1 monedă moldoveneascâ se vinde cu 1 mln de ruble rusesti

Recent, pe unul din siturile cu anunţuri din Rusia a apărut un anunt de vânzare a unei monede vechi moldoveneşti la pretul de un mln de ruble. Oferta a fost plasată pe www.avito.ru şi anunţă că e vorba de o monedă valahă din anul 1771 cu valoarea  de 5 copeici.

Moneda este din arama si este propusă spre vanzare de catre un barbat din regiunea rusa Habarovsk.

5copeiciaPagine web romaniancoins.org prezintă o descriere a acestei monede, din care cităm: “Piesa este purtătoare a unui mesaj politic, atît subtil cît şi categoric în afişarea intenţiilor emitentului de a-şi impune dominaţia în regiune. Valoarea nominală este doar în copeici – valută internă rusească —, stemele principatelor apar asuprite de stema imperială iar emitentul Ecaterina a II-a este prezent explicit prin monogramă”.

Aceeaşi sursă menţionează că această monedă, ca şi cea de 1 para şi de 2 parale/2 kopeici a fost bătută de armata rusească în timpul războiului cu turcii purtat între 1768 şi 1774. “Împărăteasa Ecaterina a II-a îşi înzestrase armata cu un buget frumos pentru acest război ŞI CU O MONETĂRIE, însă a uitat să furnizeze argintul sau metalul preţios necesar pentru batere. Acest fapt a condus la emiterea acestor două monede a căror valoare nominală nu era acoperită de nimic şi a căror circulaţie a fost impusă populaţiei româneşti contra produselor pămîntului.”

Experţii de pe Romaniancoins mai explică faptul că “Valoarea monedelor de 1 şi 2 parale este dublă: mai întîi este exprimată în parale, paraua fiind o monedă mică turcească ce a circulat în principate alături multe alte monede europene, iar apoi în denghi sau kopieki (copeicile de mai apoi). Rusia a aplicat această politică multor ţări pe care le cucereau sau pe care aveau de gînd să le cucerească, bătînd monede cu valoarea exprimată dublu şi două legende cel puţin pentru Polonia, Finlanda şi Georgia (ţară în care chiar zilele acestea – 2002 – ameninţă să intre cu armatele”.

În nici un alt caz Rusia nu a bătut monede pentru DOUĂ ţări odată: legenda de pe avers care spune “MONEDĂ MOLDOVENEASCĂ ŞI VALAHĂ”. Moldova şi Ţara Românească erau desigur legate de moştenirea comună, limbă, religie şi suzeranitate turcească, totuşi în secolul al XVIII-lea erau ţări distincte.

Cert este că împărăteasa Ecaterina a II-a Rusiei cunoştea faptul că principatele erau populate de români moştenitori ai vechilor romani şi avea planul de a uni principatele într-un “Regat Dacic” care trebuia dăruit fiului ei. Altă chestiune interesantă mai este şi a aceea că unele dicţionare ilustrate numismatice ruseşti de dată recentă nu reuşesc să citească bine legenda monedelor acestora şi se mulţumesc să menţioneze lîngă imaginile respective “RUSSKO-MOLDAVSKAYA MONETA” ceea ce, fără dubiu, arată reaua credinţă, mai arată sursa citată.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

41 comentarii

 1. Mihai

  aceata moneda e foarte rara, desi nu face 1 mln de ruble. am citeva monete din aceeasi perioada, diferenta e ca pe ele nu este vulturul cu doua capete, ci stemele moldovei si valahiei http://www.bologan.com

 2. Cristi

  am si eu o moneda de 2 parale.am o colectie de bani vechi in care cea mai veche este cea de 2 parale 1772.

 3. doru

  am si eu o moneda din 1773 cu acelasi vultur cu 2 capete incoronate numai ca are in ghiara dreapta sabia si in stinga o cruce

 4. Cojocari Nicolae

  Am si eu o moneda asemanatoare ca si aceasta de pe fotografie.Cam cit ar costa sa o vind???

 5. Anastazja

  Buna Andrei!Esti in vcaanta, de ce nu mai scri?Sa sti ca-mi place poza ta aia cu coada!Este o parere!Am fost ocupata cu alegerile, pentru PE, ai votat?Sa sti ca nu trebuie sa raspunzi, ma intrebam!

 6. DACUL

  E-st si V-est citeste cu atentie:
  “Cert este că împărăteasa Ecaterina a II-a Rusiei cunoştea faptul că principatele erau populate de români moştenitori ai vechilor romani şi “DACI ” si avea planul de a uni principatele într-un «Regat Dacic» care vorbeau pe romaneste.

 7. simona

  am si eu o moneda asemanatoare cred ca are o coroana pe ea as vrea sa o vand.
  anul este 1772

 8. doru

  buna,prieteni eu tot am o kopeika,ca cea de sus un vultur cu doua,capete,si la picioare este o litera x,rusesc si la alt picior un f rusesc dar mai mult nu scrie nimeni,anul tot nu scri cum pot sa aflu cit costa cine poate sa ma ajute scrieti va rog

 9. cristian

  vind 3 monede vechi germane 1993 ucrainesti 1996 rusesti 1998 numarul de telefon 068420325

 10. andrei z

  Salutare eu am o moneda greceasca din perioada elenistica de prin secolu I cit ar putea valora e intr-o stare foarte buna 068916290

 11. petru

  am si eu o moneta din 1833 cu acelas vultur are litera ruseasca “f” si”x” vreau sa o vind cam cit costa?

 12. dumitru

  am o moneda ku simbolurile asemanatoare , cap de bour , pasarea cu crucea in cioc si semiluna , numai ca in loc de vulturele cu 2 capete e o coroana , si vizibilitatea e putin mai proasta , nustiu din ce an dateaza. Poate ma ajuta cineva daca stie ?

 13. mihai

  Kostea moneda ta este 2 kopeici din 1819,daca te intereseaza s o vinzi suna ma 0732437463

 14. Roman Dumitru

  AM eu o moneda de argint poloneza din anul 1819 are pe o parte cap pe verso doua pajuri spate
  spate de 2 zloti citi bani face euro.

 15. Ecaterina spoiala

  Am si eu o moneda de 10 kopeici din 1837 vultur cu doua capete si coroana deasupra vreau sa o vand caut cumparator sunatima la 0751027747

 16. cristi

  am si eu o moneda tipa asemanatoare 1789, 5 копеькь, o vind, 079533240, tot ii cu vultur cu koroana pe kap, intr-o mina are tipa o bagheta iar in alta kruce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *