• Tranzacția de 180 mii de euro pusă la cale de șeful Direcției Transport a Primăriei Chișinău, reținut de CNA

  Tranzacția de 180 mii de euro pusă la cale de șeful Direcției Transport a Primăriei Chișinău, reținut de CNA
  27 aprilie 2017 | 08:51

  Igor Gamrețki, șeful Direcției Transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău, și Nistor Grozavu, viceprimar de Chișinău, reținuți de ofițerii și procurorii anticorupție pentru trucarea licitației privind desemnarea câștigătorului implementării proiectului parcărilor cu plată în Chișinău, sunt proprietarii unor bunuri care valorează milioane de lei. Recent, familia Gamrețki a inițiat vânzarea unei case de locuit pentru 180 de mii de euro, pe care soția sa a primit-o drept donație de la tatăl său, la începutul acestui an. Oficialul, care a preluat numele soției după căsătorie, locuiește în altă casă din vecinătate, înregistrată pe numele socrului său. Marți, la ambele adrese, Centrul Național Anticorupție a efectuat percheziții.

  Igor Gamrețki, șeful Direcției Transport Public şi Căi de Comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău, este proprietarul mai multor bunuri imobile în Chișinău, cu o valoare de piață de sute de mii de euro. În februarie 2017, soții Igor și Ecaterina Gamrețki au devenit proprietarii unei case situată la Buiucani, donată de tatăl Ecaterinei. La scurt timp, imobilul a fost scos la vânzare prin intermediul unei agenții imobiliare pentru suma de 180 mii de euro. (Vedeți în galeria foto de mai jos cum arată casa scoasă la vânzare de familia Gamrețki)

  Casele familiei, apartamentul vândut primarului, garajele și litigiul cu Primăria

  Igor Gamrețki, șeful Direcției Transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei Chișinău

  Deși în actele cadastrale este indicat că imobilul, cu două etaje, are 240 m.p., în anunțul de vânzare se spune că suprafața casei este de 365 m.p. și că dispune de 3 dormitoare, salon, sufragerie, un birou și două băi. În spatele casei, familia soției lui Igor Gamrețki deține un alt imobil, tot cu două etaje, în care, de fapt, ar locui inclusiv familia funcționarului. În timp ce casa care se vinde iese în evidență, fiind amplasată la stradă, cea a socrului se află în spate, fiind greu de observat, inclusiv din cauza gardului impunător. În ziua reținerii lui Igor Gamrețki, angajații CNA au efectuat percheziții la ambele adrese, atât în casa socrilor, cât și în cea donată recent soților Gamrețki și care este acum de vânzare. Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au verificat și o a treia adresă, un apartament de 45 m.p. de pe str. Coca din Chișinău, pe care soții Gamrețki îl au în proprietate. Oficialul mai deține și ⅓ din alt apartament, de pe str. Independenței, unde este coproprietar cu părinții săi, Petru și Eugenia Stoicev. Precizăm că Gamrețki a renunțat la numele de familie Stoicev, al părinților săi, luând, după căsătorie, numele soției – Gamrețki.

  Până în 2013, Gamrețki a fost și proprietar al unui apartament la Ciocana, cumpărat de la Agenția Municipală de Ipotecă, pe care, ulterior, l-a vândut unei rude. În 2016, apartamentul a ajuns în posesia primarului general, Dorin Chirtoacă, fost coleg de clasă cu Gamrețki, cel care, în 2013, l-a numit pe Gamrețki în funcția de șef al Direcției Transport.

  Familia Gamrețki are în proprietate și două garaje. În 2012, soții Gamrețki au intrat în posesia unui garaj de 93 m.p., pe str. Coca, iar în 2015, Igor Gamrețki a obținut, oficial, ½ din alt garaj, de 105 m.p., de pe str. Milano, tot de la Buiucani. Pentru acest garaj, Gamrețki a luptat încă din 2009, când a acționat în judecată Consiliul Municipal Chişinău, care îi refuzase eliberarea certificatului privind stabilirea regimului urban, pe motiv că imobilul se afla pe teritoriul unui parc. În 2010, în acest proces, Gamrețki și partenerul său, Andrei Talmazan, au obținut câștig de cauză la Curtea Supremă de Justiție. În 2014, garajul a fost ridicat, iar în 2015, înregistrat la Cadastru. În declarația cu privire la venituri și proprietate pe 2015, Gamrețki a indicat că mai are în proprietate 4 camioane, 3 remorci, un tractor și 3 autoturisme. Din arenda mijloacelor de transport, acesta a obținut, în 2015, venituri de 224 de mii lei, iar din arenda unor încăperi, cel mai probabil a garajelor, alți 126 de mii.

  Apartamentele familiei Grozavu

  Blocul în care locuiește viceprimarul Nistor Grozavu

  Și Nistor Grovazu, viceprimar de Chișinău din 2007, o duce bine. Oficialul locuiește într-un apartament din centrul Capitalei, cu o suprafață de 186 m.p. Locuința, amplasată într-un bloc cu cinci etaje din str. 31 august 1989, în care trăiește și fostul președinte democrat, Marian Lupu, a fost cumpărată de soții Nistor și Maria Grozavu în mai 2010, la aproape patru ani de la instalarea acestuia în fotoliul de viceprimar. Tot atunci, în baza unui contract de schimb, Nistor Grozavu a obținut și un garaj de 20,3 m.p. În martie 2016, Grozavu conducea un Audi A8, fabricat în 2007 și cumpărat în 2011. Maria Gozavu este și ea angajată la Primărie, fiind șefa Secției autorizări construcții individuale a Direcției Generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare.

  Viceprimarul Nistor Grozavu a fost reținut de ofițerii CNA marți, 25 aprilie 2017, și trimis plasat în arest preventiv pentru 72 de ore

  În 2015, Nistor Grozavu a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI), fiind bănuit că nu a declarat un conflict de interese. În decembrie 2015, CNI a adoptat un act prin care a constatat că Grozavu s-a aflat în conflict de interese când a semnat o autorizație de construcție elaborată în baza documentației de proiect întocmite de fima Vigro Proiect” SRL, fondată de Victor Grozavu, fiul viceprimarului. Ulterior, însă, instanțele de judecată au anulat actul CNI, iar Gozavu a scăpat nepedepsit. Victor Grozavu, fiul viceprimarului, locuiește și el într-un apartament de 168 m.p., pe care l-a achiziționat tot în 2010, cu doar câteva săptămâni înainte de achiziția făcută de părinții săi.

  7 persoane reținute pentru trucarea licitației

  Ghenadie Ivașcenco, fost consilier municipal și secretar al Comisiei de organizare a licitației

  În total, la 25 aprilie, CNA și procurorii au reținut 7 persoane într-un dosar de corupţie ce vizează selectarea companiei ce urma să se ocupe de amenajarea parcărilor cu plată în Capitală. De rând cu viceprimarul de Chişinău, Nistor Grozavu, și şeful Direcţiei Transport, Igor Gamrețki, au fost reținuți și fostul consilier municipal, Ghenadie Ivașcenco, fost secretar al Comisiei de organizare a licitației, administratorii a trei companii de parking, dar şi un om de afaceri, suspectat că ar fi gestionat din umbră mai multe companii participante la licitaţie, inclusiv cea câştigătoare. Sursele ZdG au confirmat că omul de afaceri reținut este Alexandru Pincevschi, cel care deține un adevărat imperiu cu afaceri în domeniul importului și comercializării de automobile, hotelier, imobiliar, al turismului sau industriei alimentare. Cei trei administratori ai firmelor de parking, reținuți pentru 72 de ore, sunt Serghei Islentiev, administratorul la „PLS Parcare”, Alexei Curti, administratorul „Sizif-L”, și Olga Andriuța, reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”, iar conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), tot ea administratoare a firmelor „C-Parking” SRL și „Primele Plăți Mobile” SRL.

