Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Cititorii ZdG, în ajutorul…

VIDEO Cititorii ZdG, în ajutorul învățătoarei de 87 de ani ajunsă la limita existenței 

Pachete cu produse alimentare, fructe, pască cu brânză dulce, bani pentru medicamente, dar și promisiunea unei case reparate – de acestea se bucură acum fosta învățătoare, Eudochia Chihai, una dintre protagonistele despre care a relatat ZdG. Fosta învățătoare din Chișinău, acum în vârstă de 87 de ani, era condamnată să trăiască cu 15 lei pe zi din momentul în care a început să primească facturile la gaz după scumpire.

După ce articolul a apărut în ziar, iar ulterior și pe site-ul www.zdg.md, istoria fostei învățătoare a fost urmărită de foști discipoli, iar Eudochia Chihai ne-a telefonat să ne mulțumească că prin intermediul nostru „a spus lumii că este vie”. Drept răsplată, fosta învățătoare a zis că ne pregătește câteva buchete de narcise, doar să ne ducem la ea în ospeție. Peste câteva zile a revenit cu un apel telefonic:

„Narcișii se trec. Voi când veniți? Ori să vin eu la redacție?”. În una din zilele următoare, întorcându-ne de la o altă filmare, am decis să intrăm pe la Eudochia Chihai. Deși am anunțat-o când deja ajungeam pe ulița ei, fosta învățătoare deja culesese doi mănunchi și îl căuta pe al treilea. Ea a avut grijă să-i culeagă pe cei mai proaspeți și arătoși narciși, alegându-i după soi. După ce ni i-a înmânat cu bucurie, a putut liniștită să ne povestească despre toate.

Eudochia Chihai, 87 de ani

Publicitate
Publicitate

Eudochia Chihai ne-a mărturisit că nu s-a așteptat la o astfel de atenție asupra ei, în urma difuzării reportajului.

„Mulți mi-au zis de ce nu m-am adresat mai devreme după ajutor, ci abia când mi-a venit factura pentru gaz. Dar eu nu am scris la ZdG ca să fiu ajutată sau să cer vreun ban, eu am vrut ca prin intermediul dvs. să spun ceea ce mă doare”, spune învățătoarea.

„M-au vizitat părinții unei foste eleve de a mea – Svetlana Martalog. Ea e medic în Cehia. Tare m-am bucurat să știu că, deși e departe de casă, nu m-a uitat. Svetlana mi-a transmis prin părinții săi suma de 5000 de lei să-i am pentru medicamente, iar părinții ei au venit cu pungile pline cu produse alimentare. Apoi am fost telefonată de un tânăr din America – Alexandru Plugaru. Nu ne cunoaștem pe viu, el m-a văzut în reportaj și a zis că-i pare foarte rău că profesorii, fiind unii dintre pilonii pe care se ține societatea, o duc atât de greu. Mi-a povestit că și bunicii lui au fost profesori și, la fel, au fost ignorați și prost plătiți. Un tânăr străin din capătul Americii”, relatează Eudochia Chihai.

*Alexandru Plugaru i-a trimis Eudochiei Chihai 1000 de dolari.

Ulterior, fosta învățătoare a fost vizitată și de reprezentanții primăriei or. Codru, mun. Chișinău, dar și de reprezentanți ai asistenței sociale.

„Mi-au adus mai multe produse alimentare și mi-au promis ajutor material pentru medicamente, dar și reparație cosmetică a casei plină de fisuri”.

Și elevi din ultima promoție au ajuns la fosta învățătoare. „Cei mai mici sunt cei mai iubiți”, relatează învățătoarea cu bucurie.

„A fost Dorin Spătaru, Serghei Cornei, Diana Voloșoi, Daniela Caragea, Sergiu Castraveț – ei mereu vin înainte de sărbători. Mi-au adus brânză dulce, multe fructe și 7500 de lei. Astea sunt de la mai mulți adunate – așa am înțeles”, povestește Eudochia Chihai.

„Și-mi tot zicea Dorin Spătaru: ceea ce ați semănat, aceea ați cules. Cum să nu mă bucur?”, spune învățătoarea înduioșată.

La final, a ținut să le mulțumească tuturor, să le transmită multă sănătate și sărbători pascale cu pace.

„Toți noi ne dorim acum pace, mai mult ca niciodată. Dar lumea aceasta nu e fără oameni buni”, mai adaugă învățătoare.  

Nu ne-a lăsat să plecăm până nu a smuls din noi promisiunea că ne revedem în mai, când se coc cireșele din fața casei.

Buchetele de narcise, cu aroma lor delicată, au bucurat membrii redacției timp de mai multe zile.

Publicitate
Publicitate