Mita de la Primărie: Averi și interese – Ziarul de Gardă
 • Mita de la Primărie: Averi și interese

  Mita de la Primărie: Averi și interese
  Vladimir Coteț
  04 iunie 2016 | 12:00

  La sfârșitul săptămânii trecute, funcţionarii Vladimir Coteţ, viceprimar de Chișinău, Radu Blaj, șef adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism și relaţii funciare, și Vitalie Știrbu, inspector principal în cadrul Inspecţiei de Stat în Construcţii, sector Botanica, împreună cu doi antreprenori, în rol de intermediari, Nicolae Șaban și Viorel Cornescu, au fost reţinuţi și plasaţi în izolator, fiind învinuiţi de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) și procurorii Procuraturii Anticorupţie (PA) de corupere pasivă, trafic de influenţă, fals în acte publice şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ulterior, judecătorul de instrucţie i-a aplicat lui Coteţ un mandat de arest pentru 25 de zile, lui Blaj un mandat de 10 zile de arest, 25 de zile lui Știrbu și câte 20 de zile de arest lui Șaban și Cornescu. Între timp, vineri, 3 iunie, Judecătoria Buiucani a decis ca Radu Blaj să fie anchetat în continuare în arest la domiciliu. 

  Potrivit datelor preliminare ale anchetei, făcute publice de CNA, funcţionarii Primăriei, prin înţelegere prealabilă cu intermediarii, ar fi admis diverse abuzuri, contra unor sume de bani, pentru prestarea diferitor servicii, precum urgentarea perfectării unor acte pentru recepţia finală a imobilelor; urgentarea eliberării actelor pentru schimbarea statutului zonelor terenurilor; perfectarea actelor în vederea privatizării spaţiilor nelocative. Cea mai mare sumă estorcată de funcţionarii Primăriei, documentată de CNA, este 12 000 de euro, anunţa CNA.

  Plângere pentru darea în exploatare a unui imobil

  Viorel Morari, procurorul-șef al PA, a precizat pentru ZdG că „în dosar este informaţie operativă și plângerea unor locuitori în privinţa unui imobil care a fost dat în exploatare. Dosarul este deschis pe marginea acestui caz. Este un singur dosar, pe mai multe capete de acuzare”, a menţionat acesta. Plângerea are ca obiect imobilul din str. Independenţei 28/3, ridicat de firma „Vavilex” SRL. Blocul a fost dat în exploatare anul trecut. Reprezentanţii firmei au refuzat să discute cu noi la acest subiect.

  La scurt timp după reţinerea funcţionarilor a apărut și un video, realizat cu o cameră ascunsă, de CNA, în biroul lui Coteţ. Din secvenţă se vede cum acesta discută cu mai multe persoane despre obţinerea unor acte în regim facilitar, inclusiv cu una din persoanele reţinute, Viorel Cornescu. În câteva rânduri, vorbitorii fac referire și la Radu Blaj.

  Viceprimarul Coteţ este apărat în acest dosar de avocata Ludmila Niculcea care, contactată de presă, a refuzat să discute la subiect. Vlad Roșca, avocatul lui Radu Blaj, a precizat că susţine poziţia clientului său, care pledează nevinovat, la fel cum, de fapt, pledează toţi figuranţii din dosar.

  Publicitate
  Publicitate
  Casa familiei Coteţ dintr-o suburbie a oraşului Chişinău
  Casa familiei Coteţ dintr-o suburbie a oraşului Chişinău

  Casa familiei bugetarilor Coteţ

  Vladimir Coteţ este viceprimar de Chișinău din 2007, fiind recomandat de PLDM. Există voci care afirmă că Coteţ a ajuns la CNA în special pentru că ar reprezenta acest partid. În cei 9 ani de activitate la Primărie, Coteţ, la fel ca și Blaj, a reușit să-și achiziţoneze imobile de lux. În 2011, Coteţ trecea în casă nouă. Imobilul cumpărat de familia Coteţ se află în Dumbrava, mun. Chișinău, chiar la ieșirea din oraș, și arată impresionant. Casa are două niveluri și este îngrădită cu un gard înalt. Lângă poartă este o construcţie accesorie, care, conform datelor cadastrale, are 28,6 m.p. Terenul pe care se înalţă cele două construcţii are o suprafaţă de 8,4 ari. Ambele bunuri sunt gajate la Moldindconbank pentru două credite, unul de 500 de mii de lei, obţinut în 2010 și scandent în 2020, și altul de 300 de mii, contractat în 2011 și care trebuie rambursat până în 2022. Ambele credite sunt cu o rată a dobânzii de 12% anual. Imobilul soţilor Coteţ valorează, la preţ de piaţă, aproximativ 5 milioane de lei.

  Casa de milioane se regăsește și în declaraţiile cu privire la venituri și proprietăţi ale familiei Coteţ. Pentru că, și soţia sa, Maria, este funcţionară, fiind consultant principal în cadrul Direcţiei finanţe, buget și contabilitate a Parlamentului R. Moldova. În declaraţia Mariei Coteţ pe anul 2014 aceasta a indicat și trei credite, două pentru care au pus casa în gaj, și altul, în valoare de 50 de mii de lei, contractat în 2014, scadent în 2016. Tot în acea declaraţie, soţii Coteţ arată că au ridicat în 2014 salarii cumulate în valoare de 260 de mii de lei, dar și că deţin o mașină Toyota, procurată în leasing în 2008.

  Radu Blaj locuieşte într-un imobil de lux din Stăuceni, mun. Chişinău
  Radu Blaj locuieşte într-un imobil de lux din Stăuceni, mun. Chişinău

  Casa de lux a lui Radu Blaj și terenurile vecinului Modârcă, fostul său șef

  Radu Blaj este șeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism și relaţii funciare, activând în cadrul acestei Direcţii încă din anul 2006. Între 2011 și 2013, Blaj a fost și șef interimar al Direcţiei. În 2014, oficial, funcţionarul, care a indicat în ultima sa declaraţie cu privire la venituri și proprietate un salariu „din serviciu public” de 110 mii de lei, a intrat în posesia unui imobil de lux situat în Stăuceni, mun. Chișinău. De fapt, Blaj locuia în această casă anterior, ea fiind înregistrată, încă în 2011, când a fost dată în exploatare, pe numele mamei sale, Maria Blaj. În iulie 2014, imobilul a fost trecut pe numele adevăratului proprietar, în urma unui contract de întreţinere pe viaţă. Blaj și-a trecut imobilul pe numele său la câteva luni după ce portalul deschide.md scria că în imobilul de la Stăuceni locuiește funcţionarul Primăriei.

  Radu Blaj
  Radu Blaj

  Casa lui Radu Blaj este una modernă, cu două niveluri, panouri solare și bazin. Accesul spre imobil este restricţionat cu o barieră, deși primăria le-a interzis anterior. Totodată, în faţa casei lui Radu Blaj se poate vedea un teren de aproape 80, îngrijit și plantat cu iarbă verde. Datele de la Cadastru arată că terenul (sunt două, unul lângă altul) aparţine lui Vladimir Modârcă, fostul șef al Direcţiei generale arhitectură, urbanism și relaţii funciare, respectiv, fostul șef al lui Radu Blaj, plecat din funcţie în iulie 2011, după ce a fost demis de primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, pentru implicare în mai multe scandaluri și acuzaţii. De fapt, Vlad Modârcă, fostul funcţionar, este și proprietarul unui teren pentru construcţii, aflat chiar în vecinătatea casei lui Blaj. În 2014, funcţionarul a fost verificat de CNI, care a depistat că nu și-a declarat mai multe bunuri. Atunci, dosarul a fost remis la Procuratura Anticorupţie, însă nu a avut o finalitate. Tot atunci, Blaj a fost găsit vinovat și pentru încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, după ce a contrasemnat și avizat, în perioada 2013-2014, 65 de acte ce ţin de construcţia unor imobile, al căror proiectant este întreprinderea „unde soţia sa și fratele său deţin cotă-parte”, cu referire la firma „Art-Consultgrup” SRL. Deși Blaj a contestat în instanţă actul CNI-ului, recent, Curtea Supremă de Justiţie i-a respins pretenţiile. Astăzi, firma „Art-Consultgrup” SRL are un singur fondator, pe Tamara Blaj, fiind excluși din lista fondatorilor fratele funcţionarului, dar și o altă persoană. La sfârșitul anului trecut, soţii Radu și Tamara Blaj însă au divorţat, conform unei decizii a Judecătoriei sect. Râșcani, astfel că, cel puţin legal, conflictul de interese a fost rezolvat.

  Vitalie Știrbu
  Vitalie Știrbu

  Funcţionar cu firmă în domeniu și intermediarii

  Al treilea funcţionar reţinut în acest dosar este Vitalie Știrbu, inspector principal în cadrul Inspecţiei de Stat în Construcţii (sect. Botanica). Spre deosebire de ceilalţi doi, Știrbu trăiește mai modest, el declarând un apartament de 51 m.p. pe str. Matei Basarab, din sect. Râșcani, pe care îl deţine împreună cu soţia, Aliona. La această adresă, el are înregistrată firma „Capicons” SRL, fondată împreună cu fratele său, Sergiu. Firma are ca principal gen de activitate declarat chiar domeniul în care Vitalie activează, „lucrările de finisare a construcţiilor”. Coincidenţă sau nu, SRL-ul a primit certificat de înregistrare în luna martie 2011, lună în care Știrbu intra, prin concurs, în serviciul public.

  Celelalte persoane investigate în acest dosar sunt doi intermediari, învinuiţi de procurori că ar fi cei care au intermediat mita: Nicolae Șaban și omul de afaceri Viorel Cornescu, fondatorul firmei „Improcom Grup”, care apare și în imaginile video surprinse de CNA în cabinetul lui Coteţ, negociind obţinerea unui document pentru schimbarea statutului terenului din str. Sciusev 141, din Chișinău.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Nouă întreprinderi agricole, sancționate cu 130 de milioane de lei de Consiliul Concurenței: stabileau direct sau indirect prețurile de vânzare la produsele de uz fitosanitar

  Nouă întreprinderi agricole au fost sancționate de către Consiliul Concurenței cu amendă în valoare totală de 130 de milioane de lei. Potrivit Consiliului Concurenței, companiile stabileau direct sau indirect p…
  Nouă întreprinderi agricole, sancționate cu 130 de milioane de lei de Consiliul Concurenței: stabileau direct sau indirect prețurile de vânzare la produsele de uz fitosanitar

  Ministerul Economiei susține că în anul 2022 va oferi programe de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii în valoare de 140 de milioane lei

  Ministerul Economiei, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), susține că va oferi în anul 2022 un suport financiar în valoare de circa 140 milioane lei mediul…
  Ministerul Economiei susține că în anul 2022 va oferi programe de suport pentru întreprinderile mici și mijlocii în valoare de 140 de milioane lei

  După o pauză de câteva săptămâni, Consiliul Superior al Procurorilor anunță că se va întruni în ședințe două zile la rând

  După o pauză de aproape o lună, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au programate două ședințe consecutive. Mai exact, membrii CSP anunță că se vor întruni în ședințe miercuri, 26 ianuarie, și jo…
  După o pauză de câteva săptămâni, Consiliul Superior al Procurorilor anunță că se va întruni în ședințe două zile la rând