Vila neînregistrată la Cadastru a candidatului Ciubașenco – Ziarul de Gardă
 • Vila neînregistrată la Cadastru a candidatului Ciubașenco

  Vila neînregistrată la Cadastru a candidatului Ciubașenco
  14 octombrie 2016 | 06:30

  Cu un venit lunar mai mic decât salariul mediu pe economie pentru 2016, prognozat de Guvern, Dumitru Ciubașenco, candidatul Partidului Nostru la alegerile prezidențiale, locuiește într-o vilă cu două niveluri din comuna Stăuceni, neînregistrată la Cadastru, amplasată într-o întovărășire pomicolă administrată de soția sa, Svetlana, care conduce un automobil de model Subaru Forester, cu un preț de piață de peste 10 mii de euro, dublu față de venitul oficial pe ultimii doi ani al familiei candidatului.

  Dumitru Ciubașenco, 53 de ani, este originar din Chișinău. Mama sa, Valentina, a fost asistentă medicală, iar tatăl, Alexei – jurnalist, fiind redactor-șef la mai multe ziare, dar și președinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului sau director la Moldova-film. Ciubașenco a studiat jurnalismul la Chișinău, apoi s-a transferat la Universitatea de Stat din Moscova. A activat în calitate de jurnalist la mai multe agenții de presă și ziare, fiind astăzi unul din fondatorii ziarelor „Moldavschie vedomosti” și „Panorama”.

  CV-ul și averea oficială a candidatului Ciubașenco

  Dumitru Ciubașenco a declarat că, în cazul în care va ajunge președinte, primul decret pe care-l va semna va fi cel privind dizolvarea Parlamentului
  În ziua lansării în campanie Dumitru Ciubașenco a declarat că, în cazul în care va ajunge președinte, primul decret pe care-l va semna va fi cel privind dizolvarea Parlamentului

  În ultimul deceniu, Ciubaşenco, a cochetat cu mai multe formaţiuni politice. În cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, fiind redactor-şef la „Moldavschie Vedomosti”, el a fost al 25-lea în lista electorală a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), condus de Vladimir Filat, nereușind însă accederea în Parlament. La scurt timp, Ciubaşenco a primit „Ordinul Republicii” din partea preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, dar s-a distanţat de PLDM. În electorala din 2010, Ciubaşenco a reprezentat deja Partidul Umanist, condus de ex-directorul Serviciului de Informații și Securitate, Valeriu Pasat, însă, la fel ca în 2009, nu a acces în Parlament. Înaintea scrutinului, Ciubaşenco a renunţat la „Ordinul Republicii”, în semn de protest faţă de decorarea lui Mihail Saakaşvili, cu aceeaşi distincţie, pe motiv că fostul preşedinte georgian ar fi promovat o politică anti-rusă. Pe 31 august 2016 a schimbat din nou partidul, fiind înaintat oficial pentru postul de președinte al R. Moldova de către Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, un politician cu viziuni pro-ruse și cu relații la Moscova.

  Conform declarației cu privire la venituri și proprietate, depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) în momentul înregistrării în cursa electorală, Ciubașenco a avut în ultimii doi ani venituri modeste, de doar 114 mii de lei, respectiv, aproximativ 4700 de lei pe lună, sumă mai mică decât salariul mediu pe economie (5050 de lei) pentru anul 2016 prognozat de Guvern. Alți 19 mii de lei, Ciubașenco și soția sa, Svetlana, îi păstrează în conturi bancare. Totuși, în ciuda unor venituri modeste, soții Ciubașenco declară că dețin un apartament și un garaj în Chișinău, două loturi de teren, o vilă în comuna Stăuceni, dar și un automobil. Totodată, Dumitru Ciubașenco declară cote părți în trei SRL-uri: Ziarul „Panorama D.C.”, care deține ziarul cu același nume, „Argus”, care deține ziarul Republica și „Art-Image”, cu activități în publicitate. Ultimele două SRL-uri sunt însă nefuncționale, declară candidatul la funcția de președinte.

