(doc) Donaţiile din familia judecătorului Melniciuc – Ziarul de Gardă
 • (doc) Donaţiile din familia judecătorului Melniciuc

  (doc) Donaţiile din familia judecătorului Melniciuc
  de
  01 iulie 2017 | 07:50

  Judecătorul Oleg Melniciuc, reţinut de ofiţerii şi procurorii anticorupţie într-un dosar deschis pentru îmbogăţire ilicită, a obţinut, în ultimii 8 ani, de la membrii familiei sale, prin donaţii sau credite fără dobândă şi fără termen, nu mai puţin de 1,2 milioane de lei, mai mult de jumătate din sumă venind din partea mamei sale, pensionară.

  În 2009, în prima declaraţie cu privire la venituri şi proprietate pe numele magistratului Oleg Melniciuc disponibilă pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Oleg Melniciuc, pe atunci vicepreşedinte la Judecătoria sect. Râşcani din Chişinău, declară că a primit 100 de mii de lei, donaţie din partea mamei sale, Elena Melniciuc. Tot în acel an, judecătorul a împrumutat „pe termen lung” — 15 mii de euro, echivalentul la acea dată a sumei de 220 de mii de lei, de la verişorul său, Profir Melniciuc, care locuieşte în satul Mândâc, Drochia, baştina magistratului. Profir Melniciuc este feciorul unui frate de-al tatălui lui Oleg Melniciuc.

  15 mii de euro — împrumut fără termen şi dobândă de la un verişor

  Tot în 2009, Melniciuc începe construcţia casei sale, amplasată în sectorul Râşcani din Chişinău. În declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate pentru anul 2010 acesta scria că „lotul de pământ cu construcţia nefinisată (fundaţia) a fost dobândit în proprietate, prin schimb, contra dreptului de creanţă asupra apartamentului cu suprafaţa de 127,4 m.p., declarat anterior, conform contractului de schimb din 12 martie 2009. La moment, casa de locuit pe lotul nominalizat este construită, însă nefinisată, corespunzător nu este recepţionată şi înregistrată în Registrul bunurilor imobile”. Imobilul a fost dat în exploatare şi înregistrat în 2011, an în care Melniciuc declara că soţia sa a primit o donaţie de 15 mii de euro, echivalentul a 240 de mii de lei în acel an, de la părinţi, în urma înstrăinării imobilului deţinut de ei în proprietate.

  În 2012, judecătorul indică o nouă donaţie, ceva mai modestă, de doar 10 mii de lei, primiţi tot de la mama sa. Şi în dreptul soţiei este indicată o donaţie de 4 mii de euro (60 de mii de lei conform cursului din 2012). Un an mai târziu, mama lui Oleg Melniciuc îi donează fiului 50 de mii de lei, iar soţia declară că a primit, tot din donaţie, alţi 4 mii de euro (64 de mii de lei, după cursul din 2013). În 2014, soţii Oleg şi Diana Melniciuc primesc, din nou, donaţii, doar că, de această dată, judecătorul nu indică sumele primite, ci doar provenienţa lor, donator fiind, iarăşi, Elena Melniciuc. În 2015 şi 2016, mama pensionară a judecătorului a fost şi mai generoasă. În 2015, aceasta i-a donat fiului 150 de mii de lei, iar în 2016 – 300 de mii de lei. În declaraţia de avere şi interese din 2016, magistratul subliniază că a început a rambursa creditul acontat în 2009 de la Profir Melniciuc, având la finele anului trecut de returnat suma de 13400 de euro. Melniciuc restituie banii prin compensare cu plata de arendă a două terenuri din s. Mândâc, luate de Profir Melniciuc.

  Maşină cumpărată după un schimb şi o donaţie de 300 de mii de lei de la mama

  Cu cei 300 mii de lei de la mama sa, Elena Melniciuc, în 2016, magistratul şi-a achiziţionat un automobil nou, un Mercedes ML 250, fabricat în 2015. Deşi judecătorul spune că automobilul ar fi costat 450 mii de lei, pe site-urile de anunţuri, un asemenea automobil costă dublu. Oleg Melniciuc scrie în declaraţia de avere şi interese pe anul 2016 că a cumpărat maşina plătind pentru ea 298 mii de lei, adică suma donată de mama sa, plus un teren pentru construcţii în comuna Cruzeşti, mun. Chişinău, situat la 15 km de capitală, de unde este originară soţia sa.

  Publicitate

  Citiți și: Ce cumpărături au făcut judecătorii în 2016 (II)

  Conform informaţiilor de la Cadastru, terenul pe care Melniciuc afirmă că l-a schimbat pe Mercedes a ajuns, în noiembrie 2016, în posesia Rodicăi Popa, femeie de afaceri care gestionează mai multe companii, în special din domeniul imobiliar. Peste o lună, aceasta a revândut bunul imobil. Coincidenţă sau nu, dar una din companiile Rodicăi Popa, „Primosal-Grup”, are astăzi, pe rolul Judecătoriei Chişinău, sediul Râşcani, un dosar, examinat de Nina Arabadji, fosta subalternă şi actuala colegă de instanţă a lui Melniciuc.

  Bunurile imobiliare de milioane ale mamei pensionare

  În septembrie 2014, ZdG scria că Elena Melniciuc, mama lui Oleg Melniciuc, are înregistrate pe numele său mai multe bunuri imobile în Chişinău, valoarea cadastrală a cărora este de circa 5 milioane de lei. Valoarea de piaţă, spun experţii, fiind de cel puţin două ori mai mare. Elena Melniciuc este pensionară, iar în mai 2017 a împlinit onorabila vârstă de 79 de ani. În sat, oamenii spun că aceasta nu are nicio afacere şi că a lucrat toată viaţa în colhoz, având puţin peste o mie de lei pensia. Elena Melniciuc deţine şi astăzi trei spaţii nelocative în Chişinău, în clădiri noi, dar şi un teren pentru construcţii. Ea este proprietara unui spaţiu nelocativ, de 102,5 m.p., din subsolul unui bloc de pe str. Mihai Eminescu, 39, din centrul Chişinăului. Potrivit aceloraşi date, femeia împarte locaţia cu altă familie de pensionari, Sevastian şi Valentina Prodan. Imobilul a intrat în posesia acestor două familii în august 2006, printr-un act de primire-predare, după ce, anterior, fusese semnat un cotract de investiţii.

  Citiți și: Mama „de milioane” a judecătorului Melniciuc

  Şi în sectorul Ciocana, mama judecătorului Melniciuc deţine două spaţii nelocative. Ambele se află în demisolul unor blocuri din str. Mircea cel Bătrân, 39. Primul spaţiu nelocativ are 109 m.p. şi a intrat în posesia mamei lui Oleg Melniciuc în decembrie 2011, după ce, în 2006, fusese semnat un contract de investiţii. Tot pe această adresă, Mircea cel Bătrân, 39, Elena Melniciuc deţine, împreună cu Veronica Rusnac, fiica preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi, tot el, naşul de cununie al judecătorului Melniciuc, din decembrie 2011, un spaţiu nelocativ de 232,7. Cele trei spaţii, care au împreună aproximativ 500 m.p., au un element comun: se află în blocuri noi, construite şi date în exploatare de firma de construcţii „Basconslux” SRL, specializată în edificarea imobilelor. Firma, una din cele mai cunoscute de la noi, a construit imobile pentru procurori, pe str. Melestiu, dar şi pentru judecători, în centrul capitalei.

  Pensionara Elena Melniciuc mai deţine şi un teren în sect. Centru, pe str. Arheolog Ion Cassian-Suruceanu. Terenul are o suprafaţă de 560 m.p. şi a aparţinut, iniţial, lui Oleg Melniciuc. Acesta l-a obţinut în august 2002, în urma unui contract de vânzare–cumpărare. Peste câteva luni, în noiembrie 2002, Melniciuc i-a donat terenul mamei sale. În 2006, terenul a fost dat în arendă firmei „Tulip Garden” SRL, pentru cinci ani, până în iunie 2013. Peste un an de la aceste dezvăluiri, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) constata faptele expuse în ancheta ZdG şi solicita Comisiei Naţionale de Integritate să investigheze averea lui Melniciuc. Dosarul însă nu a avut o finalitate.

  Apartamente pentru mamă şi soacră în blocul judecătorilor

  Mama lui Oleg Melniciuc a beneficiat de un apartament şi în blocul construit pentru angajaţii instanţei, la iniţiativa preşedintelui de atunci, Oleg Melniciuc. Portalul moldovacurata.md a scris că, în iulie 2016, ea a cumpărat un apartament cu o suprafaţă de 80 m.p., împreună cu alte trei rude ale lui Melniciuc. Şi soacra acestuia, Anna Bobeică, şi-a cumpărat locuinţă în blocul destinat judecătorilor, la un preţ mult mai mic de cel de piaţă. În urma acestor dezvăluiri, procurorii anticorupţie au iniţiat un proces penal, care ulterior a fost clasat.

  Publicitate

  „Donaţiile făcute de mamă şi de alte persoane sunt obiectul examinării. Bănuim că foarte multe donaţii sunt doar o formă de a justifica veniturile, pentru că persoanele care au donat sume impunătoare fac asta regulat, în fiecare an, dar, de fapt, nu declară la fisc niciun venit. S-au ridicat de la fisc documente şi s-a constatat că niciun donator nu a declarat că ar fi avut aşa venituri. E un lucru dubios, care urmează a fi verificat în cadrul anchetei”, precizează Eduard Harunjen, procurorul general, care, în martie 2017, a iniţiat dosarul penal pentru îmbogăţire ilicită pe numele lui Oleg Melniciuc. Judecătorul, în timp ce era escortat pentru declaraţii, a menţionat că se declară nevinovat, iar avocatul său, Borislav Babenco, ex-judecător, a refuzat să discute cu presa, motivând că nu are acceptul clientului său. Recent, Melniciuc a fost propus de CSM la funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Chişinău. Candidatura sa a fost respinsă de preşedintele Igor Dodon, iar CSM a refuzat să-l propună repetat pentru acest fotoliu.

  UPDATE: După ce a fost reținut timp de 72 de or, Oleg Melniciuc a fost eliberat, urmând să fie cercetat în continuare în stare de libertate.  Judecătorul poate reveni la serviciu.

  Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: de la debutul războiului, peste 4600 de civili au fost uciși

  Rușii continuă atacul asupra regiunilor din estul Ucrainei. În ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor rusești asupra regiunii Donețk, trei oameni au fost uciși. Ministerul rus al Apărării anunță că, în ul…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 121. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului: de la debutul războiului, peste 4600 de civili au fost uciși

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler