Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Războiul Voronin—Reşetnicov: Castelele de milioane…

Războiul Voronin—Reşetnicov: Castelele de milioane ale familiei vs luxul din casa soacrei

Artur Reşetnicov, fost fruntaş comunist, devenit recent, după crearea Platformei Social-Democrate „Pentru Moldova”, pro-european, se bucură de un trai de lux. Alesul poporului conduce un Land Rover Discovery Sport, care valorează aproape 1 milion de lei, deţine două case de lux în Chişinău, un apartament şi două spaţii comerciale în centrul Capitalei, care costă alte câteva milioane. Familia Reşetnicov locuieşte în unul din cele două imobile luxoase pe care deputatul le-a ridicat până la vârsta de 35 de ani, înregistrat, însă, pe numele soacrei sale, care, de fapt, locuieşte într-un apartament modest, în apropiere. Toată averea familiei Reşetnicov a fost obţinută de cei doi soţi până în 2009, când Artur era unul dintre apropiaţii fostului preşedinte, Vladimir Voronin. Pe de altă parte, liderul PCRM locuieşte într-un apartament de peste 200 m.p. De favorurile din perioada de preşedinţie a „beneficiat” mai mult familia sa, care a pus mâna pe terenuri care găzduiesc construcţii impresionante, gajate în decembrie 2015 la banca familiei contra unor credite de milioane. Chiar şi „palatul” filmat cu o dronă, acum o săptămână, se înalţă pe un teren care, la fel, aparţine firmei familiei Voronin.

Vladimir Voronin, fostul şef al fostului comunist Artur Reşetnicov, l-a întrebat public pe acesta, acum două săptămâni, cum a făcut avere actualul deputat din Platforma Social-Democrată „Pentru Moldova”. Voronin a uitat, însă, că bogăţiile familiei Reşetnicov au fost dobândite anume în perioada în care Artur era sub protecţia sa, fiind în staff-ul prezidenţial, iar ulterior, în 2007-2009, în fruntea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS).

Duelul declaraţiilor dintre doi foşti camarazi

În 2010, Voronin spunea că l-a descoperit pe Reşetnicov încă de pe când era student. Acesta a intrat în partid în 1998, iar ulterior, a devenit consilierul preşedintelui Voronin pe probleme juridice. „Opt ani am lucrat împreună. Eram satisfăcut de activitatea sa. E foarte bine pregătit, are gândire analitică”, spunea liderul PCRM despre cel pe care astăzi îl compară cu „şoarecele Jerry” din celebrul desen animat, întrebându-se, totodată, de unde a luat acesta bani pentru „noua maşină, casa cu trei niveluri şi alte bunuri”.

Războiul dintre Voronin şi Reşetnicov a izbucnit acum câteva săptămâni, după ce Reşetnicov, împreună cu alţi 13 deputaţi, a părăsit fracţiunea PCRM, formând Platforma Social-Democrată „Pentru Moldova”. La început de februarie 2016, Reşetnicov i-a adresat liderului PCRM o scrisoare deschisă, prin care i-a amintit acestuia despre mai multe păcate din ultimii ani. În scrisoare, Reşetnicov menţiona: „Nu mă voi compara cu dvs. la bogăţie, suntem din categorii de greutate diferite” – aluzie la faptul că liderul PCRM ar avea o avere mult mai mare decât a sa.

ZdG a analizat averea actualului deputat, care se arată a fi mai mare decât cea din declaraţiile de avere depuse, anual, de funcţionarul Reşetnicov. Deputatul, care a împlinit recent 40 de ani, indică, în ultima sa declaraţie cu privire la venituri şi proprietate, cea pe 2014, o casă de locuit de 189 m.p., un apartament, două spaţii comerciale şi un automobil Land Rover Freelander 2. Nici Voronin nu o duce mai rău, familia şi apropiaţii săi gestionând averi impresionante.

556-casa-resetnicovReşetnicov, deputatul din casa de lux a soacrei

Deputatul Reşetnicov evită să declare casa de lux din str. Drumul Viilor, în care, de fapt, locuieşte de mai mulţi ani, împreună cu soţia şi fiul lor. Terenul şi casa în care stă familia Reşetnicov sunt înregistrate pe numele Liudmilei Daţco, mama Alei Reşetnicov-Daţco, soţia deputatului. Imobilul a fost construit, potrivit locatarilor din zonă, în 2007—2009, când Artur Reşetnicov era director SIS. Datele de la Cadastru confirmă acest fapt.

Terenul pe care se înalţă casa a fost cumpărat de Liudmila Daţco pe 26 septembrie 2007, cu doar o lună înainte ca Reşetnicov să fie numit director SIS. La scurt timp, bunul imobil de pe acel teren a fost demolat, iar în 2008—2009, acolo a apărut o casă modernă, cu două niveluri, supravegheată video. Procesul-verbal de recepţie finală a imobilului datează din 31 decembrie 2009, la trei luni de la demiterea lui Reşetnicov de la SIS. Acesta valorează, cadastral, 1,9 milioane de lei. Valoarea sa de piaţă este însă de peste 300 de mii de euro (6-7 milioane de lei).

556-masinaLiudmila Daţco, pe numele căreia este înregistrat imobilul familiei Reşetnicov, locuieşte, de fapt, într-un apartament modest, de 54,7 m.p., tot de pe Drumul Viilor, aflat la câteva sute de metri de casă, fapt confirmat inclusiv de vecinii săi de bloc.

Într-o dimineaţă, l-am surprins pe Artur Reşetnicov ieşind din casa de pe numele soacrei, la volanul unui Land Rover Discovery Sport, maşină care valorează, conform preţului de piaţă, aproximativ un milion de lei. Automobilul, cel mai probabil, se va regăsi în declaraţia de avere a politicianului pe anul 2015, fiind una din achiziţiile sale recente.

556-casa-resetnicov-soacraÎncă în 2011, fotograful Constantin Grigoriţă îl surprindea pe Reşetnicov intrând în acest imobil, care, potrivit actelor, aparţine soacrei sale, la volanul vechii sale maşini, un Land Rover Freelander, cu aceleaşi numere de înmatriculare ca şi noua sa „bijuterie” pe patru roţi.

Casa cu trei niveluri, din declaraţii

Casa ce se regăseşte în declaraţiile de avere ale politicianului nu este deloc mai modestă decât cea în care acesta locuieşte. Aflată pe o stradelă dintr-o zonă rezidenţială din or. Codru, mun. Chişinău, ea are trei niveluri, iar la poartă, mai stă o cabină pentru paznici, cel mai probabil, amplasată încă pe când Reşetnicov era şef la SIS şi beneficia de pază de stat.

556-casa-resetnicov-codruTerenul şi casa au intrat în posesia familiei Reşetnicov în 2003, atunci când, la doar 28 de ani, Artur era consilier juridic al lui Voronin. Vecinii afirmă că familia Reşetnicov a cumpărat casa nefinisată, iar la scurt timp a dat-o în exploatare şi s-a mutat în ea. Astăzi, potrivit celor din zonă, imobilul înregistrat pe numele soţilor Reşetnicov este dat de aceştia în chirie, după ce a fost scos, fără succes, la vânzare. Imobilul, conform datelor cadastrale, are o suprafaţă de 189 m.p. şi valorează 660 mii de lei. În prezent, însă, preţul său de piaţă depăşeşte suma de 200 mii de euro (4-5 milioane de lei).

556-casa-resetnicov2Pe când Reşetnicov era în staff-ul preşedintelui Voronin, familia sa a investit şi într-un apartament de peste 100 m. p. din str. Grenoble. Contractul de investiţie a fost semnat pe 31 octombrie 2006, blocul fiind dat în exploatare în iulie 2009. Familia Reşetnicov, însă, a înregistrat imobilul la organele cadastrale abia peste doi ani, în decembrie 2011.

