Problemele cu legea din România ale soţiei unui deputat – Ziarul de Gardă
 • Problemele cu legea din România ale soţiei unui deputat

  Problemele cu legea din România ale soţiei unui deputat
  13 ianuarie 2015 | 13:48

  Soţia proaspătului deputat liberal Iurie Chirinciuc, administratoarea unei firme de peste Prut, care i-a adus alesului poporului în ultimii doi ani venituri de aproximativ 300 de mii de lei, a fost condamnată în România la 8 luni de închisoare cu suspendare. Deputatul însă a declarat pentru ZdG că această condamnare nu ar mai fi de actualitate, pentru că a fost anulată de instanţele ierarhic superioare. Instituţiile abilitate din România, printr-un răspuns oficial oferit redacţiei, ne-au comunicat însă că în dosarul soţiei deputatului nu există o soluţie finală.

  Iurie Chirinciuc, deputat ales în noul Parlament, este fondator a trei firme: „Euromobila Lux” SA, „Lefcons-Agro” şi „Euroatlant” SRL. În declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietăţi, depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) în calitate de candidat electoral, el a mai indicat venituri în ultimii doi ani de 73 de mii 080 lei româneşti (aproximativ 300 mii MDL) de la firma „Moldacom Grup” SRL, din România, administrată de soţia sa, Tamara Chirinciuc.

  Condamnată, pentru mobilă nedeclarată din San Marino

  În martie 2013, presa de peste Prut anunţa că procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi au trimis în judecată o femeie de 48 de ani, acuzată de contrabandă. Potrivit anchetatorilor, citaţi de www.bzi.ro, femeia era Tamara Chirinciuc, care intrase în vizorul legii după ce a achiziţionat mobilă din San Marino şi a vândut-o în Estonia, fără a achita taxele vamale. În rechizitoriu se menţionează că Tamara Chirinciuc este administratoarea SC „Moldacom Grup” SRL, iar pe 28 iunie 2010, a cumpărat de la o societate din San Marino, un stat necomunitar, mobilier, pentru care a plătit 14.377 de euro. Ulterior, femeia a căutat să înstrăineze mobila cumpărată din San Marino, deşi avea obligaţia să o declare la biroul vamal din Târgu-Mureş. Ea a identificat un client la Tallinn, capitala Estoniei, vânzând produsele contra 70.000 de euro. Prin nedeclararea vamală a mobilierului, aceasta a cauzat un prejudiciu de 76.000 de lei statului român, potrivit procurorilor. La audieri, aceasta a spus că practică afaceri cu mobilă încă din 1990, potrivit www.bzi.ro.

  chirinciuc-2A urmat procesul de judecată. Pe 9 iulie 2014, Judecătoria Iaşi a emis o hotărâre de condamnare a Tamarei Chirinciuc, fiindu-i stabilită o pedeapsă de 8 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2,8 ani.

  În acest dosar, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi (DGR a FPI) s-au constituit parte civilă, iar instanţa a decis să oblige inculpata la plata despăgubirilor materiale în sumă de 14 878 de lei româneşti (aproximativ 60 de mii MDL), reprezentând TVA, la care se adaugă dobânda legală şi penalităţile de întârziere, până la data achitării integrale a debitului. Judecătorii au mai decis să menţină măsura asiguratorie a sechestrului instituit în ianuarie 2013 asupra imobilului ce aparţine inculpatei Tamara Chirinciuc până la achitarea despăgubirilor. Soluţia pronunţată de Judecătoria Iaşi putea fi atacată în decurs de 10 zile.

  Chirinciuc: Nu este vorba de contrabandă

  Solicitat de ZdG pentru a se pronunţa asupra problemelor soţiei sale cu legea din România, Iurie Chirinciuc ne-a declarat că acestea ar fi de domeniul trecutului şi că, la mijloc, a fost, de fapt, o neînţelegere. „Chestia-i foarte simplă. Nu este un caz secret, pe care să nu poţi să-l afli. Cred că l-aţi găsit din internet. Noi avem activitate cu mobila. Producem mobilă. La societate, am primit mobilă de la un producător din San Marino, care este un stat în stat (San Marino este situat în centrul Italiei, dar este stat independent, n.r.). Nu este ţară membră a UE. Am primit factura de la societatea din San Marino şi am făcut reexport mai departe. Peste jumătate de an, au venit de la Vama din Iaşi să ne întrebe de ce nu am declarat acea factură. E o procedură formală. Nu-i vorba de contrabandă sau de alte chestii. Pentru că factura era de peste 10 mii de euro, au decis să iniţieze un dosar penal. Acum, dosarul e clasat. Noi permanent avem de recuperat TVA de la statul român. Dar, faptul a rămas fapt. Dosarul a rămas dosar. Nu e vreo problemă”, ne-a spus Chirinciuc. I-am amintim acestuia că, în urmă cu câteva luni, pe 9 iulie 2014, soţia sa era condamnată în acest dosar. „Da, dar după aceasta a fost atacată, iar următoarea instanţă a anulat condamnarea. Nu-i vorba de contrabandă”, a precizat Chirinciuc. „Dacă ar fi ca toţi deputaţii, la fel ca mine, să vină cu gândul de a face ceva pentru popor, atunci într-adevăr s-ar produce o schimbare în ţara asta. Eu nu am venit pentru bani în politică sau pentru a-mi proteja averea. Ce am avut de făcut am făcut şi am o situaţie prosperă. Mă rog Domnului numai de sănătate”, ne-a mai spus el.

  După această discuţie, ZdG a contactat Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi (DGR a FPI), dar şi Judecătoria Iaşi, pentru a afla stadiul dosarului Tamarei Chirinciuc. Reprezentanţii Judecătoriei Iaşi au precizat pentru ZdG că hotărârea primei instanţe a fost atacată cu apel şi de către Tamara Chirinciuc, şi de către ANAF, iar dosarul ar fi acum la Tribunalul Iaşi, fără a preciza dacă Tribunalul a emis sau nu o hotărâre. Reprezentanţii Judecătoriei Iaşi ne-au mai spus că nu ne pot oferi detalii pentru că nu suntem „jurnalişti acreditaţi la Judecătoria Iaşi”. Reprezentanţii Tribunalului nu au răspuns la apelurile ZdG, deşi le-am telefonat zile la rând. Totuşi, printr-un răspuns oficial oferit pentru ZdG de către DGR a FPI, instituţia ne-a informat că „dosarul penal nu este soluţionat definitiv (deci nu este finalizat), urmând ca instanţa de control judiciar competentă să soluţioneze apelul promovat de DGRFP Iaşi şi să se pronunţe printr-o decizie penală“.

  Conform datelor din registrele româneşti, „Moldacom Grup” SRL a fost fondat în 2000. Conform datelor de la Registrul Comerţului, firma are ca domeniu principal de activitate comerţul cu mobilă, covoare şi articole de iluminat. Reprezentanţii DGR a FPI ne-au comunicat că acest SRL ar fi fost lichidat în 2014, adică în perioada procesului penal în care a fost implicată Chirinciuc.

  Cine este Iurie Chirinciuc?

  Iurie Chirinciuc a candidat la alegerile din 30 noiembrie 2014 de pe locul 11 pe listele PL. Acesta este de profesie economist, iar în ultimii ani s-a evidenţiat în calitate de preşedinte al clubului de fotbal din Divizia Naţională, FC Costuleni din Ungheni. Recent, Chirinciuc a anunţat că se retrage din funcţia de preşedinte al echipei de fotbal, motivând cu faptul că are şanse reale să ajungă deputat în Parlamentul R. Moldova.

  Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi depusă la CEC, Chirinciuc a avut în anii 2012-2013 venituri în sumă de aproximativ 700 de mii de lei. Acesta este director administrativ la firma „Rovigo” SRL, care deţine salonul de mobilă italiană şi articole de interior Cavio, din str. Calea Ieşilor 10-B, mun. Chişinău. Totodată, Chirinciuc are 50% din firma „Euroatlant” SRL, care deţine o fabrică de mobilă la Ungheni, 72,8% din SA „Euromobila Lux”, de asemenea cu afaceri cu mobilă, precum şi 33% din firma „Lefcons-Agro” SRL, specializată în producerea şi comercializarea produselor agricole. Soţia sa, Tamara Chirinciuc, este fondatoarea firmei „Eurofruct” SRL, alături de Iurie Vrabie, prezentat de presa locală drept unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Ungheni. Firma este înregistrată în satul Valea Mare, r. Ungheni, şi este specializată în comerţul şi creşterea produselor agricole.

  Iurie Chirinciuc deţine, conform propriei declaraţii, un apartament de 76 m.p. în Iaşi, o casă de locuit de 255 m.p. în Chişinău şi mai multe loturi de pământ: unul de 14 300 m.p. (teren agricol) în satul Sârca, comuna Bălţaţi, judeţul Iaşi, altul de 4071 m.p. (teren intravilan cu construcţii, depozit administrativ) în s. Cristeşti, comuna Holboca, judeţul Iaşi, un altul de 35180 m.p. (teren intravilan cu construcţii, depozit administrativ) în satul Coropceni, comuna Ciorteşti, judeţul Iaşi, şi altul de 3700 m.p. în satul său de baştină, Costuleni, Ungheni (teren intravilan cu casă părintească). Totodată, Chirinciuc conduce un Lexus GX 470, fabricat în 2005.

  disclaimerAcest articol este realizat în cadrul proiectului „Contribuţia Societăţii Civile la Monitorizarea Politicilor Anticorupţie în Moldova”, implementat de către Fundaţia Est-Europeană din resursele financiare ale Fondului Naţiunilor Unite pentru Democraţie (UNDEF). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundaţiei Est-Europene şi/sau ale Fondului Naţiunilor Unite pentru Democraţie (UNDEF).
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  VIDEO/ Polițiștii au efectuat controale în mai multe spații publice din capitală și suburbii: „În timp ce nu sunt paturi libere prin spitale, în localuri locuri libere tot nu sunt”

  Polițiștii au documentat 25 de cazuri de nerespectare a normelor legale în urma operațiunilor efectuate în mai multe spații publice din municipiul Chișinău și suburbii. Lipsa certificatelor de vaccinare împotri…
  VIDEO/ Polițiștii au efectuat controale în mai multe spații publice din capitală și suburbii: „În timp ce nu sunt paturi libere prin spitale, în localuri locuri libere tot nu sunt”

  Alegeri locale noi: CEC a obligat PUN să prezinte rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală

  Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că a luat act de informațiile cuprinse în rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021 prezentate la situația din…
  Alegeri locale noi: CEC a obligat PUN să prezinte rapoartele privind veniturile și cheltuielile din campania electorală

  DOC/ Procesul de judecată dintre fostul șef al SPPS Iaroslav Martin și președinta Maia Sandu: când va avea loc următoarea ședință

  O nouă ședință de judecată dintre fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) Iaroslav Martin și președinta R. Moldova, Maia Sandu, este programată pentru începutul lunii noiembrie, după ce șe…
  DOC/ Procesul de judecată dintre fostul șef al SPPS Iaroslav Martin și președinta Maia Sandu: când va avea loc următoarea ședință

  VIDEO/ „Sunt aici de trei zile”. Imagini dintr-un spital din România: pacienți tratați pe holuri, conectați la oxigen

  În timp ce unii români se vaccinează, alții află că au COVID. Peste 15 mii de cazuri noi au fost confirmate în România. În continuare nu sunt locuri la terapie intensivă pentru bolnavii cu SATS-CoV-2, iar holur…
  VIDEO/ „Sunt aici de trei zile”. Imagini dintr-un spital din România: pacienți tratați pe holuri, conectați la oxigen