ,,UNIC” împotriva Consiliului municipal Chișinău cu privire la constatarea neexaminării în termen a cererii, obligarea examinării cererilor, cu transmiterea în rezultatul privatizării a terenului în proprietate și obligarea semnării contractului de vânzare-cumpărare și încheierii contractului de locațiune”.

Din aprilie 2016, atunci când a preluat pachetul majoritar al Magazinului Universal Central UNIC, compania producătoare de mezeluri Rogob încearcă să privatizeze terenul de 1,38 hectare aferent centrului comercial, apelând în instanţele de judecată.

Decizia CSJ în litigiul UNIC vs CMC by Ziarul de Gardă on Scribd

Magazinul Universal Central UNIC SA a acţionat în judecată Consiliul Municipal şi Primăria municipiului Chişinău după ce administraţia locală i-a respins solicitarea de a privatiza terenul aferent edificiului şi de a lua în arendă un alt teren din preajmă. Ambele terenuri aparţin municipalităţii, dar, de mai mulţi ani, sunt date în folosinţă Magazinului UNIC.

Primele două instanţe de judecată au dat dreptate Centrului comercial UNIC, obligând Primăria Chişinău să vândă la preţ normativ, sub cel de piaţă, terenul care, potrivit ultimei evaluări, din 2009, valorează peste 28 de milioane de lei, fiind amplasat chiar în centrul Chişinăului, pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Decizia a fost contestată de reprezentanții Primăriei Chișinău la Curtea Supremă de Justiție, care 17 octombrie 2018 a admis recursul, a casat decizia favorabilă pentru UNIC SA și a trimis dosarul la Curtea de Apel Chișinău pentru rejudecare de către un alt complet de magistrați.

Terenul din centrul capitalei pe care sunt amplasate clădirea UNIC și o parte a parcării

La 29 ianuarie 2019, completul de judecători format din Iulia Cimpoi, Aliona Danilov și Ion Secrieru au menținut decizia primei instanțe, cea din 26 iunie 2017, prin care au fost admise solicitările Magazinului UNIC, Primăria fiind obligată să transmită, în urma privatizării, în proprietatea UNIC SA, terenul de 1,38 ha din jurul magazinului şi să semneze contractul de locaţiune al celui de-al doilea teren, de 0,21 ha, amplasat pe aceeaşi adresă.

Instanța de apel și-a motivat hotărârea prin faptul că, Consiliului mun. Chișinău şi Primarului general al mun. Chișinău nu au satisfăcut până în prezent cererea din 14 aprilie 2016 a SA Magazinul Universal Central ,,UNIC” privind privatizarea terenului cu nr. cadastral 0100206.002 şi transmiterea în arendă a terenului cu nr. cadastral 0100206.006, dar și că CMC și Primăria au depășit termenul legal de 30 zile în care erau obligate să ofere un răspuns companiei referitor la cerea prealabilă de adresare în judecată.

Decizia CSJ este irevocabilă și nu mai poate fi supusă unei căi de atac.

Publicitate
Publicitate