Principală  —  Social  —  Consultanţă juridică   —   Ce este arbitrajul? Explicăm

Ce este arbitrajul? Explicăm

Într-un articol anterior îți spuneam că dacă ai o problemă de ordin juridic și vrei să-ți faci dreptate, ai trei opțiuni. Fie te adresezi în instanța de judecată, fie la curtea de arbitraj, fie apelezi la mediere. ZdG a discutat cu Dumitru Postovan, președintele Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova, care a explicat ce este arbitrajul, cum poți apela la această procedură și care sunt avantajele ei.

— Ce este arbitrajul?

Arbitrajul este o formă alternativă de soluționare a litigiilor între persoanele juridice și fizice, atunci când ambele părți în conflict își doresc acest lucru și încheie un acord. Se cere însă consimțământul benevol al ambelor părți. 

— Cu ce fel de conflicte te poți adresa la arbitraj?

La arbitraj te poți adresa cu acele litigii care sunt izvorâte dintr-un raport juridic civil. Ce examinează curtea noastră de arbitraj? Deci, litigiile ce țin de comerțul intern și internațional, litigiile corporative, litigiile sportive, investiționale, ce țin de prestarea serviciilor etc. În general, arbitrajul poate avea loc în toate cazurile când părțile pot încheia tranzacția. Dacă pot încheia tranzacția, înseamnă că litigiul este arbitrabil. Dar statul nu dă pe mâna noastră chiar toate litigiile. Sunt o serie de litigii în care consecințele sunt prea importante pentru drepturile omului sau pot afecta un grup mare de oameni, cum ar fi, bunăoară, insolvabilitatea. 

— Te poți adresa la arbitraj cu un proces deja pe rol?

În orice clipă, până la pronunțarea hotărârii, desigur. Totodată, chiar și în arbitraj, dacă părțile au hotărât la un moment dat că vor medierea, pot să meargă la mediere și să aducă hotărârea sau tranzacția. 

Dumitru Postovan

— Ce pași trebuie să urmezi dacă ai decis să apelezi la arbitraj? 

Toate încep de la cum ai întocmit contractul. În contract trebuie să fixezi tot. Asta disciplinează ambele părți. Dacă au scris în contract că vor să soluționeze litigiile în arbitraj, reclamantul depune o cerere. Noi trimitem cererea cu toate documentele pârâtului. De obicei, sunt trei arbitri. O parte numește unul, cealaltă – altul, iar ăștia doi aleg supraarbitrul. Cei trei se întâlnesc și examinează cazul.

— Care sunt avantajele arbitrajului?

Celeritatea, costurile și principiul confidențialității. Hotărârile arbitrajului nu sunt publice. Firma are nevoie de reputație, nu-i trebuie să se afle că se judecă cu cineva. Durata este un alt avantaj. Dacă urmăriți un dosar examinat în instanța de judecată, el durează ani de zile. La noi e o singură decizie, o singură hotărâre. Litigiile interne sunt soluționate în două-trei luni, astea internaționale, din momentul în care a fost constituit tribunalul arbitral, în șase luni. 

Și costurile sunt mult mai joase comparativ cu cele din instanțele de judecată. Costurile pentru examinarea dosarelor internaționale în general sunt cele mai joase din regiune. La noi taxa de înregistrare internațională este de 200 de dolari. La ucraineni e 600, la ruși e 1000. Taxa pentru dosarele interne e 1000 de lei pentru înregistrare. 

— Cât de des apelează moldovenii la arbitraj?

În ultimii cinci-șase ani, Curtea noastră examinează în jur de 120-130 de dosare pe an.

Acest articol a fost realizat grație suportului poporului american, prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul articolului este responsabilitatea Ziarului de Gardă și nu reflectă neapărat opinia USAID sau a Guvernului Statelor Unite ale Americii.