Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Judecător cu două case şi…

Judecător cu două case şi maşini nedeclarate

437-casa-barnaz-1Ghenadie Bârnaz, judecător la Judecătoria sect. Râşcani din Chişinău, deţine două case de locuit, una dintre acestea – cu două niveluri, care valorează peste 4 mln. de lei. Magistratul poate fi văzut zilnic la volanul unui automobil Toyota, care nu apare în declaraţiile sale de venituri şi proprietăţi. În curtea casei sale de milioane mai poate fi observat un alt automobil, un Mitsubishi, cu partea din faţă distrusă, probabil, după implicarea în vreun accident rutier. Nici acest automobil nu se regăseşte în declaraţiile magistratului.

Ghenadie Bârnaz are 45 de ani şi, din 1996, de pe când avea 28 de ani, este judecător la Judecătoria sect. Râşcani din Chişinău. A fost numit în funcţia de judecător prin decretul semnat de preşedintele de atunci, Mircea Snegur. Iniţial, a activat timp de câteva luni la Judecătoria Botanica, înainte de a fi transferat la cea din sectorul Râşcani.

Două case, una pe un teren luat „în arendă”

Ghenadie Bârnaz locuieşte într-un imobil de lux de pe str. Ipoteşti, în apropierea Universităţii Agrare, şi într-un sector cu multe case de locuit particulare, care de care mai luxoase. Conform datelor de la Cadastru, judecătorul şi-a construit casa de aproape 180 m.p. pe un teren de 464 m.p., primit de la primărie încă în 1998. În 2012, magistratul a primit în arendă de la primărie alţi 256 m.p., aflaţi chiar în vecinătatea casei sale, teren pe care, spun sursele noastre, judecătorul avea deja construită o altă casă înainte ca primăria să i-l ofere în arendă.

Terenul a intrat în posesia judecătorului în urma deciziei Consiliului Municipal Chişinău din 25 octombrie 2012, iar contractul de arendă era semnat pe 5 noiembrie, acelaşi an. Conform informaţiilor de pe site-ul Primăriei, terenul a fost dat în arendă familiei judecătorului până în 2017. Mai exact, jumătate Alionei Ciocârlan şi altă jumătate, lui Ghenadie Bârnaz. Conform informaţiilor din declaraţiile de venituri şi proprietăţi ale judecătorului Bârnaz, soţia sa, fosta avocată Aliona Ciocârlan, a decedat în primăvara anului trecut, înainte de a fi semnat contractul de arendă. Reprezentanţii Primăriei Chişinău ne-au anunţat că, anual, judecătorul a plătit până acum 1824 de lei. Din noiembrie, acesta urmează să achite anual 2976 de lei pentru cei aproape 300 m.p. de teren, adică aproape 250 de lei lunar. “Preţul e mic pentru că terenul este aferent unei construcţii. Da, din câte se pare, terenul a fost dat în arendă după ce pe el era deja o construcţie. Probabil, iniţial, ea a fost ilegală”, ne-au spus reprezentanţii Primăriei.

437-casa-barnaz-2Case de 5 mln. de lei

La Cadastru, ambele case ale magistratului sunt înscrise pe numele său şi al fiului său, tot Ghenadie, în vârstă de 19 ani. Ghenadie Bârnaz jr., conform informaţiilor plasate pe un site de socializare, din 2011, învaţă la Colegiul Naţional de Comerţ al Academiei de Studii Economice (ASEM). Casa cu două niveluri a fost înregistrată la Cadastru în septembrie anul trecut. Tot atunci, Ghenadie Bârnaz jr. a devenit posesorul unei jumătăţi din casă, în urma unui certificat de moştenitor legal. În decembrie 2012, pe numele fiului judecătorului a fost trecută şi jumătate din cealaltă casă, cea cu un singur nivel.

Am ajuns la casa judecătorului luni, 2 septembrie. Peste câteva minute, acesta a urcat la volanul unei Toyota Avensis, care valorează pe piaţă, la mâna a doua, între 8 şi 12 mii de euro, în funcţie de anul fabricării, şi a plecat. În curte a rămas o bătrână, care este, cel mai probabil, mama judecătorului. Cele două case sunt despărţite doar teoretic de un mic gard, încă neterminat. Prima casă, cu două niveluri şi subsol, valorează, conform experţilor imobiliari, cel puţin 4 mln. de lei. Cealaltă, cu un singur nivel, construită mai recent, valorează şi ea nu mai puţin de 1 mln. de lei, ne-au spus experţi imobiliari.

Maşina avariată din curtea judecătorului

În curtea casei cu două niveluri am zărit un alt automobil. Un Mitsubishi Lancer X, negru, care valorează şi el, la mâna a doua, în funcţie de setări şi anul fabricării, nu mai puţin de 6 mii de euro. Partea dreaptă a automobilului era uşor avariată, semn că, cel mai probabil, recent, automobilul a fost implicat într-un accident rutier.

După mai multe încercări, într-un final, am aflat însă că acest automobil nu apare în baza de date a Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) precum că ar fi fost implicat în vreun accident rutier. “Alte încălcări pe această maşină sunt, dar nu sunt înregistrate date privind implicarea ei într-un accident rutier. Poate că încă nu a fost soluţionat cazul, pentru că în baza de date avem doar date despre cazurile deja soluţionate”, ne-au spus reprezentanţii INP.

437-casa-barnaz-3Veniturile judecătorului: 320 de mii în 5 ani

Din declaraţiile de venituri şi proprietăţi ale lui Ghenadie Bârnaz din ultimii 5 ani aflăm că acesta a avut venituri cumulative de 320 mii de lei, adică aproximativ 65 de mii de lei anual, bani care, în mod normal, îţi permit să duci un trai cât de cât decent, dar în niciun caz să-ţi construieşti două case în Chişinău.

În 2008, Bârnaz declara că deţine un lot de pământ de 400 m.p., care valora aproape 200 mii de lei, un altul, de 1700 m.p., în satul Lopatnic din r-nul Edineţ, de 33 mii de lei, o casă nefinisată de 296 m.p. cu o valoare de 860 mii de lei, şi o alta, de locuit, de 76 m.p. Un an mai târziu, magistratul scria în declaraţia sa de venituri şi proprietăţi doar despre acţiunile sale şi ale soţiei la SA Moldavhidromaş, despre care menţiona că au fost obţinute în procesul privatizării contra bunuri patrimoniale, însă fără a primi dividende. Un an mai târziu, judecătorul anunţa că şi-a mai procurat un lot de teren, de doar 64 m.p.

Ghenadie Bârnaz, judecător, Judecătoria sect. Râşcani, Chişinău:

«Da, am şi eu casă, ca toată lumea. Casele le-am făcut cu banii din salariul meu şi al soţiei, care a decedat, Dumnezeu s-o ierte, de doi ani de zile. Şi încă nu e finisată casa. Mă scuzaţi, sunt la volan. Maşinile pe care le-aţi văzut, puteţi să controlaţi, sunt ale verişorilor mei, care nu au unde să le parcheze şi le-au parcat la mine. Maşina care a fost implicată în accident eu am vândut-o, dar stă la mine. Mă scuzaţi, la revedere.»

Declaraţii de avere, fără maşini

În 2011, Ghenadie Bârnaz amintea de terenul procurat în 2010 şi anunţa despre procesul-verbal de recepţie finală a casei sale, care însă nu mai avea, ca în urmă cu doi ani, 296 m.p., ci doar 179,8 m.p. Valoarea cadastrală a terenului era de 22 de mii de lei, iar a casei, de 875 de mii de lei. Tot în declaraţia sa din 2011, magistratul preciza şi valoarea acţiunilor sale la Moldavhidromaş, care costau, iniţial, puţin peste 10 mii de lei.

Anul trecut, judecătorul a indicat în declaraţie şi venitul fiului său, parvenit dintr-o bursă lunară de 380 de lei. Totodată, magistratul a scris şi despre terenul pe care este amplasată casa, dar şi despre casa cu două niveluri, ai cărei parametri şi valoare au rămas, de această dată, fără modificări. În 2012, Bârnaz a precizat şi numărul acţiunilor de la Moldavhidromaş – 27113. De remarcat că, în niciuna dintre cele 5 declaraţii ale judecătorului care sunt publice, acesta nu a indicat faptul că ar deţine automobile.

Victor Strătilă, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), instituţie abilitată prin lege să verifice averile şi proprietăţile funcţionarilor, ne-a spus că declaraţia de venituri şi proprietăţi a lui Ghenadie Bârnaz încă nu a fost verificată şi că acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul anului.