Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ce se întâmplă în Marea…

Ce se întâmplă în Marea Britanie? Proteste violente în mai multe orașe după ce trei fete minore au fost ucise. Dezinformarea din mediul online, printre declanșatorii revoltelor

Sursă: Stringer/Reuters (CNN)

O serie de revolte violente contra migranților au cuprins mai multe orașe din Marea Britanie, cele mai grave din 2011. Revoltele provocate de dreapta extremă și de grupări anti-imigranți au început după ce trei fete minore au fost omorâte în Southport, în nord-vestul Angliei lunea trecută, iar în mediul online s-a răspândit informația falsă că atacul ar fi fost comis de un solicitant de azil musulman ajuns în Regatul Unit pe o barcă. Până miercuri, 7 august, Poliția a arestat aproape 400 de oameni implicați în aceste revolte, iar mai mulți suspecți au apărut deja în instanță, potrivit The Guardian.

Ce se întâmplă în Marea Britanie?

Duminică, 4 august, manifestanții extremiști de dreapta au dat foc la două hoteluri care adăposteau solicitanți de azil în Tamworth și Rotherham, respectiv. În Liverpool, au ars o bibliotecă. Sute de oameni au ieșit în stradă în mai multe orașe din Anglia începând cu Southport, Londra, Manchester, Leeds, Nottingham, Bristol, dar și în Belfast, în Irlanda de Nord. Manifestanții promovează mesaje anti-imigranți și islamofobe.

Mai mult de 50 de polițiști au fost răniți în timpul confruntărilor cu manifestanții care au aruncat cărămizi, au distrus case și mașini și-au aruncat obiecte în polițiști. În Southport, nu departe de locul unde au fost omorâte cele trei fete minore, a fost vandalizată o moschee. 

Astăzi, 7 august, poliția se pregătește pentru 30 de adunări ale protestatarilor de extremă dreaptă și amenințări către specialiștii din domeniul legislației privind imigrația.  

Sursă: Owen Humphreys/PA (CNN)

Ce a stârnit protestele din Anglia?

Pe 29 iulie, trei fete – Bebe King, 6 ani, Elsie Dot Stancombe, 7 ani, și Alice Dasilva Aguiar, 9 ani, au fost omorâte în timpul unei lecții de dans în orașul Southport, în nord-vestul Angliei. Opt copii au fost înjunghiați, dintre care cinci sunt în stare critică, iar doi adulți au fost răniți. 

În urma acestui atac, au început să circule mai multe mesaje pe rețele de socializare care sugerau în mod fals că persoana care a comis atacul era un solicitant de azil musulman ajuns în Regatul Unit pe o barcă. Totuși, ulterior s-a demonstrat că atacatorul era Axel Rudakubana, născut în Cardiff, Marea Britanie, care trăia în Banks, Lancashire, la câțiva kilometri de Southport unde s-a petrecut atacul. 

Mesajele inițiale false, au dus însă la faptul că mai mulți membri ale grupurilor de dreaptă extremă și grupuri contra migranților au ieșit în stradă cu mesaje de ură contra migranților și contra musulmanilor. Protestele au devenit violente, iar la scurt timp au început și contra proteste, care au dus la și mai multă violență. Mii de oameni au fost implicați în proteste. 

Care a fost răspunsul autorităților Britanice? 

Prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer a condamnat atacurile asupra hotelurilor găzduind refugiații și a declarat, „vă garantez că veți regreta că ați luat parte la această dezordine, fie direct, fie fiind printre cei care au provocat această acțiune online.” 

Aceasta este prima criză cu care se confruntă noul prim-ministru după ce a câștigat alegerile în urmă cu o lună. Starmer, fost procuror,  a promis că manifestanții vor „regreta” că s-au implicat în “acte de violență de dreaptă extremă” și că vor fi pedepsiți. 

Joi, Starmer a convocat o întâlnire cu șefii de poliție și miniștrii pentru a discuta despre cum să oprească violența care a izbucnit după omorurile de luni. 

Mai multe țări, inclusiv Australia, Indonezia, Malaezia, Nigeria, Kenya, India și Emiratele Arabe Unite au emis avertismente de călătorie prin care își sfătuiesc cetățenii să nu călătorească în Regatul Unit. 

Andrea Vremiș, stagiară ZdG