Principală  —  IMPORTANTE   —   Robotică, pixuri 3D și ateliere…

Robotică, pixuri 3D și ateliere de aritmetică: afacerea unei femei revenite acasă din străinătate

Eugenia Caracaș este o tânără care a revenit în R. Moldova și a inițiat o afacere după ce a muncit o perioadă în străinătate. A creat, la Călărași, un centru de dezvoltare care oferă cursuri de robotică, aritmetică mentală, dar și ateliere de creație cu pixuri 3D. O parte din utilaje au fost procurate cu sprijinul unui proiect de finanțare, centrul fiind frecventat și de copiii din localitățile învecinate.

Eugenia a locuit trei ani în Marea Britanie, a obținut licența de activitate în calitate de profesoară de limbă engleză și a revenit, totuși, acasă, unde a fondat un centru de dezvoltare personală pentru copii și adulți în orașul Călărași. 

Eugenia Caracaș, antreprenoare, or. Călărași

„Să facem lumea mai bună în jurul copiilor noștri”

„Inițial am venit pentru a-mi reîntregi familia, însă, nefiind mulțumită total de ceea ce avem, am zis să nu stau cu mâinile încrucișate și să mă complac în situația care este. Am suflecat mânecile și împreună cu colega mea am pus la cale acest centru, ca să facem lumea mai bună în jurul copiilor noștri”, spune Eugenia.

Centrul de dezvoltare a fost fondat în anul 2019 și este frecventat anual de peste 200 de beneficiari din orașul Călărași și din localitățile rurale învecinate. Beneficiarii pot frecventa cursuri de limbă engleză și germană, de creativitate și gândire logică. Centrul oferă și cursuri de dezvoltare pentru preșcolari. 

Centrul de dezvoltare fondat de Eugenia Caracaș, or. Călărași

„Aici copiii învață abilități practice, își dezvoltă gândirea, creativitatea, dar și capacitatea de a-și expune opiniile”, precizează antreprenoarea.

Copiii își dezvoltă creativitatea și gândirea logică

Centrul organizează și ateliere de creație cu pixuri 3D. Aici, cu ajutorul unor pixuri speciale, un fir de plastic este transformat într-o pastă, cu ajutorul căreia pot fi construite diferite obiecte în format 3D.

Eugenia Caracaș, utilizând un pix 3D

De asemenea, beneficiarii se  pot înscrie și la cursuri de aritmetică mentală. La aceste cursuri pentru calcul se folosește abacul, un dispozitiv de calculat cu ajutorul unor bile mobile, așezate pe vergele orizontale și paralele. Eugenia susține că, frecventând orele de aritmetică mentală, copiii își stimulează creativitatea, gândirea logică și capacitatea de a elabora strategii, înregistrând și rezultate mai bune la învățătură. 

Un grant în mărime de 143 000 de lei

Antreprenoarea spune că și-a dezvoltat afacerea cu suportul Uniunii Europene. Ea a reușit să obțină un grant în valoare de 143 000 de lei prin intermediul programului „Femei în afaceri”, finanțat de Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Astfel a dezvoltat cursurile de aritmetică mentală și de robotică. Din acest grant au fost procurați roboți, mobilier, un printer, dar a fost dezvoltată și o bibliotecă. 

Eugenia Caracaș, în cadrul prezentării live din cadrul campaniei „UE pentru Moldova Rurală”

Tânăra spune că 10% din suma necesară a fost investiția proprie. „Atunci când un antreprenor e dispus să investească propria contribuție, el e determinat să dezvolte ideea pe care o are”, spune Eugenia.

Procedura de acordare a finanțării a fost una simplă: tânăra a îndeplinit un formular în care a indicat ideile pe care le are și a anexat un set de acte pe care le-a depus. Perioada de la depunere a cererii până la acordarea finanțării a durat în jur de cinci luni.

Chiar dacă unii oameni îi spuneau că nu o să reușească, Eugenia se bucură de rezultatele pe care le are și încurajează și alte femei să-și dezvolte ideile și să fie sigure în forțele proprii.

Programul ODIMM  „Femei în afaceri” a fost lansat în anul 2016. Acesta este finanțat din bugetul de stat și co-finanțat de către UE prin proiectul „Suport pentru IMM în zonele rurale”. El este destinat femeilor care planifică să-și inițieze sau să-și extindă afacerile.