Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Relaţiile noului şef de la…

Relaţiile noului şef de la Moldtelecom

Dan Mitriuc, noul director al Moldtelecom, are 28 de ani. Tânărul a lucrat până acum la Victoriabank, Căile Ferate ale Moldovei, Moldovagaz şi la două companii care gestionează afacerile media ale prim-vicepreşedintelui PD, Vlad Plahotniuc. Mitriuc este fiul interpretei Steluţa Mitriuc, tot ea, specialist principal în cadrul Direcţiei Cultură a Primăriei Chişinău, şi ginerele Tamarei Andruşca, membră a Curţii de Conturi, care, coincidenţă, este fostă angajată în cadrul mai multor companii gestionate de acelaşi Plahotniuc. Mitriuc a fost desemnat câştigatorul concursului public pentru numirea în funcţia de şef al Moldtelecom, la care s-a anunţat că au participat 11 candidaţi, numele cărora însă nu a fost făcut niciodată public de către Consiliul de Administraţie al societăţii, condus de viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, instituţie care a revenit, după partajarea ministerelor din cadrul Alianţei de guvernare, la fel PD-ului condus de Plahotniuc.

Printr-un comunicat de presă din 6 aprilie 2016, Moldtelecom anunţa că, de luni, 11 aprilie, Societatea pe Acţiuni gestionată de stat va avea un nou director general, Dan Mitriuc. „Decizia a fost luată de Consiliul Societăţii pe Acţiuni „Moldtelecom”, care l-a desemnat pe Dan Mitriuc în această funcţie, în urma unui concurs public la care au aplicat 11 participanţi”, se spunea în comunicat.

563-diana-si-danConcursul cu date personale şi CV-ul lui Mitriuc

Anterior, pe 4 martie 2016, pe pagina electronică a Moldtelecom a fost postat un aviz „vizând desfăşurarea selectării candidaturii la funcţia de Director general al SA Moldtelecom”. La concurs, erau îndemnate să participe persoane cu studii superioare de licenţă sau echivalente în domeniul economie, drept sau comunicaţii şi experienţă profesională de minimum 3 ani din ultimii 10 ani în domeniul administrării afacerilor. „Experienţa în gestionarea afacerilor la întreprinderi mari se salută”, se menţiona în aviz. La sfârşit de martie, Moldtelecom anunţa că la concurs s-au înscris 11 candidaţi, evitând să facă publice numele „întru respectarea prevederilor legislaţiei din domeniul protecţiei datelor cu caracter personal”, fiind prima instituţie gestionată de stat care refuză să dezvăluie numele candidaţilor la funcţia de director (!). A urmat comunicatul din 6 aprilie, privind numirea lui Mitriuc în funcţie. Acesta nu era însoţit de informaţii despre noul şef al operatorului naţional de telecomunicaţii, tot el cea mai mare companie de telecomunicaţii din R. Moldova.

Şi astăzi, 13 aprilie 2016, un CV al lui Dan foto carteMitriuc lipseşte pe www.moldtelecom.md. Deşi în presă s-a menţionat că acesta ar avea 31 de ani, datele oficiale arată că noul şef al Moldtelecom, născut pe 31 octombrie 1987, are 29 de ani încă neîmpliniți. În 2011, împreună cu Valentin Mitriuc, fratele său mai mic, şi Diana Andruşca, acum soţia sa, acesta publica o carte online „Rolul companiilor transnaţionale în globalizarea economiei”. Şi astăzi, publicaţia se vinde cu preţuri de până la 60 USD pe mai multe site-uri specializate în vânzări online. De pe coperta cărţii aflăm că Mitriuc este absolvent al ASEM, iar atunci, în 2011, era angajat al Victoriabank, instituţie financiară la care, pe atunci, activa şi Vladimir Plahotniuc. După Victoriabank, noul şef al Moldtelecom a lucrat în contabilitatea firmelor „Media Production” şi „General Media Group”, care au deţinut, pe rând, televiziunile Publika TV, Prime, Canal 2 şi Canal 3, aflate, oficial, în posesia lui Vladimir Plahotniuc, ex-deputat şi actual prim-vicepreşedinte al PD. Până în 563-mitruc-moldovagazvara anului 2015, Mitriuc a activat la Căile Ferate ale Moldovei, fiind responsabil de activitatea financiară a întreprinderii.

