Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Copiii dispăruți „așteaptă” să fie…

Copiii dispăruți „așteaptă” să fie găsiți

Sunt căutaţi de părinţi, prieteni şi poliţie, dar parcă au intrat în pământ. Este vorba despre copiii care au dispărut în circumstanţe cel puţin stranii. După o perioadă de timp, numele şi chipurile acestor persoane figurează în statistica poliţienească la compartimentul „Dispăruţi fără urmă”.

Anul a început cu mai multe anunţuri despre dispariţia unor tineri. Cel mai răsunător caz este dispariţia fără urmă a Gabrielei Pătraşcu, originară din raionul Făleşti. Gabriela este o tânără de 19 ani, studentă la Universitatea de Medicină din Chişinău.

Dispăruţi fără urmă

Dimineaţa, pe data de 11 ianuarie, Gabriela se îndrepta spre Universitate, unde urma să susţină un examen. Mama tinerei a sunat-o pe la ora 8:00 şi i-a urat succes. După amiază, mama a sunat-o din nou, dar nimeni nu a mai răspuns, iar spre seară, telefonul Gabrielei a fost deconectat şi nimeni nu a mai auzit de ea. Chiar dacă a fost văzută în apropiere de universitate, colegii ei de facultate spun că tânăra nu a ajuns la examen. Părinţii au alertat poliţia pe data de 12 ianuarie.

Potrivit ultimelor date ale Inspectoratului General al Poliţiei, ar fi vorba despre trei versiuni.

„Ar putea fi comisă o infracţiune, putea nimeri în caz excepţional, cum ar fi plimbatul pe gheaţă, sinucidere sau s-a retras în mănăstire. Mai mult mergem pe a treia versiune. Fiind efectuată certetarea la apartament nu au fost depistate urme de violenţe, au fost găsite obiecte persoanale, lipseau doar hainele şi geanta pe care o purta zi de zi. Ultimele site-uri vizitate de ea erau despre cazuri de sinucidere. A mai fost găsită şi o expunere a domnişoarei care spune că se află între viaţă şi moarte. Studentele şi colegele sale spun că ea nu era înţeleasă de părinţi și s-a săturat de învăţat”, a declarat șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Despre Gabriela, colegele de facultate spun că era o fire credincioasă și mergea în fiecare săptămână la biserică. Ea nu avea prieten și comunica doar cu câteva colege.

Totodată, părinţii şi rudele Gabrielei au făcut un apel către toţi cei care se pot implica în căutările tinerei. Astfel, pe data de 17 ianuarie, curent, zeci de voluntari din diferite localităţi s-au adunat la Chişinău şi au pornit în căutarea tinerei prin locurile unde ea obişnuia să se plimbe. Oamenii adunaţi s-au împărţit în două grupuri. O parte dintre ei au început căutările în Parcul „Butoiaş” din sectorul Buiucani al capitalei. Asta pentru că Gabriela Pătraşcu locuia într-un bloc din preajmă. Iar alţii au mers în Parcul Valea Morilor, acolo unde fata obişnuia să se plimbe.

Operaţiunea de căutare a durat aproximativ cinci ore, dar fata nu a fost găsită.

„Mi s-a făcut milă de această familie, pentru că oricine poate ajunge în astfel de situaţie… Fiecare zi contează”, ne-a spus un cetăţean care a participat la căutări.

După două săptămâni de căutări Gabriela Patrașcu a fost găsită moartă în pădu­rea de la Orhei.

Potri­vit Inspec­to­ra­tu­lui Gene­ral de Poli­ție, stu­denta a fost găsită stran­gu­lată în pădu­rea Doi Hai­duci din raio­nul Orhei. Ver­siu­nea pre­li­mi­nară este că s-ar fi sinu­cis, Poli­ția depis­tând că tânăra a acce­sat în ultima peri­oadă pagini web unde sunt des­crise moda­li­tăți de sinu­ci­dere.

551-disparutInternauţii bat alarma

În ultimele zile, internauţii au bătut alarma, după dispariţia unui alt student din Chișinău.

Simion Dmitruc din Vulcănești, Cahul, are 21 de ani și este student la ASEM, Chișinău.Mama băiatului a sesizat despre dispariţie la începutul acestei săptămâni. „Sâmbătă, 16 ianuarie, Simion a plecat la prietena sa, cu care urma să stea tot weekendul. Luni, 18 ianuarie, la ora 8:00 l-am sunat. Mi-a spus că se pregătește de examenul care urma să înceapă la ora 9:00. După aceea, l-am sunat în repetate rânduri, însă, telefonul îi este deconectat”, ne-a povestit Jana Dmitruc, mama băiatului.

După două zile de căutări, poliţiștii l-au găsit la domiciliul unui prieten. Potrivit șefului IGP, „tânărul de 21 de ani a fost găsit într-un apartament cu alţi tineri, se afla într-o stare foarte avansată de ebrietate, nu știu de droguri sau de substanţe alcoolice.”

14 ani de tăcere

Familia Morari din Soroca trăieşte un calvar fără sfârşit. În urmă cu 14 ani, fiica lor Nadia, care avea atunci doar 13 ani, a dispărut fără urmă şi nu a mai putut fi găsită. „Era anul 2001. Atunci toată familia se afla în oraşul Sevastopol din Crimeea, în vizită la o rudă. Nadia s-a dus la o farmacie din apropiere, însă nu a mai revenit acasă. Am căutat-o zile la rând… Îmi ieşeam din minţi şi nu ştiam ce mai pot să fac”, ne povesteşte mama fetei, Lilia Morari.

De-a lungul anilor, nicio instituţie nu a reuşit să o găsească. „Soţul, care lucra în poliţie, a căutat-o pe toate căile posibile… Ne-am adresat la Procuratură, Interpol, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, dar nimic. Dacă nu se face nimic pentru colegul tău poliţist, atunci ce să mai spunem de celelalte cazuri?”, se vaită femeia.

După 14 ani de căutări disperate, femeia şi-a văzut fiica într-un reportaj. „În reportaj spuneau că fata a fost traficată în Turcia şi acum are deficienţe mentale… Am anunţat Direcţia de combatere a crimelor grave a Inspectoratului Naţional de Investigaţie. Ei mi-au spus că vor verifica toată informaţia, dar tot nimic… Am impresia că părinţii rămân singuri şi neputincioşi, fiind nevoiţi să-şi caute singuri copii dispăruţi”, ne spune cu lacrimi în ochi Lilia Morari.

551-duisparut2„Obiceiul” de a fugi de acasă

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Soroca au dat în căutare o minoră care a plecat de acasă la 22 decembrie 2015. Evelina Artamonova de 11 ani, locuiește în satul Iorjniţa, Soroca, împreună cu familia sa adoptivă.

Potrivit șefului IGP, Evelina a fugit de  circa 18 ori de acasă.  Fata face parte dintr-o familie social-vulnerabilă, iar poliția a intervenit de fiecare dată, informând serviciile sociale. „Cu părere de rău, serviciile sociale șchiopătează la acest nivel. De câte ori a fugit, poliția a dus copilul acasă, dar nu este de competența poliției de a lipsi părinții de drepturile părintești și de a fi plasată în altă instituție. Vom încerca, și la nivel ministerial, și central, să forțăm acest lucru, pentru că de atâtea ori copilul a plecat de acasă, poliția și-a făcut munca cu cinste,  și astăzi avem un alt precedent.”

Gheorghe Cavcaliuc a anunțat că din ultimele date, fetița a fost surprinsă cerșind în Chișinău, cum s-a întâmplat și în cazurile anterioare. Ulterior, aceasta ar fi plecat cu un microbuz la niște rude din raionul Orhei. Ofițerii IGP au mers în raionul Orhei pentru a găsi minora și a o transmite în grija organelor sociale.

Psihologul Sergiu Toma susţine că fuga de acasă este un comportament limită şi descrie de cele mai multe ori o revoltă sau neputinţa copilului de a rezolva o problemă. „Motivul pentru care copiii pleacă de acasă fără ştirea adulţilor şi nu revin din proprie dorinţă ar putea fi atmosfera negativă şi apăsătoare de acasă, când copiii fie asistă la certurile dintre părinţi, fie sunt victime ale abuzurilor fizice sau psihice. În asemenea cazuri, fuga de acasă este o modalitate de a scăpa de durere şi suferinţă. Este o exprimare a neputinţei de a mai suporta atmosfera şi violenţa”, explică psihologul, care nu exclude că tinerii ar putea fi ademeniţi de grupul de prieteni cu care pleacă şi nu revin.

„A uitat să-şi anunţe părinţii…”

Recent, în presă a apărut şi cazul de dispariţie a unui tânăr de 18 ani, din oraşul Râşcani, care a plecat pe data de 8 ianuarie în satul Şapte Bani din raionul Râşcani la prietena sa. Părinţii nu ştiau nimic despre tânăr câteva zile, de aceea au anunţat poliţia.

Inspectoratul de Poliţie Râşcani l-a găsit pe tânăr în satul Şapte Bani, la prietenii săi. „Acesta a petrecut sărbătorile de iarnă cu prietenii de acolo şi a uitat să-şi anunţe părinţii”, ne-a liniştit poliţistul.

„Toate aceste cazuri descriu o situaţie în care există dificultăţi de comunicare. Trebuie să fie clar stabilite unele reguli: la ce oră copilul vine, ce face în timpul liber, cu cine comunică şi – cel mai important – să-şi anunţe părinţii în caz că vor veni mai târziu”, susţine psihologul.

Potrivit datelor statistice ale poliției, în ultima perioadă 26 de copii au dispărut, însă toate persoanele au fost găsite.