Tot în acea perioadă, mai exact pe 12 februarie 2007, soţii Reşetnicov aleg să investească şi în două spaţii comerciale din str. Bucureşti, 90, unul de 71 m.p. şi altul de 36 m.p.. Valoarea cadastrală a acestor două încăperi este de peste 2,3 milioane de lei.

556-resetnicov-notarFirma soţiei şi a soacrei, vânzări de 10 milioane

La această adresă, str. Bucureşti, 90, se află sediul biroului notarial deţinut de Ala Reşetnicov, cea care deţine licenţă de notar din decembrie 2003. În 2014, soţia politicianului a avut venituri oficiale din această activitate de 900 mii de lei. Tot la această adresă, Ala Reşetnicov a înregistrat, în iunie 2003, firma „Cansur-Com” SRL, care gestionează agenţia de turism „Time Travel”, cu activităţi de voiaj. Ala Reşetnicov deţine 50% din capitalul social al SRL-ului, pe care-l împarte cu Victoria Borodina. În 2012, conform datelor de la Camera Înregistrării de Stat, firma a raportat venituri din vânzări de 8,66 milioane de lei. Dar, în declaraţiile de avere ale deputatului Reşetnicov pentru 2010-2014 nu se regăsesc informaţii despre profitul obţinut de familia sa în urma activităţii acestei firme. În declaraţiile din ultimii cinci ani, familia Reşetnicov arată că a avut venituri suplimentare, în afara celor din salarii, doar din darea în arendă a unor încăperi, fără a menţiona dacă este vorba despre arenda casei din Codru, a apartamentului de pe str. Grenoble sau a încăperilor nelocative de pe str. Bucureşti, acolo unde se află firma şi biroul notarial ale soţiei.

Şi Liudmila Daţco, soacra deputatului Reşetnicov, este fondatoare de firmă. Cel puţin în acte aceasta deţine 50% din capitalul social al SRL „Geamprest Grup”, specializat în producerea articolelor din material plastic pentru construcţii. În 2012, firma a raportat un venit din vânzări de 1,6 milioane de lei. În 2015, aceasta a câştigat şi două licitaţii publice, de aproape 120 mii de lei, organizate de Spitalul Militar Central pentru montarea uşilor şi ferestrelor. Partenerul soacrei lui Reşetnicov în această afacere este Igor Tarasiuc, un prieten de familie, care deţine şi o cotă-parte din firma SRL „Tardias”, proprietara clădirii din str. Armenească 33/1, unde activează şi firma „Geamprest Grup”. Partenerul lui Tarasiuc în această afacere este Sergiu Diaconu, fost viceministru de Interne, iar ulterior, consilier al premierului Chiril Gaburici.

556-sotii-resetnicov„Toate declaraţiile sunt publice. Nu încercaţi să…”

Artur Reşetnicov a evitat să discute despre averile sale, precizând însă că a indicat toate bunurile care-i aparţin în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate. „Toate declaraţiile sunt pe site-ul Parlamentului. Alte comentarii, mai ales la telefon, nu ofer. În declaraţii sunt indicate toate proprietăţile pe care trebuie să le declar”, ne-a zis acesta. „Declaraţiile sunt publice. Nu încercaţi să…”, a continuat Reşetnicov. „Tot ce am de declarat, interesele personale, proprietăţile, sunt în declaraţie”. Pentru că a evitat discuţia despre locuinţa în care trăieşte, am încercat să aflăm dacă a contribuit la construcţia casei de pe Drumul Viilor, ridicată pe când era şef la SIS. „Aşa discuţii nu sunt pentru telefon”. I-am propus să ne întâlnim. „Când va fi momentul oportun, o să ne întâlnim”, a replicat el. L-am întrebat şi despre maşina sa, achiziţionată recent, la care făcea referire şi Vladimir Voronin. „Cu câte roţi? Faceţi un interogatoriu? Declaraţiile pe 2015 se depun până la 31 martie 2016”, a menţionat Reşetnicov, dând de înţeles că automobilul de lux se va regăsi în declaraţia de avere pe 2015. Despre firma soţiei şi vânzările de 8,6 milioane, Reşetnicov, la fel, a evitat să discute. „Activitatea comercială constituie secret protejat, la care accesul este restricţionat. Vă doresc o seară frumoasă”, ne-a urat deputatul, punând punct discuţiei.