  Partener cu „omul lui Dodon”

  Datele de la Camera Înregistrării de Stat confirmă că Dumitru Ciubașenco deține 50% din capitalul social al firmei „ПАНОРАМА ДЧ” SRL, care gestionează ziarul de limbă rusă, Panorama. Firma are un capital social de 957 de mii de lei și a raportat, în 2012, venituri din vânzări în sumă de 2,4 milioane de lei. Partenerul lui Ciubașenco în această afacere, este Petru Burduja, consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), dar și membru al Consiliului Republican al partidului lui Igor Dodon, un alt candidat la funcția de șef al statului. Burduja este și administratorul firmei „Exclusiv Media”, care gestionează postul de televiziune NTV Moldova și ziarul „Argumentî i Faktî”, unde lucrează soția liderului socialiștilor. Probabil că și din acest motiv, cel mai recent raport de monitorizare a presei în campania electorală realizat de Asociația Presei Independente și Centrul pentru Jurnalism Independent, arată că, în ziarul „Panorama”, se publică frecvent pagini de publicitate politică nemarcată în favoarea candidatului PSRM, Igor Dodon”. Pe site-ul pan.md situația este însă inversă, fiind mai multe articole în favoarea lui Dumitru Ciubașenco.

  Svetlana Ciubașenco, soția candidatului, este singura fondatoare a Agenției de Publicitate „Art-Image”, care ar fi nefuncțională. Și acest SRL, dar și cel care deține ziarul Panorama, își au adresa juridică într-un apartament de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, deținut și declarat de soții Ciubașenco, împreună cu fiica lor, Iulia. Locuința cu 3 odăi, amplasată la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. M. Eminescu, are 79,5 m.p. și este evaluată de Cadastru la 548 mii de lei. Prețul de piață este însă de 2-3 ori mai mare.

  Ciubașenco: „De 20 de ani o construim”

  casa-ciubasenco-stauceni
  Casa familiei Ciubașenco din Întovărășirea Pomicolă „Buruiana Coop” din Stăuceni, mun. Chișinău

  Svetlana Ciubașenco este și administratoarea Întovărășirii Pomicole „Buruiana Coop”, din comuna Stăuceni, mun. Chișinău. Aici, familia Ciubașenco deține o vilă cu două niveluri, iar oamenii din zonă afirmă că cei doi chiar locuiesc în ea. Imobilul, aflat acum în proces de renovare, nu este înregistrat la Oficiul Cadastral, deși în declarația sa cu privire la venituri și proprietate, Ciubașenco a indicat că vila ar avea 157 m.p.. Svetlana Ciubașenco conduce un Subaru Forester, care costă, la prețul de piață, peste 10 mii de euro, echivalentul a 220 mii de lei, practic dublu față de veniturile declarate de familia sa în ultimii doi ani.

  Contactat de ZdG, Dumitru Ciubașenco admite că imobilul în care locuiește nu este înregistrat la Cadastru. „Noi am procurat în 1993 un lot de pământ și până astăzi ne chinuim cu casa aceasta, nu-i finisată. De 20 de ani o construim. La vile este această problemă cu Cadastru. Am început să o înregistrăm, am făcut evaluarea casei, următorul pas e înregistrarea. Unii au înregistrat, alții nu”, spune Ciubașenco. Vis-a-vis de casa în care locuiesc, soții Ciubașenco mai dețin un lot, de asemenea neînregistrat la Cadastru. „Noi am depus cerere la primărie, trebuie să vină să-l măsoare și pe urmă consiliul local trebuie să adopte această decizie de privatizare și vânzare-cumpărare”, afirmă Ciubașenco. Totuși, potrivit datelor de la Cadastru, majoritatea loturilor de pământ și caselor din Întovărășirea Pomicolă „Buruiană Coop” sunt înregistrate, cele neînregistrate, precum ale familiei Ciubașenco, sunt mai degrabă o excepție. Despre venituri Dumitru Ciubașenco spune că în trecut încasările familiei erau mai mari. „În ultimii doi ani, ăștia-s banii. Înainte primeam mai mult, în ultimii doi ani – mai puțin”. Candidatul la președinție precizează că mașina pe care o conduce soția sa a fost primită cadou de la tatăl ei.

  „Mai întâi mături casa, apoi împrejurul ei”

  Masina Svetlana Ciubasenco
  Mașina Svetlanei Ciubașenco, soția lui Dumitru Ciubașenco, primită cadou de la tatăl ei

  În ultimii ani, oamenii care locuiesc în zonă s-au plâns în repetate rânduri pe faptul că mirosul gunoișții din apropiere le face viața un adevărat coșmar. Ei susțin că nici administratoarea Întovărășirii, respectiv, soția candidatului Ciubașenco, și nici Primăria Stăuceni nu le rezolvă problema. „În special vara…, e insuportabil. Sunt muște, șobolani. Două tractoare tot împing gunoiul spre noi… Am fost la dl primar, nu s-a rezolvat. Dna Ciubașenco spune să stăm așa cum stăm, pentru că nu avem canalizare și dacă ne vom răscula, ne vor pune întrebări și ni se poate închide apa…”, zice Valentina Odobaș. „Avem o rugăminte și către dl Ciubașenco, fiind înaintat în calitate de candidat la funcția de președinte, în primul rând să ia măsuri cu gunoiul, pentru că, este un proverb, mai întâi mături casa, apoi împrejurul ei”, spune o altă locatară a zonei, Elena Melnicenco, făcând referire la faptul că Ciubașenco locuiește în zonă, iar soția administrează Întovărășirea.

  Într-un răspuns oferit anterior de către Primăria Stăuceni locuitorilor Întovărășirii Pomicole „Buruiana Coop” se menționa că gunoiștea din zonă nu poate fi lichidată pentru că „terenul pentru amplasarea ei a fost selectat de administrația publică locală cu mulți ani înainte decât a fost selectat terenul pentru Întovărășirea Pomicolă”. Făcând referire la legislația în vigoare, reprezentanții autorităților publice locale precizau că oamenii din zonă aveau dreptul să-și ridice acolo „case pomicole, care nu dau dreptul de a avea vize de reședință și loc permanent de trai”.

  „Gunoiștea e a primăriei Stăuceni, nu a noastră. La noi sunt numai 300 de locuitori, dar la Stăuceni aproape 10 mii. Dacă ei n-au rezolvat, cum noi putem să rezolvăm? Tot gunoiul, probabil nu numai din Stăuceni, se duce acolo. Clar că nu ne place și afectează și prețul la imobile. Când se aprinde acolo gunoiștea nu-i plăcut, într-adevăr, dar nu-i în forța noastră să rezolvăm această problemă. Asta e ceva de nivelul Ministerului Mediului, a primăriei municipiului”, menționează Dumitru Ciubașenco cu referire la nemulțumirile oamenilor care locuiesc în întovărășirea pomicolă.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a venit cu un comentariu vizavi de reacțiile consumatorilor, după ce reprezentanții companiei au solicitat, repetat, consumatorilor să re…
  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  Soluționarea și ajutorul în criza gazelor cu care se confruntă în prezent R. Moldova vor veni dinspre România și dinspre Uniunea Europeană, nu dinspre Federația Rusă, opinează europarlamentarul român, Siegfried…
  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  Șefa statului Maia Sandu a semnat un decret privind structura Aparatului Președintelui R. Moldova și reduce personalul-limită de la 163 de posturi și structuri la numărul de 150. În termen de o lună, secretarul…
  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”

  Interviu cu Dragomir Tîmbur, medic chirurg-mamolog Luna octombrie este luna internațională de conștientizare a cancerului mamar La nivel global, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân…
  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”