Vă scriem de la Mârzești. Cerem ajutor pentru a salva un copil rătăcit în rele
O scrisoare începutul căreia seamănă cu o telegramă a ajuns la redacție acum câteva zile. Un grup de părinți, profesori, dar și alți membri ai comunității ne-au contactat să ne relateze despre mai multe situații tragice care se întâmplă în localitatea lor.
„Vrem să atragem atenția asupra unei serii de comportamente deviante și acțiuni periculoase comise de către un minor, elev în clasa a IX-a (îi vom zice R.), care pune în pericol siguranța elevilor și a comunității noastre. Rugăm respectuos să ne ajutați să soluționăm situația”, spun semnatarii scrisorii, relatând în continuare despre comportamentul deviant și acțiunile neadecvate ale minorului R., un copil care ar fi agresiv, violent, implicat în acte de furt și de vandalism, care „reprezintă un pericol pentru alți copii”.
„Situația este extrem de gravă. Echipa managerială a școlii a apelat în repetate rânduri la IP Orhei, solicitând să intervină în soluționarea cazurilor de violență și vandalism manifestate de către el. Toate răspunsurile sunt trase la copiator: este minor și nu poate fi pedepsit. Dar cum poate oare un minor de 15 ani să terorizeze două sate, să între în casele oamenilor, să sustragă bunuri, să agreseze maturi sau bătrâni, să amenințe copiii sau să jefuiască magazinele din Mârzești (caz înregistrat în octombrie) și Mirzaci?”, se întreabă semnatarii scrisorii, amintind și despre cel mai recent caz înregistrat în satul lor.
„Pe 23.11.2024, noaptea, împreună cu un elev din clasa a V-a, fiind ambii în stare de ebrietate, au pătruns în incinta gimnaziului, au deteriorat ușa de la intrarea în cabinetul directoarei, au distrus documente importante, au sustras bani, au stricat mobilierul din cabinet, după care, în sala de fizică, sala de mese, în cabinetul profesorului de educație fizică, au distrus uși și tot ce aveau în cale. Pe masa profesoarei de biologie, tot ea diriginta elevului din clasa a V-a, au lăsat o sabie kindjal adevărată, care a doua zi a fost ridicată de polițiști. Minorii au fost identificați cu ajutorul camerelor video instalate în școală. După devastarea gimnaziului, cei doi au intrat în magazinul din s. Mîrzaci și au sustras diverse bunuri”, se spune în scrisoare.
Poartă permanent cu el un cuțit sau alte obiecte periculoase
Semnatarii întreabă și se întreabă: „Dacă se vorbește atât de mult despre protecția copiilor, în astfel de cazuri, care copii trebuie protejați și cum anume? Copiii care comit infracțiuni la nici 15 ani sau copiii din preajma acestor mici infractori, care au dreptul și trebuie să se simtă în siguranță atunci când sunt la școală, când merg spre casă, când merg la bibliotecă sau când ies la joacă”.
„R. poartă permanent cu el un cuțit sau alte obiecte periculoase. El așa și spune, le spune copiilor că el este „Vor v zacone” și că nu se teme de nimeni. A și amenințat că va da foc la școală. La fel, periodic amenință copiii, părinții, profesorii. Sunt înregistrate numeroase cazuri de violență, agresiune, răfuială fizică. Au fost completate fișe de sesizare. Profesorii s-au adresat de nenumărate ori la serviciile de asistență socială locală și raională, la responsabilii pentru ordinea publică de la Orhei, dar fără vreun rezultat. Creștem o societate bolnavă. Unii elevi din clasele gimnaziale îl idolizează, îl consideră un exemplu de curaj și de vitejie. Au gașca lor, în timpul zilei, când sunt la ore, își permit să plece cu el, să fumeze, să bea băuturi alcoolice, să-i execute diverse ordine. Chiar dacă îl idolizează, ei au frică de el. Copiii din clasele primare, dar și gimnaziale, mai ales fetele, sunt înspăimântați de R. De ani de zile, comportamentul acestui minor înfricoșează toată lumea, dar, deși batem alarma, nimeni nu intervine. Mama sa suferă de alcoolism, iar tata nu se mai interesează de el. Copilul nici nu mai stă acasă, cel mai des doarme prin case străine, terorizând stăpânii care-l adăpostesc. Înțelegem că mai sunt copiii agresivi, că nu doar noi ne confruntăm cu o astfel de problemă, dar nu mai avem puteri ca să trecem cu vederea ceea ce se întâmplă. Situația e mai mult decât tragică, iar într-un stat cu instituții funcționale cel puțin cineva s-ar gândi și la acest copil extrem de nefericit, atât de nefericit, încât crede că poate fi salvat prin cruzime. Copiii noștri la fel sunt importanți, noi îi iubim și dorim să-i protejăm. Nu mai tolerăm iresponsabilitatea, indiferența și incompetența celor responsabili de salvarea lui R. și a altor copii rătăciți în rele”, ne scriu autorii scrisorii.
Ce spun autoritățile?
ZdG a contactat-o pe Axenia Petică, directoarea gimnaziului, pentru a afla motivele din care R. a ajuns într-o condiție greu de imaginat. „Nu cunosc cauzele, cred că instituțiile responsabile nu se implică suficient de mult. Copilul lipsește de la școală, dar nu spune din ce motive. În acest an, mai mult a lipsit decât a frecventat. Mama e dependentă de alcool, iar el e mai mult pe drumuri. Noi toată ziua vorbim despre el și cu el în gând. Zilele astea, după ce a devastat școala, nu mai vine deloc pe aici. Nu că s-ar teme, că noi nu îi facem nimic, niciodată. Și pe acasă trece rareori. Găsește case părăsite și își face culcuș acolo. De la părinți nu avem ce să cerem. El termină clasa a IX și nimeni nu știe ce va urma. Când era mic, gafele erau conforme vârstei, dar cu cât crește, gafele sunt mai grave. E greu să-l găsim, să-l contactăm, căci, având telefon, mereu își schimbă numărul. Toți cunosc situația lui, dar nimeni nu intervine”, spune directoarea Gimnaziului.
Galina Petrașcu, asistenta socială din sat, ne-a explicat că a fost organizată o ședință la acest subiect. „Am discutat și s-a luat atitudinea care se ia. Se lucrează asupra cazului dat. Adică, prezentăm copilul la psiholog, la psihiatru și vedem mai departe ce facem. Deocamdată nu știu ce putem face. Din 2019 lucrăm cu copilul, implementăm planuri. El mai are un frate mai mare, care lucrează, părinții lucrează ocazional, că nu avem locuri de muncă. Ce să vă spun despre părinți? Mama face abuz de alcool, dar periodic nu bea. De ce s-a ajuns aici? Nu știu. Și nouă ni-i jale de acest copil, dar nu vă pot da detalii. Încontinuu discutăm. Noi nu știm, dar și părinții nu înțeleg de ce s-a ajuns aici”, spune asistenta socială.
„Ce soluții aveți pentru R.?”, l-am întrebat pe Valeriu Petrașcu, primarul localității. „Soluții nu sunt, totul e la limită. Acum, cu cel de-al doilea copil, cel din clasa a 5-a, care a participat împreună cu R. la devastarea școlii, umblu pe la medici, prin Chișinău. Încerc să-l internez, că e bolnăvior. Ei, împreună, într-o singură zi, au făcut mai multe probleme în școală, pe la oameni din sat, au devastat magazine și iată umblu cu el pe drumuri, de parcă primarul nu are altceva de făcut. Ce să fac cu el? Acasă la mine nu-l pot lua”, spune primarul.
ZdG a sesizat la acest subiect Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. Vasile Coroi ne-a răspuns că s-a sesizat din oficiu pe acest caz. „Voi verifica ce s-a făcut până acum și voi monitoriza ce se va întreprinde în viitor”. Vom reveni.