Precizăm că, în ultima campanie electorală, din noiembrie 2014, familia Reşetnicov, aflată acum în conflict deschis cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, soacra lui Artur Reşetnicov, Liudmila Daţco, dar şi fratele soţiei acestuia, Alexandr Daţco, au făcut donaţii în favoarea PCRM. Soţii Reşetnicov au donat 118 mii de lei, soacra lui Artur Reşetnicov, Liudmila, angajata unui birou notarial, cel mai probabil al fiicei – 5 mii de lei, iar Alexandr Daţco, cumnatul lui Reşetnicov, angajat pe atunci la „Ecorecycle” SRL, care, în 2014, obţinuse dreptul exclusiv de prestare a serviciilor de interes local public de gestionare, recepţionare, sortare, prelucrare, depozitare, recuperare şi neutralizare a deşeurilor solide menajere şi produselor reziduale similare produse de persoane fizice şi juridice pe teritoriul mun. Bălţi, – alţi 10 mii de lei.

556-casa-resetnicov-ciocarliaCasele copiilor Voronin

Întrebările adresate de fostul şef de stat ex-camaradului său, despre cum a obţinut acesta averea de milioane, sunt valabile şi în cazul său. Or, cât s-a aflat la şefia statului, Voronin, dar în special familia sa, au acumulat o avere impresionantă. Dacă Vladimir Voronin doar şi-a extins apartamentul de pe str. S. Lazo, de la 130 la 230 de m.p., atunci copiii săi, în special Oleg Voronin, au dezvoltat mai multe afaceri bănoase. Săptămâna trecută, în atenţia publică au revenit proprietăţile familiei Voronin din str. Ciocârliei, fiind filmate cu o dronă de către activistul Anatol Mătăsaru. Informaţiile de la Cadastru confirmă faptul că acolo deţine un imobil luxos, de 259 m.p., Valentina Rusu-Voronin, fiica ex-preşedintelui, dar şi Alexei Voronin, nepotul acestuia. Casa lui Alexei, de 235 m.p., i-a fost donată de tatăl său, Oleg, fiul lui Vladimir Voronin, în martie 2006. Imobilele, ridicate la scurt timp după ce liderul PCRM devenea preşedinte, sunt amplasate pe terenuri de 1700 m.p. şi respectiv 3500 m.p. care, în mod normal, pot găzdui mai multe case. De obicei, pentru construcţia unei case de locuit individuale în Chişinău se alocă aproximativ 600 m.p.. Recent, Vladimir Voronin a confirmat pentru presă că, pe acea stradă, au case copiii săi, Oleg şi Valentina. Vecinii copiilor lui Voronin sunt Alexandru Sisterov, despre care Oleg spunea într-un interviu pentru VIP Magazin (2007) că-i cel mai bun prieten al său, şi Victor Hvorostovschi, preşedintele FinComBank, un alt prieten recunoscut al fiului fostului preşedinte.

556-casa-voronin1„Moşia” de pe terenul firmei familiei

Imaginile filmate cu drona (aparat de zbor fără pilot uman la bord, ghidat de la distanţă sau cu pilot automat) au surprins, pe lângă casele copiilor liderului PCRM, alt imobil, de dimensiuni imense, cu mai multe niveluri, curte impunătoare, bazin şi construcţii adiacente, de dimensiuni mai mici. Construcţiile care au captat atenţia dronei nu sunt înregistrate la organele cadastrale (!), semn că nu ar fi fost finisate, cel puţin oficial. Acestea sunt ridicate pe un teren de peste 13 mii m.p. (1,3 ha), împărţit în 14 parcele: 12 din ele au câte 550 m.p., una – 4300 m.p., iar o alta – 2700 m.p.

