Mită pentru procurori – Ziarul de Gardă
 • Mită pentru procurori

  Mită pentru procurori
  10 februarie 2011 | 15:08

  „La noi, la Glodeni, funcţionează o schemă fixă prin care cetăţenii sunt estorcaţi de bani de către oamenii legii. Cel mai frecvent sunt afectaţi de această schemă şoferii suspectaţi că ar fi greşit circulând la volan sub influenţa alcoolului. Sunt şi alte victime – oameni bănuiţi de comiterea unor infracţiuni, cărora le sunt intentate dosare penale. De obicei, după vreo jumătate de an de tergiversare a acestor dosare, oamenii legii le sugerează bănuiţilor să se adreseze la procurori, solicitând ca aceştia să accepte examinarea cauzei sub aspect administrativ şi nu penal, adică cerându-le să-i elibereze de răspundere penală în baza art. 325 al. 1, Cod Penal şi să-i tragă la răspundere administrativă, conform art. 55 Cod Penal. Acest „transfer” de pedeapsă costă de la 1000 la 3000 de euro”.

  Această informaţie ne-a fost comunicată de la Glodeni exact în ziua în care Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) difuzase un comunicat de presă în care se spunea că un avocat, N. C., din Glodeni, a fost reţinut pentru trafic de influenţă. Potrivit CCCEC, avocatul ar fi cerut 3000 de euro de la un cetăţean pentru a influenţa clasarea unei cauze penale pornite pe numele acestuia pentru escrocherie. CCCEC anunţa că apărătorul invocase că are influenţă asupra procurorilor şi a poliţiştilor, pe care îi poate determina să înceteze dosarul iniţiat pe numele clientului său. După ce clientul a depus o plângere la CCCEC, la 1 februarie 2011, avocatul N.C. a fost reţinut în flagrant delict în momentul în care primea cei 3000 de euro marcaţi „mită CCCEC”.

  Solicitată de ZdG să ne spună dacă în acest caz figurează aceiaşi procurori de la Glodeni, reţinuţi pentru mită la 9 martie 2010, şefa Serviciului de Presă al CCCEC, Angela Starinschi, ne-a spus că, în momentul de faţă, nimeni nu poate afirma sau infirma această informaţie. Starinschi a mai precizat că, după reţinerea din 9 martie 2010, dosarul celor doi procurori de la Glodeni a fost instrumentat de Procuratura Anticorupţie.

  Procurorii privilegiaţi

  Mesajul cetăţeanului de la Glodeni, din începutul acestui articol, se referea anume la cazul celor doi procurori, reţinuţi pe 9 martie 2010, despre care opinia publică a fost informată că ar fi estorcat 1000 de euro pentru clasarea unui dosar penal.

  Fabula acelui caz este următoarea. Doi procurori din cadrul Procuraturii Glodeni au fost reţinuţi, pe 9 martie 2010, de către ofiţerii CCCEC în comun cu Procuratura Anticorupţie, fiind bănuiţi de corupere pasivă. Potrivit declarantului, procurorii ar fi estorcat şi ar fi primit de la el 200 de euro pentru a clasa cauza penală pornită în privinţa sa pe faptul „conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe” şi tragerea bănuitului doar la răspundere administrativă. Banii marcaţi „mită CCCEC” au fost transmişi unuia dintre procurori într-o cutie de medicamente prin intermediul unui farmacist veterinar.

  Publicitate

  Operaţiunea de reţinere a avut loc chiar în biroul procurorilor, cei 200 de euro fiind depistaţi în cutia de medicamente veterinare. Totodată, suspectul din dosarul cercetat de cei doi procurori informase CCCEC că a mai transmis oamenilor legii 700 de euro, pentru soluţionarea favorabilă a aceluiaşi dosar. «Procuratrura Anticorupţie instrumentează cauza penală pornită pe faptul coruperii pasive, infracţiune prevăzută de articolul 324 Cod Penal al R.M. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, procurorii riscă de la 7 la 15 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 20 000 la 60 000, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani. Procurorii sunt cercetaţi în stare de libertate», se spunea în încheierea informaţiei oficiale.

  Cum a evoluat cauza penală iniţiată pe numele celor doi procurori, Constantin Cojocaru şi Ion Crişciuc? Procurorul Cojocaru ne-a răspuns la telefonul Procuraturii Glodeni, informându-ne că e la serviciu, iar despre acel dosar… „Dacă nu cunoaşteţi, întrebaţi la Procuratura Anticorupţie”, ne-a orientat Cojocaru. Am încercat să aflăm dacă anume el şi colegul său, Ion Crişciuc, au figurat în dosdarul mitei din cutia de la veterinar. „A fost o înscenare”, ne-a spus Cojocaru.
  Procurorul Alexandru Casir ne-a confirmat că, la 30 noiembrie 2010, adică după 9 luni de cercetări, „dosarul a fost încetat, din lipsa componentelor infracţiunii”. Întrebat dacă acel flagrant, despre care fusesem informaţi în martie 2010, nu era suficient pentru a demonstra că procurorii au cerut şi au luat bani de la cetăţeanul care a declarat la CCCEC despre estorcare, procurorul Casir a spus că probele au fost insuficiente, că lipseau imprimările şi că nu ar fi existat amprentele digitale ale procurorilor pe bancnotele din cutia de medicamente veterinare.

  Astfel, cel mai scandalos dosar din 2010, ce viza un caz de corupţie în care erau suspectaţi tocmai doi procurori de la aceeaşi procuratură, s-a încheiat fără vreo sentinţă.

  Rotindu-se pe scaun, a zis: „Nu lei, dar euro”

  Persoana care a denunţat acest caz la CCCEC şi care s-a oferit să colaboreze cu instituţiile abilitate de anchetă este Boris Albu, din satul Ciuciulea, raionul Glodeni. Iată ce ne-a relatat acesta:

  „Mă reţinuse poliţia… Găsise ceva alcool, consumat în ajun. Mi-au luat permisul de conducere şi mi-au spus că îmi deschid dosar penal. Eu sunt şofer şi din această muncă îmi hrănesc familia. Am tot umblat după permis din noiembrie 2009 până în martie 2010, adică vreo 5 luni… De fiecare dată poliţiştii schimbau condiţiile de rezolvare a cazului. Până la urmă, poliţistul mi-a dat de înţeles că ar trebui să vorbesc cu procurorii…  Acolo a început adevărata peneală. Într-o zi, procurorul Crişciuc mi-a arătat cu telefonul mobil că pot scăpa de probleme plătind 1000. I-am zis că îi dau tot atunci 1000 de lei. El, rotindu-se pe scaun, că procurorii au scaune care se rotesc, mi-a zis: „Nu lei, dar euro”.

  De unde să iau aşa bani? Am muncit timp de 5 ani la Moscova ca să-mi cumpăr o maşină, iar ei cred că, dacă am maşină, am şi bani. Ei ar trebui să plece la muncă departe de casă, ca să înţeleagă cum se fac banii! Aşa, însă, pe la noi, procurorii fac prea uşor un ban şi nu-i cruţă pe alţii când nimeresc pe mâinile lor. I-am dat mai întâi 700 de euro, după care a continuat „să mulgă” bani din mine. Când am văzut că problemele nu au un sfârşit, ajutat de nişte persoane, am apelat la Centrul Anticorupţie. Toţi spuneau că acolo luptă împotriva corupţiei şi că toate problemele legate de această chestiune se rezolvă. Au venit băieţii de acolo, au organizat totul, i-au prins în flagrant cu banii mei marcaţi… Seara, am văzut la televizor şi, după mai multe frământări, pentru prima dată m-am odihnit liniştit, crezând că îmi vor face dreptate.

  Au urmat luni în şir de drumuri pe la Chişinău, am scris diferite declaraţii, tot aşteptam să fie judecata, chiar dacă mi-a părut straniu că cei doi procurori nu au fost suspendaţi din funcţie pe parcursul anchetei. Între timp, ca să-mi restitui permisul de conducere, am plătit amendă, 100 de euro.

  Publicitate

  Timpul trece şi, abia nu demult, am aflat că nu mai există niciun dosar pe numele procurorilor, că totul s-a încheiat.

  Astăzi, la Glodeni, procurorii şi poliţiştii râd de mine. Ştiam că un procuror ar trebui să ajute cetăţenii, dar ei îi îngroapă. Aşa şi nu mi-au întors banii. Umblă cu maşini scumpe, au case bogate, adevăraţi boieri… Eu nu mă tem, pot spune deschis despre toate, chiar dacă ştiu că au bani şi putere şi s-ar putea răzbuna pe mine…”

  La Procuratura Generală am fost informaţi că, în 2010, au mai existat 4 cazuri în care procurori de la Bălţi, Basarabeasca şi Glodeni erau suspectaţi de corupţie. Procuratura Generală nu deţine date despre felul în care au fost finalizate aceste dosare.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132. Aproape cinci mii de civili, inclusiv 335 de copii, au murit în Ucraina de la începutul războiului – ONU

  Este a 132-a zi a războiului provocat de Rusia în Ucraina. Dimineața zilei de 5 iulie a început în regiunea Dnipropetrovsk cu raiduri aeriene și explozii. Federația Rusă a lovit orașul și regiunea cu șapte rach…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 132. Aproape cinci mii de civili, inclusiv 335 de copii, au murit în Ucraina de la începutul războiului – ONU

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler