Apartamente cu scandal
Darea în arendă a unui teren în zona verde a comunei Stăuceni, unde urmează a fi construit un bloc locativ cu 20 de etaje, a devenit motiv de gâlceavă între consilierii locali, primărie şi câţiva localnici. Pe de o parte, unii susţin că decizia a fost ilegală, deoarece terenul în cauză era pus sub sechestru de Judecătoria Râşcani, pe de altă parte, ceilalţi spun că adevăratul motiv este legat de apropierea alegerilor locale, precum şi de faptul că consilierii ar fi pretins apartamente pe gratis.
În toamna acestui an, în comuna Stăuceni a fost dat în exploatare un bloc locativ cu 16 etaje. Firma care a construit aceste apartamente aparţine unui consilier local, Anatolie Iaşciuc. Acum, aceeaşi firmă a câştigat, la licitaţia desfăşurată de primărie, un alt teren, de 24 de ari, pe care urmează să construiască un alt bloc, cu 20 de etaje. Patru consilieri au atacat în judecată această decizie, iar instanţa a dispus aplicarea sechestrului asupra terenului respectiv până la examinarea cauzei în fond. Totuşi, lotul a fost dat în arendă, iar Anatolie Iaşciuc susţine că nu este nimic ilegal, din moment ce acesta nu a fost înstrăinat, ci aparţine în continuare Primăriei.
„O să iei în freză”
Când a început construcţia primului bloc locativ, televiziunea, procuratura, Centrul Anticorupţie, Ministerul Ecologiei, Medicina Preventivă – toţi erau în capul nostru, spune Anatolie Iaşciuc, directorul firmei „Stil Construct”. Însă după cum s-a aflat ulterior, acest teren avea statut de „păşune”, nici nu era înregistrat la oficiul cadastral. Acestea au fost motivele invocate pentru a stopa construcţia. De ce apar acum aceste întrebări, dacă s-au convins data trecută, se întreabă directorul firmei.
El este sigur că în spatele acestor consilieri, care se declară împotriva construcţiei celui de-al doilea bloc, stă fostul primar, Ion Dragomir. “El a vrut să construiască blocuri pe acest teren, iar când a aflat că „Stil Construct” a cumpărat lotul, mi-a zis că m-am băgat peste el şi voi lua în freză”, povesteşte Anatolie Iaşciuc. Ion Dragomir neagă aceste acuzaţii, spunând că în 20 de ani, de când este la primărie, nici prin gând nu i-a trecut să construiască în această zonă. “Dacă ştiam ce intenţii vor avea ei (n.r. – consilierii), înregistram terenul ca zonă de parc, şi nu mai puteau să facă nimic”, a adăugat fostul primar.
De ce se tem locatarii?
Atât fostul primar, cât şi cei patru consilieri susţin că zona disputată este folosită de oameni pentru odihnă şi activităţi sportive. Constantin Rusnac spune că această fâşie desparte Stăuceniul Vechi de cel Nou, iar primii locatari au sădit aici salcâmi boiereşti şi nuci, pentru a stopa alunecarea terenului, care are o suprafaţă înclinată. Referitor la faptul că această zonă nu s-a amenajat până acum, el zice că a fost lăsată special de izbelişte, ca să fie folosită ulterior pentru construcţii.
Ion Dragomir afirmă că, atât timp cât a fost el primar, zona era curăţată de săteni, inclusiv de elevi, şi s-au cheltuit bani, în toţi aceşti ani, pentru menţinerea ei. Chiar la începutul mandatului său, cineva i-a sugerat să dea locuri de casă pe terenul respectiv, însă el a refuzat categoric. „Trebuie să ne gândim la tineret, să aibă un teren sportiv, să aibă unde se odihni”, spune Constantin Rusnac, locuitor al acestei zone.
Un alt sătean, Ştefan Gâlcă, este de părere că trebuiau să fie consultaţi locuitorii, deoarece ei au strâns 800 de semnături împotriva acestei construcţii. „Noi ne temem ca pământul să nu alunece, iar pereţii caselor să nu crape”, zice el. Valentin Bătrânac spune că nucii bătrâni au fost scoşi, chiar zilele trecute, el fiind martor atunci când tractoarele au început lucrările de construcţie.
