Alegeri rusești în Republica Moldova
În perioada 15-17 martie, în Federația Rusă au loc alegeri prezidențiale. Candidatul principal este din nou Vladimir Putin (și învingătorul, bineînțeles), care și-a început cariera ca și colonel al KGB, apoi, în 1999, cu 25 de ani în urmă, s-a instalat în fotoliul prezidențial, pe care nu l-a mai părăsit (decât formal, pentru o scurtă perioadă de timp, în 2008-2012, când a ocupat fotoliul de premier, iar Dmitri Medvedev a făcut figurație de președinte al statului rus). În acest moment, la vârsta de 71 de ani, Putin deja i-a depășit pe foștii lideri sovietici la durata termenului deținerii fotoliului de top al puterii. Or, Leonid Brejnev a condus URSS (doar) 18 ani.
KGB-istul Putin și-a construit un imperiu al puterii în care domină poliția politică, în care cei care îl critică, fie și în cel mai inofensiv mod, ajung să facă pușcărie. Majoritatea oponenților politici proeminenți au ajuns la închisoare, iar cei mai vocali au fost omorâți. După 25 de ani de aflare la conducerea Rusiei, Putin a transformat statul în unul antidemocratic, anti drepturi, anti integritate, anti transparență.
În acest weekend, 112 milioane de ruși sunt așteptați la urne. Mai mulți ruși decât în campaniile prezidențiale anterioare se află în afara Rusiei, dar secții de votare în străinătate vor fi deschise mai puține. De exemplu, majoritatea statelor europene, acolo unde au migrat mulți cetățeni ruși în ultimii doi ani, nu recunosc alegerile din acest weekend, nu au acceptat deschiderea secțiilor de votare decât pe teritoriul ambasadelor. Dar și în ambasade vor fi mai puține secții de votare, pentru că statele occidentale au expulzat mai mulți diplomați ruși după invadarea Ucrainei. La ultimele alegeri prezidențiale, cele din 2018, în străinătate au fost deschise peste 400 de secții de vot, iar în prezent vor fi mai puțin de 300.
În Republica Moldova, oficial, urma să fie deschisă o singură secție de vot – pe teritoriul Ambasadei ruse de la Chișinău. Legislația rusească spune că decizia cu privire la deschiderea secțiilor de votare în străinătate se ia cu 50 de zile înainte de alegeri. Asta înseamnă că la sfârșitul lunii ianuarie trebuiau deja stabilite toate secțiile de votare și la Chișinău urma să fie una singură.
La 12 martie 2024, cu doar 3 zile înaintea alegerilor, Federația Rusă a anunțat că mai deschide 6 secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova, toate în regiunea transnistreană: 3 la Tiraspol, 1 la Rîbnița, 1 la Grigoriopol și 1 la Tighina. Autoritățile autoproclamate transnistrene îndeamnă localnicii să vină la vot dacă au pașaport de cetățean al Rusiei sau pașaport de cetățean al URSS, fiind acceptate și actele expirate.
Rusia și-a încălcat propria legislație deschizând neautorizat secții de votare pe teritoriul Republicii Moldova. Rusia a încălcat și legislația Republicii Moldova deschizând neautorizat secții de votare în regiunea transnistreană. Rusia nu are limite la încălcarea legislației naționale și internaționale, iar Republica Moldova e într-o situație nouă și vulnerabilă.
Pe teritoriul transnistrean necontrolat se întâmplă în fiecare zi multe ilegalități care nu pot fi pedepsite, iar alegerile neautorizate sunt doar o picătură în marea de încălcări. Dar măcar ceva se poate face? Să admitem că ei își organizează votul cum doresc, făcând uz de lipsa de control. Dar cum vor ajunge buletinele de vot de la Tiraspol în Rusia, căci legislația lor prevede ca toate voturile să ajungă și să fie verificate fizic de autoritatea electorală rusă. Transportarea buletinelor se poate face doar tranzitând Ucraina sau Republica Moldova. Va avea Chișinăul capacitate să facă verificările de rigoare pentru a nu admite tranzitul unei acțiuni electorale și politice ilegale, cu tot cu actele care confirmă acest abuz? Sau se va limita din nou la Convenția de la Viena, care asigură diplomaților dreptul de a nu le fi verificate bunurile în timp ce călătoresc?
Dacă Republica Moldova decide, de exemplu, să organizeze referendumul pro-european în Federația Rusă pentru cetățenii săi, pentru posesorii de pașapoarte moldovenești și sovietice, ar putea oare să facă aceste acțiuni deschizând secțiile de vot cu 3 zile înainte de referendum, fără nicio coordonare diplomatică? Nu, desigur. Dacă Moldova ar decide să transporte voturi pro-europene din Rusia în Moldova, ar putea să o facă fără un acord cu Federația Rusă? Nu. Răspunsul Moldovei pentru alegerile ilegale rusești organizate pe teritoriul statului nostru trebuie să fie același – nu poți deschide secții de votare neautorizate, nu poți transporta voturi.
Știm, Putin nu are limite, nu i-au mai rămas linii roșii și câteva voturi din Moldova nu sunt miza lui cea mare. Putin doar vrea să le zică tuturor că alegerile nu au importanță, că doar puterea lui e importantă și că ce decide el, aceea se întâmplă. Dar până i se va întâmpla și lui ceva, din voința poporului său, Republica Moldova trebuie să-și rezolve cât mai curând problemele sale – unirea cu Vestul, alături de Ucraina, care va rezulta și cu dizolvarea separatismului pe teritoriul ambelor state.