Cele 12 parcele a câte 550 m.p. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12) împreună cu 1600 m.p. din parcela de 2700 m.p., sunt acum înregistrate pe numele „Biotex-Com” SRL, afiliat familiei Voronin. Acest agent economic deţine, în arendă, aproape 700 ha de pădure la Ţiganca şi Rotunda, lângă localitatea Trebujeni din Orhei, pădure care, Voronin a recunoscut public, aparţine familiei sale. În acte, firma este fondată de Margarita Malcoci (tot ea administratoare) şi Angela Scripcaru. Malcoci a fost contabilă la „Biotex-Com”, iar în 2014, Curtea Supremă de Justiţie a achitat-o, după ce procurorii au acuzat-o că ar fi recurs la falsuri pentru a intra în posesia acţiunilor firmei, deţinute de Ghenadie Scripcaru, fost bodyguard şi şofer al lui Oleg Voronin, omorât în circumstanţe suspecte în martie 2008. Celelalte cote-părţi din lotul de 2700 m.p. aparţin unor apropiaţi ai familiei Voronin sau unor locuitori din zonă. Pe câteva loturi, executori judecătoreşti, dar şi CNA au aplicat, în ultmii ani, sechestru.

Celălalt teren, de 4300 m.p., aparţine Primăriei Chişinău. Datele cadastrale arată că acesta a fost dat în arendă firmei „Moldconstruct Market” SRL (la care Oleg Voronin a activat în calitate de economist) în 2004—2009, iar astăzi, cel puţin conform documentelor, aparţine, din nou, municipalităţii. Pe 18 decembrie 2015, „Moldconstruct Market” SRL a fost radiată din registrul agenţilor economici, prin asociere cu o altă companie.

286-oleg-voroninTerenurile, gajate pentru credite de milioane la banca familiei

Cu excepţia lotului de 4300 m.p, revenit documental în posesia autorităţilor locale, celelalte parcele care găzduiesc construcţiile impresionante filmate de dronă, înregistrate pe firma „Biotex-Com” SRL, au fost gajate, toate în aceeaşi zi, acum două luni, pe 17 decembrie 2015, la „FinComBank”, pentru credite de milioane de lei. Datele de la Cadastru arată că, toate cele 12 loturi a câte 550 m.p. sunt puse în gaj în baza unui contract de ipotecă în sumă de 7 milioane de lei.  La fel, şi cei 1600 m.p. ce-i revin firmei „Biotex-Com” din parcela de 2700 m.p  au fost puși în gaj, în baza aceluiași contract de ipotecă. Reprezentanții FinComBank nu au putut să ne ofere informații despre suma creditului pentru care au fost gajate aceste terenuri, pe motiv că informația constituie „secret comercial”.

FinComBank, instituţia financiară care a acceptat aceste tranzacţii, îl are în calitate de preşedintele al Consiliului Băncii chiar pe Oleg Voronin. Totodată, preşedintele băncii este Victor Hvorostovschi, prietenul şi vecinul fiului fostului preşedinte. Familia Voronin deţine, singură, 20% din acţiunile acestei bănci. Celelalte acţiuni aparţin apropiaţilor familiei de pe str. Ciocârliei, firmei „Biotex-Com” (6,82%), dar şi Fondului american „Western NIS Enterprise” (20,7%), beneficiarul căruia este Guvernul SUA.

Vladimir Voronin, întrebat de Pro TV despre imobilul impunător de pe terenul firmelor familiei, a spus că nu are idee cui aparţine. „Eu, când vizitez o dată, de două ori familia copiilor, întreb: Ce-i cu casa asta? Nu ştim. Nu construieşte nimeni, nu se vede nimeni. Cum poate să fie a mea casa? (zâmbeşte) Niciodată n-am construit în Chişinău casă. Şi de-amu nici n-am de gând să construiesc. Îi târziu”.

Am încercat să vorbim cu directoarea firmei „Biotex-Com” SRL, Margarita Malcoci, însă, la telefonul companiei, ni s-a spus că aceasta este într-o deplasare peste hotarele ţării şi că va reveni abia peste o lună. „Nimeni nu vă poate spune, doar ea. Sunaţi peste o lună”, ne-a îndemnat interlocutorul.