Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Coreea de Nord ar putea…

Coreea de Nord ar putea furniza arme către Rusia

Valery Melnikov/TASS/Getty Images

Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, intenționează să facă o vizită luna aceasta la Vladivostok, Rusia, pentru a se întâlni cu liderul rus Vladimir Putin, pentru a discuta despre cooperarea militară, inclusiv despre posibilitatea de a furniza Rusiei armament pentru războiul pe care aceasta îl duce în Ucraina, scrie New York Times, cu referire la sursele sale.

Putin vrea să-l convingă pe Kim ca acesta să trimită Rusiei obuze de artilerie și rachete antitanc, iar Kim, în schimb, și-ar dori ca Rusia să ofere Coreei de Nord tehnologie avansată pentru sateliți și submarine cu propulsie nucleară, precum și ajutor alimentar, susțin sursele NYT.

Casa Albă a avertizat săptămâna trecută că Putin și Kim au făcut schimb de scrisori în care discutau despre un posibil acord de arme. Dar noile informații despre o întâlnire planificată între aceștia depășesc cu mult avertismentul anterior.

La sfârșitul lunii trecute, o delegație de aproximativ 20 de oficiali nord-coreeni a călătorit cu trenul de la Phenian la Vladivostok și apoi a zburat la Moscova, un indiciu că Coreea de Nord este serioasă în privința vizitei lui Kim.

Statele Unite au avertizat pentru prima dată cu privire la cooperarea dintre Coreea de Nord și Rusia în urmă cu un an, iar mai târziu au anunțat că Coreea de Nord a expediat muniții către Rusia prin Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Însă potrivit oficialilor americani, dezvăluirile au descurajat Coreea de Nord și, drept consecință, puține arme nord-coreene au ajuns în linia frontului din Ucraina.