Principală  —  Reporter Special  —  Oameni   —   Oameni/ Irina Madan, designeră vestimentară:…

Oameni Irina Madan, designeră vestimentară: „De la prima tușă de culoare aplicată pe țesătură am știut că aceasta este menirea mea pe lume – crearea hainelor pictate manual”

Foto: Arhiva personală

Irina Madan este o tânără îndrăgostită de culoare. Este pasionată de artă și design, iar misiunea ei este crearea hainelor pictate manual. Și-a descoperit vocația atunci când urma să creeze prima sa colecție vestimentară pentru susținerea licenței în cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău. „Au urmat 12 ani de înălțimi și abisuri care m-au format ca personalitate. Am depășit toate greutățile, fiind întotdeauna cu gândul la visul meu. Absolut toate căile pe care le-am urmat au fost alimentate de dragostea pură pentru vocația mea”, susține Irina. În 2017, după ce a câștigat loteria Green Card (program care, prin selecție aleatorie, permite obținerea statutului de rezident permanent cu drept de muncă, intrare și ieșire liberă din SUA), a emigrat în Statele Unite ale Americii (SUA), unde și astăzi creează piese vestimentare și participă la diferite expoziții.

Pentru mulți, SUA înseamnă oportunități nelimitate și vise realizabile. În realitate însă, Statele Unite înseamnă și o provocare continuă, multă muncă și efort depus pentru atingerea scopurilor. Irina s-a stabilit cu traiul în San Diego în 2017. Tânăra susține că acolo „viața e foarte zbuciumată și intensă, dar în același timp, interesantă și niciodată plictisitoare.” 

Este o adevărată aventură și provocare, mai ales pentru noi, imigranții, care am locuit într-un mod foarte diferit anterior. De exemplu, o ieșire într-un parc în San Diego este mai puțin relaxantă decât ieșirea într-un parc din Chișinău. Da, este atât de frumos în jur, soare pe cer practic în fiecare zi a anului, palmieri, ocean – un oraș de o mare frumusețe! Dar…  aici lumea este înfundată în muncă, dacă nu cu prezența, atunci cu gândul. Dacă nu muncești suficient, pur și simplu, nu vei face față traiului costisitor. Timpul este relativ și zboară mult mai repede. Cei șapte ani petrecuți în Statele Unite îmi par doar doi ani. Oamenii sunt purtați cu viteză prin valurile vieții, fiind mereu cu gândul la acel vis american pentru care s-au mutat aici inițial. Un lucru știut este că visul american poate deveni realitate doar dacă depui mult efort. Totul se poate spulbera peste noapte dacă succesul nu este menținut prin perseverență, disciplină și mare-mare putere emoțională”, susține Irina Madan.

Irina Madan, designeră vestimentară, creează haine pictate manual. Foto: arhiva personală

În această perioadă, aflată departe de casă, designera vestimentară a avut parte de mai multe provocări în încercarea de a-și crea un nume și de a-și face lucrările cunoscute și apreciate. 

„Diferențele culturale sunt atât de majore, încât și până astăzi am impresia că trăiesc două vieți paralele complet diferite: una descrie nostalgia față de țara natală și cea de-a doua – întruchipează sacrificiul în drumul inițiatic. O diferență esențială este faptul că în Statele Unite durează mult mai mult câștigarea încrederii unui consumator într-un produs nou pe piață. Oamenii vor aprecia lucrul creat manual, dar dacă brandul nu are un nume sonor, ei vor prefera un alt produs în care deja au încredere. Aici a fost și provocarea cea mai mare”, relatează aceasta. 

„Mai mult decât orice mă inspiră autenticitatea”

Pasiunea pentru artă și design Irina a dezvoltat-o încă din copilărie, când se furișa în camera ei și picta ori confecționa hăinuțe pentru păpușa Barbie. „Aveam pachete pline cu rochii cusute manual din ciorapi colorați sau tricouri decolorate de timp”, își amintește tânăra. Plăcerea de a crea haine pictate manual a venit mai târziu, în 2012, când studia designul  vestimentar în anul patru de facultate la AMTAP. Atunci a creat prima sa colecție vestimentară pentru proiectul de licență. „Eram atât de inspirată de orașul Veneția, încât mi-am propus să-mi pictez propria stofă. Făcusem pictură de șevalet anterior, dar pictura pe țesătură era o provocare nouă și, în mare parte, diferită. Mi-am propus să o descopăr singură în odaia mea de pe atunci. De la prima tușă de culoare aplicată pe țesătură am știut că aceasta este menirea mea pe lume – crearea hainelor pictate manual”, susține Irina. 

„Jacheta cu bujorii din grădina mamei”. Foto: arhiva personală

Orice lucruri pot reprezenta surse de inspirație, important e ca acestea să fie colorate.

„Mă inspiră tot ce e colorat: un oraș precum Veneția, Cordoba sau chiar Jodhpur, motivele etnice românești, un gard cu vopsea decojită, poveștile lui Ion Creangă, leoaica din poemul lui Nichita Stănescu, femeile care aleargă cu lupii din cartea mea preferată cu același nume. Mă inspiră un bujor sau un trandafir, dar colorat să fie, pentru că cel alb e non-culoare. Mă inspiră un zbor de pasăre și toate trăirile mele interioare adunate din sentimentul de a iubi. Dar mai mult decât orice mă inspiră autenticitatea”, mărturisește Irina.

Tânăra consideră că cea mai mare provocare în crearea unei colecții de haine pictate este automotivarea și perseverența. „E o luptă continuă cu sinele interior. Procesul de creație ascunde în spate o sete neîncetată de a crea mai mult și doar inedit. De exemplu, creația pe care nu aș vinde-o niciodată este rochia «Fata moșneagului» din Colecția Lelița, creată în 2014. Consider că, deocamdată, nu am creat o altă lucrare care ar putea să o depășească. E o adevărată provocare de a depăși obstacolele din procesul de creație, dar munca propriu-zisă este singura cale în acest sens”, precizează designera vestimentară.

Rochia „Fata Moșneagului” din colecția Lelița. Foto: arhiva personală

„Obiectivele mele sunt atât de mari, încât uneori nu le pot cuprinde nici cu imaginația”

Irina Madan participă la diverse evenimente din lumea modei cu piesele sale pictate manual. Lucrările acesteia sunt cunoscute și apreciate datorită originalității, culorilor intense și energiei pe care o transmit. Pune mereu accent pe partea frumoasă a lucrurilor, iar pensula e instrumentul care o ajută să transforme articolele vestimentare în adevărate opere de artă, prezentate în diferite colțuri ale lumii.

„Cea mai memorabilă e prezentarea din cadrul Tiffany’s Fashion Week Paris din 2015. Mai mult mi-au rămas întipărite în minte cele șase luni de pregătire și efortul imens pe care l-am depus pentru ca să-mi îndeplinesc scopul decât prezentarea în sine. Cu siguranță, escaladarea muntelui ar trebui să fie savurată la fel de mult precum și priveliștea din vârf”, susține designera vestimentară.

Își dorește ca activitatea ei să fie cunoscută în întreaga lume. Bucuria și mulțumirea de pe chipul clienților o fac să muncească și mai mult, să-și seteze obiective și mai mari.

„Obiectivele mele sunt atât de mari, încât uneori nu le pot cuprinde nici cu imaginația. În linii generale, îmi doresc ca produsul meu să ajungă la cât mai multă lume din diferite colțuri ale lumii. Creațiile pe care le confecționez cu atâta drag aduc multă bucurie odată ce ajung în mâinile clientelor. Am fost martoră a multor momente frumoase de acest fel și afirm cu înverșunare că nu există pe lume o bucurie mai mare pentru un artist decât aceasta”, spune Irina.

Evenimentul „Romania, I Love You”, Fashion show, Beverly Hills, USA (2023). Foto: arhiva personală

Designera vestimentară susține că fără sacrificii nu există creație, iar tinerii artiști care își doresc să urmeze aceeași pasiune pentru arta textilă ar trebui să fie pregătiți pentru a face față provocărilor, a se dărui în totalitate acestei activități.


„Drumul spre urmarea vocației va fi întotdeauna plin de provocări și impedimente. Determinarea și disciplina este cheia care poate deschide multe uși. În creație, întotdeauna există un sacrificiu pentru care trebuie să fim pregătiți să-l facem – să ne dăruim total pentru a făuri ceva. Calea ușoară ne va aduce satisfacție de scurtă durată, pe când calea dificilă va crește valoarea unui lucru dobândit. Nonvaloarea este un instrument care accelerează drumul spre succes, dar acel succes va fi lipsit de cel mai important ingredient – autenticitatea”, conchide Irina Madan.