Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Aderarea Georgiei la UE ar…

Aderarea Georgiei la UE ar putea fi pusă pe pauză? Parlamentul European: „Negocierile nu ar trebui să înceapă dacă țara are în vigoare legea privind „agenții străini”

Foto: Vano Shlamov/ AFP

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere conducerii Uniunii Europene să nu înceapă negocierile de aderare a Georgiei la Uniune atâta timp cât în țară este în vigoare legea privind „agenții străini”, care prevede impunerea organizaţiilor care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca fiind agenţi de influenţă străină, transmite Novaia Gazeta Europe.

„Proiectul de lege este incompatibil cu valorile și principiile democratice ale UE, contrazice aspirațiile Georgiei de aderare la UE, dăunează reputației internaționale a Georgiei și pune în pericol integrarea euro-atlantică a țării”, au declarat parlamentarii.

Parlamentarii au îndemnat UE să nu înceapă discuțiile de aderare cu țara dacă legea va fi adoptată, adăugând că inițiativa încalcă angajamentele pe care Georgia și le-a asumat atunci când a obținut statutul de candidat la aderarea la UE.

Organizația a îndemnat Parlamentul și Guvernul georgian să oprească procedurile de adoptare a legii și să respecte drepturile constituționale ale cetățenilor, în urma rapoartelor conform cărora forțele de securitate au folosit o forță disproporționată pentru a dispersa demonstranții.

Parlamentul Georgiei a aprobat în primă lectură, cu 83 de voturi, un proiect de lege privind „agenţii străini”, care a provocat proteste la Tbilisi timp de câteva zile. Criticii au comparat proiectul de lege cu legislaţia rusă folosită de Kremlin pentru a reprima disidenţa.