„Stăuceniul este o comună cu case pe pământ. Mi-am procurat casă aici pentru a locui într-o zonă liniştită. Ei nu au voie să construiască, solicităm omeneşte stoparea construcţiei. Nu suntem împotriva activităţii economice în comună, însă sunt alte terenuri destinate construcţiei blocurilor cu multe etaje”, a afirmat Silvia Toma, locuitoare a comunei.
„Să nu-i vadă lumea cum sapă”
Valentin Sâtnic, primarul comunei Stăuceni, spune că a fost organizată o adunare generală a locuitorilor, în vara acestui an, unde s-a pus în discuţie această chestiune. Din cei 412 cetăţeni prezenţi, 397 au votat pentru construcţia blocului locativ, iar 15 – împotrivă. Dumitru Nicu spune că oamenii care au fost chemaţi acolo nici nu locuiau în zona respectivă, de aceea au şi votat aşa.
La rândul său, Anatolie Iaşciuc crede că locuitorii care se împotrivesc construcţiei sunt cei care au case şi grădini în apropiere şi nu vor să fie priviţi de la balcoane cum sapă în grădină sau cum se odihnesc. Iar consilierii sunt organizaţi de fostul primar, Ion Dragomir, care, potrivit lui Valentin Sâtnic, vrea să candideze pentru un nou mandat la Primărie. Solicitat de ZdG, Ion Dragomir s-a abţinut să răspundă la această întrebare şi a spus că va anunţa, la începutul campaniei electorale, dacă va candida sau nu.
Cine stă în capul mesei la Stăuceni?
Ion Nastas, fost consilier PLDM, susţine că toţi consilierii ar trebui să se conducă de lege, invocând ilegalitatea deciziei comisiei de licitaţie, care a hotărât darea în arendă a terenului firmei “Stil Construct”, ce aparţine consilierului PLDM, Anatolie Iaşciuc. Primarul a declarat, pentru ZdG, că semnarea contractului nu va avea loc până când n-o să se pronunţe judecata. Dar, oricum, acest contract aduce multe beneficii pentru locuitorii comunei. “Condiţiile puse de Primărie sunt amenajarea parcului adiacent, construirea unui teren sportiv, posibilitatea procurării apartamentelor în rate, pentru familiile tinere, pe un termen de 20 ani, cu o rată a dobânzii nu mai mare de 10 %”, afirmă Valentin Sâtnic.
Declaraţiile şi acuzaţiile acestor consilieri, Nastas, Nicu şi Blizneţov, sunt legate de campania electorală care se apropie, afirmă Anatolie Iaşciuc. “Ei vor să arate că luptă pentru binele poporului, dar de fapt nu au făcut nimic în aceşti patru ani. Mai mult decât atât, Nastas mi-a spus în faţă că el nu degeaba a fost consilier patru ani de zile, cerând un apartament în noul bloc locativ”, povesteşte directorul firmei.
La fel şi primarul a declarat că Dumitru Nicu face aceste acuzaţii deoarece un cumătru de-al lui nu a primit apartament. “Ei spun că au repartizat apartamente doar tinerilor specialişti, dar de ce i-au adus din capitală la noi? Ce, Stăuceniul nu are oameni care ar ocupa aceste funcţii?”, spune Dumitru Nicu, consilier independent. Ion Nastas susţine că repartizarea a fost ilegală, iar el nici nu a participat la şedinţa respectivă, fiind membru al comisiei.
Judecata va decide
Valentin Sâtnic a declarat că hotărârea Judecătoriei Râşcani a fost atacată la Curtea de Apel Chişinău, iar verdictul final urmează să fie pronunţat acolo. Dacă se va considera că membrii Consiliului sătesc Stăuceni nu au încălcat legislaţia, atunci contractul de arendă se va încheia şi blocul va fi construit. Câţiva localnici au declarat că vor bloca căile de acces spre terenul respectiv dacă decizia instanţei nu-i va satisface.
Natalia DABIJA