La 22 ianuarie 2016, reprezentanții ministerului Economiei, împreună cu premierul Filip, au avut o întâlnire cu conducerea întreprinderii „Moldovagaz”, pentru a discuta o eventuală micşorare a tarifelor la gazele naturale. La acea întâlnire, ca reprezentant al „Moldovagaz”, a participat și Dan Mitriuc. Potrivit unor surse, acesta ocupa, la acel moment, funcția de contabil-șef la SA „Moldovagaz”. Acesta a ajuns la Moldovagaz după ce plecase de la CFM și înainte de a fi ales în funcția de director al Moldtelecom.

Soacra noului director, de 15 ani în slujba lui Plahotniuc

Dan Mitriuc este căsătorit cu Diana Andruşca-Mitriuc, fiica Tamarei Andruşca. Din iulie 2013, Tamara Andrușca este membră a Curţii de Conturi. Din CV-ul funcţionarei de pe site-ul instituţiei aflăm că, în anii 2001—2011, aceasta a fost director economic la „Petrom Moldova”, perioadă în care acelaşi Plahotniuc era director comercial, după care, director general. În 2011-2013, soacra directorului Moldtelecom a fost şi director financiar la „Prime Management”, fondată de 563-tamara-adnuscccaPlahotniuc şi Andrian Candu, finul acestuia, actualul şef al Parlamentului. Deşi nu a menţionat în CV, Andruşca apare, în documentele Victoriabank, în calitate de membru al Consiliului Băncii, în perioada în care prim-vicepreşedintele instituţiei era Vladimir Plahotniuc (2005). Ulterior, în 2012, aceasta a fost şi vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Victoriabank. Soacra şefului de la Moldtelecom, Tamara Andruşca, este născută în 1966 în s. Pituşca, localitate de baştină a lui Vladimir Plahotniuc.

Din declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a funcţionarei Andruşca aflăm că, doar în şase luni ale anului 2013, a încasat de la „Prime Management” 345 mii de lei (circa 57 de mii pe lună). Pentru comparaţie, în 2014, la Curtea de Conturi, Tamara Andruşca a avut un venit de doar 161 mii de lei, bani pe care-i încasa de la firma lui Plahotniuc în doar trei luni. Tamara şi Victor Andruşca, socrii lui Dan Mitriuc, locuiesc într-un imobil impresionant din str. Ştefan Neaga din Chişinău, pe care l-au procurat la începutul anilor 2000. 563-casa-familia-andruscaAstăzi, casa, care seamănă cu o fortăreaţă, este pusă gaj la Victoriabank în schimbul unor credite. Victor Andruşca, soţul membrei Curţii de Conturi, este fondator şi administrator al „Dalex-Vit” SRL, care raporta, în 2012, din intermedierea vânzărilor carburanţilor, mineralelor, metalelor şi chimicalelor pentru industrie – 1,19 milioane de lei. Tamara Andruşca nu a răspuns timp de două zile nici la telefonul său din biroul de serviciu, nici la telefonul mobil. I-am trimis un mesaj, solicitându-i să discute cu noi, dar nu a reacţionat. Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi, ne-a anunţat, totuşi, că Andruşca e la serviciu.