  De la stânga la dreapta: Olga Andriuța, Zsigmund Bodnar și Serghei Islentiev

  Într-un comunicat de presă, CNA scrie că, în iulie 2015, Direcţia Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Primăriei Chişinău a anunțat inițierea licitației privind organizarea și gestionarea parcărilor cu plată. Potrivit datelor anchetei, cerințele obligatorii au fost majorate nemotivat. Astfel, puteau participa la licitație ofertanții care, pe parcursul ultimilor trei ani de activitate, au efectuat minim 6 milioane de tranzacții și care au prestat anterior servicii de parcare auto cu plată prin intermediul tehnologiilor de plată electronice în nu mai puţin de 5 oraşe în ultimii 2 ani. Deşi caietul de sarcini a fost cumpărat de 16 companii, doar două au depus ofertele pentru participare „Eme Parkleitsystem GmbH”, din Austria, şi Sizif-L SRL, din R. Moldova. Cea din urmă a fost descalificată din motiv că nu ar fi prezentat toate actele. Conform informațiilor publice, proprietarii firmei „Sizif-L” SRL sunt companii off-shore, iar administrator este Alexei Curti, una din persoanele reținute de ofițerii și procurorii anticorupție. Așa cum ZdG a scris anterior, licitația a fost câștigată de firma „Eme Parkleitsystem GmbH”, care ulterior, a fondat la Chișinău compania „PLS Parcare”, condusă de Serghei Islentiev, cea care urma să gestioneze proiectul privind parcările cu plată.

  Reprezentanții Primăriei se întâlneau cu Pincevschi

  Alexandru Pincevschi

  După ce viceprimarul Nistor Grozavu a semnat contractul între Primăria Chişinău şi compania câştigătoare, CNA şi procurorii au iniţiat urmărirea penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către factori de decizie ai Primăriei şi abuzului în serviciu comis de către reprezentanţi ai unor agenţi economici. „Dosarul a fost deschis în legătură cu existenţa unor bănuieli rezonabile că viceprimarul ar fi semnat contractul fără aprobarea acestuia de către Consiliul Municipal Chişinău (CMC), asta chiar dacă, legea cu privire la parteneriatul public privat stabileşte expres că după desemnarea câştigătorului, se negociază clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare şi semnare CMC”, zice CNA. Pe parcursul anchetei, susține instituția, au fost documentate întâlniri periodice ale unor responsabili din cadrul Primăriei cu un om de afaceri, despre care există probe că ar fi gestionarul din umbră al agentului economic câştigător, al altor companii de parking, dar şi al unor offshore-uri. Astfel, au fost colectate probe pentru a presupune că licitaţia privind parteneriatul public-privat a fost trucată, iar funcţionarii Primăriei şi reprezentanţii companiei câştigătoare ar fi acţionat în complicitate”, se spune în comunicatul CNA. Omul de afaceri la care face referire CNA este Alexandru Pincevschi.

  În cadrul dosarului urmează a fi audiați toți membrii Comisiei de selectare a partenerului privat pentru implementarea proiectului privind parcările cu plată din Chișinău. Din componența Comisiei au făcut parte șapte persoane: viceprimarul Nistor Grozavu, care a fost președintele Comisiei, Ghenadie Ivașcenco, fost consilier municipal pe listele PLDM secretarul comisiei, consilierii municipali Iurie Topală, Serghei Zavorotco și Veaceslav Bulat, dar și Vitalie Butucel, șeful adjunct al Direcției generale transport public și căi de comunicație, împreună cu un reprezentant al Agenției Proprietății Publice. Reprezentanții CNA ne-au declarat că, pe lângă cei doi membri ai Comisiei reținuți, au fost audiați și au primit statut de bănuit alți 4 reprezentanți ai Comisiei: Iurie Topală, Serghei Zavorotco, Veaceslav Bulat, dar și reprezentantul Agenției Proprietății Publice. Toți sunt anchetați în stare de libertate.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, susține candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița

  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, a declarat candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”,…
  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, susține candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița

  Dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI. Arest preventiv prelungit cu încă 30 de zile și pentru șeful IP Bălți, dar și pentru un inspector al Poliției de Frontieră

  Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus prelungirea arestului preventiv pentru încă 30 de zile atât pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, cât și pentru șeful Inspectoratului de Poliție al munic…
  Dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI. Arest preventiv prelungit cu încă 30 de zile și pentru șeful IP Bălți, dar și pentru un inspector al Poliției de Frontieră

  Cine sunt cei care ar urma să-i înlocuiască pe cei patru deputați care au ales să facă parte din echipa guvernamentală: trei – de profesie juriști, iar unul – pedagog

  Următoarele patru persoane de pe lista candidaților la funcția de deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care nu au obținut mandate de parlamentari, în urma alegerilor din 11 iulie, ar urm…
  Cine sunt cei care ar urma să-i înlocuiască pe cei patru deputați care au ales să facă parte din echipa guvernamentală: trei – de profesie juriști, iar unul – pedagog

  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate. Care sunt acestea

  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate: gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, demararea reformei justiției și pachet…
  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate. Care sunt acestea