Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   20 milioane euro din tranșa…

20 milioane euro din tranșa a doua de asistență macrofinanciară din partea UE au ajuns în conturile Ministerului Finanțelor

Împrumutul în valoare de 20 milioane de euro din tranșa a doua din Programul de asistență macrofinanciară a Uniunii Europene pentru Republica Moldova a ajuns pe contul Ministerului Finanțelor la data de 16 iulie 2020. Grantul în valoare de 10 milioane de euro urmează să fie debursat pe parcursul săptămânii vitoare.

Aceasta este a doua tranșă din asistența macrofinanciară și ultima, cea de-a treia tranșă, în valoare de 40 milioane euro, fiind anulată pentru că Acordul expiră pe data de 18 iulie curent, iar principalele condiții pentru debursarea banilor nu au fost onorate.

Tranșa a doua din Programul de asistență macrofinanciară este alcătuită din 10 milioane de euro sub formă de grant și 20 de milioane de euro sub formă de împrumut pe termen lung, cu dobândă scăzută.

Pe data de 10 octombrie 2019, Comisia Europeană a aprobat, prima tranșă de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, valoare totală de 100 de milioane de euro. Din această sumă, 20 de milioane de euro reprezintă împrumuturi, iar 10 milioane – granturi.

Potrivit Comisiei Europene, banii sunt meniți pentru a acoperi necesitățile financiare externe ale Republicii Moldova în procesul ambițiosului proces de reformare structurală.

Întrucât programul expiră pe 18 iulie curent, Comisia Europeană a anulat cea de-a treia tranșă din sprijinul macro-financiar – în valoare de 40 de milioane de euro.