563-mitriuc-steluta-fotoMama – interpretă şi funcţionară la Primărie – cu apartament nedeclarat

Dan Mitriuc este fiul Steluţei Mitriuc, interpretă de muzică uşoară, specialist principal în cadrul Direcţiei Cultură a Primăriei Chişinău. În cadrul unei emisiuni TV din 2015, aceasta i-a dedicat un cântec nurorii sale, Diana. Tatăl şefului de la Moldtelecom, Valeriu Mitriuc, activează în cadrul Energbank, fiind specialist în cadrul Direcţiei gaj şi preşedinte al Comitetului Sindical. Steluţa Mitriuc, conform ultimei sale declaraţii cu privire la venituri şi proprietate disponibile, pentru 2014, a avut un salariu de 60 de mii de lei de la Primărie, iar alţi 16 mii din funcţia de profesoară de muzică. Conform declaraţiei, soţii Mitriuc deţin un apartament de 76 m.p., procurat în 1995, un garaj, achiziţionat în 2007, şi un automobil „Toyota”.

Datele de la Cadastru arată, însă, că, în acte, părinţii noului şef al Moldtelecom sunt, din 2010, proprietarii unui alt apartament cu 3 camere şi cu o suprafaţă de 119 m.p. pe bd. Mircea cel Bătrân, care nu se regăseşte în declaraţiile de avere ale funcţionarei de la Primărie. Familia Mitriuc a investit în acest apartament începând cu 2008. Steluţa Mitriuc, pe care am găsit-o la telefonul de serviciu, s-a arătat surprinsă de subiectul discuţiei şi a refuzat să ne răspundă la întrebări la telefon. Ea ne-a cerut să revenim cu un apel peste 20 de minute, pentru a ne anunţa când este disponibilă pentru o discuţie. Nici atunci, nici peste câteva ore, ea nu a mai răspuns la apelurile ZdG.

Oamenii care au ales noul director

Consiliul de Administraţie al Moldtelecom, 518-moldtelecom2243care l-a desemnat pe Mitriuc câştigător al concursului pentru funcţia de director, are cinci membri. Preşedintele Consiliului este Valeriu Triboi, tot el, viceministru al Economiei, instituţie care a revenit, în urma partajărilor, la PD. Triboi nu ne-a răspuns la telefon. Un alt membru al Consiliului este Violeta Văsa, care, din ianuarie 2016, este şefa Cabinetului premierului Pavel Filip, şi el reprezentant al PD. Anterior, Văsa a fost secretar de stat la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, condus de actualul premier. Ea ne-a cerut să-i trimitem întrebările prin e-mail, atunci când am întrebat-o despre desemnarea lui Mitriuc în funcţia de director al Moldtelecom, motivând că este ocupată, dar şi că nu doreşte să vorbească la telefon. Până miercuri seara, nu am primit vreun răspuns. Un alt membru al Consiliului de Administraţie al Moldtelecom, Călin Negură, este director executiv la Fondul pentru Eficienţă Energetică, unde preşedinte al Consiliului de Administraţie este tot Valeriu Triboi. Fondul este în subordinea Ministerului Economiei, condus tot de un reprezentat al PD, Octavian Calmâc. „Aveţi informaţii greşite despre profilul său. Adresaţi-vă la dl Triboi sau la dl Mitriuc, care deja e în funcţie. Nu doar la companiile dlui Plahotniuc şi la Victoriabank a lucrat. Eu nu pot să vă spun mai multe”, ne-a zis Negură. Constantin Şevciuc, vicedirectorul Moldtelecom, şi Simion Botnari, fost viceministru al Finanţelor, sunt alţi doi membri ai Consiliului care l-a desemnat pe Mitriuc în funcţia de director.

Încercările noastre de a vorbi cu acesta despre experiența care-l recomandă pentru această funcție, dar și despre relațiile sale și în special ale soacrei, au eşuat. Serviciul de presă al societăţii ne-a cerut să-i trimitem întrebările prin e-mail. Deşi am făcut acest lucru miercuri dimineaţa, până la finalul zilei nu am primit vreun răspuns, responsabilii de acolo îndemnându-ne să-l aşteptăm în zilele următoare. Nici pe parcursul zilei de joi, Moldtelecom nu a venit cu un răspuns la întrebările noastre. ZdG va monitoriza activitatea lui Dan Mitriuc şi va reveni ulterior la acest subiect.