Inculpatul, lăudat de Plahotniuc – Ziarul de Gardă
 • Inculpatul, lăudat de Plahotniuc

  Inculpatul, lăudat de Plahotniuc
  03 octombrie 2014 | 07:15

  489-plahotniuc1Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Partidului Democrat (PD), considerat unul dintre cei mai influenţi politicieni din R. Moldova, apare tot mai frecvent alături de Constantin Ţuţu, sportiv inculpat în cadrul unui dosar penal, tărăgănat de mai multă vreme la Judecătoria Orhei. Plahotniuc chiar îl laudă pe acesta şi îl felicită pentru performanţele sale sportive. Pe de altă parte, Constantin Ţuţu dedică victoriile sale PD-ului, partid pe care-l promovează inclusiv în reportaje difuzate la una dintre televiziunile controversatului businessman şi politician.

  Relaţia dintre Constantin Ţuţu, cel mai bun luptător moldovean, multiplu campion naţional şi mondial la kickboxing şi Muay Thai, şi Vlad Plahotniuc, despre care se vorbea încă acum câţiva ani, a devenit, în urmă cu câteva săptămâni, publică. Ţuţu a apărut într-un reportaj la o televiziune care aparţine omului de afaceri, vorbind despre realizările PD-ului, iar Plahotniuc l-a felicitat pentru ultimul său succes, l-a vizitat la antrenamente şi chiar i-a ţinut pumnii.

  489-plahotniuc2Felicitări şi pumni strânşi de la Plahotniuc

  „Îl felicit în mod special pe Constantin Ţuţu, care a luat trofeul de campion. Şi îi mulţumesc că a dedicat victoria sa Partidului Democrat. Constantin, moldovenii sunt mândri de tine, iar democraţii, de două ori pe-atât! Ne-ai oferit un spectacol de excepţie celor care te-am susţinut din sală”, a scris Vlad Plahotniuc, pe contul său de facebook, duminică, 21 septembrie 2014, la două zile după ce asista, din sală, la victoria repurtată de Ţuţu în faţa unui italian. În ajunul luptei, acelaşi Plahotniuc chiar l-a vizitat pe sportiv în sala de antrenament şi a îndemnat oamenii să-i ţină pumnii acestuia.

  „Să-l susţinem pe campionul nostru! …Ieri am fost împreună cu câţiva colegi din partid să-l vedem pe Constantin la antrenament, să-l încurajăm înaintea meciului mare pe care îl va avea. L-am găsit pe Constantin extrem de motivat şi de încrezător în forţele proprii. Cu un astfel de moral, sunt sigur că va avea succes. I-am dorit rezistenţă şi motivaţie pentru victorie şi i-am promis lui Constantin că pe 19 septembrie voi fi neapărat în sală, printre suporteri, şi voi urmări în direct performanţa lui. Vă invit şi pe voi să veniţi să-l susţinem în direct pe campionul nostru. Va fi un eveniment sportiv de zile mari pentru Chişinău şi să sperăm că va fi şi seara lui Constanţin Ţuţu. Mult noroc, Constantin. Îţi ţinem pumnii”, scria politicianul. Într-adevăr, Ţuţu a dedicat victoria repurtată PD-ului, iar peste câteva zile, a anunţat că se lansează în politică. Cel mai probabil, acesta se va regăsi pe lista PD la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

  489-plahotniuc3Fuga lui Ţuţu şi decizia judecătorilor

  Constantin Ţuţu a ajuns în atenţia opiniei publice în urmă cu câţiva ani, iniţial, pentru performanţele sale sportive, iar mai apoi, după ce, în seara de 28 aprilie 2012, a fost implicat într-un schimb de focuri, în urma cărora a decedat un bărbat, Alexei Veretca, de 42 de ani, şi rănit Iurie Matcovschi, fost poliţist, prieten cu victima. Crima a avut loc lângă restaurantul Doi Haiduci, din Codrii Orheiului. Atunci, Ţuţu, care a fost alături de un grup format din peste 12 persoane, a fugit de la faţa locului împreună cu amicii săi, Ion Corcodel, Vasile Cojocaru, Oleg Pruteanu, Radu Andriţco, Dumitru Colomeiciuc sau Alexandru Onişciuc, pe numele tuturor, oamenii legii obţinând mandate de arest. Dacă ultimii trei nu au fost găsiţi nici până astăzi, sportivul Constantin Ţuţu a fost de negăsit doar atâta timp cât pe numele său figura un mandat de arest. În mai 2012, pe când era dat în căutare, magistraţii Judecătoriei Centru i-au schimbat măsura de arest, Ţuţu fiind trimis iniţial în arest la domiciliu, ulterior fiind lăsat în libertate, sub control judiciar. Atunci, acesta a apărut.

  Iniţial, procurorii i-au învinuit pe toţi participanţii în acel schimb de focuri de participare la omor. În scurt timp însă, Denis Rotaru, procurorul secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale (PG), decidea ca Oleg Pruteanu, Vasile Cojocaru şi Constantin Ţuţu să fie scoşi de sub urmărirea penală pentru omor, fiind acuzaţi doar de huliganism. Toate astea după ce, Ion Corcodel a admis că el a fost cel care a tras în Alexei Veretca.

  Atunci, Andrei Pântea, prim-adjunct al procurorului general, anula ordonanţele procurorului Rotaru pe motiv că „urmărirea penală a fost efectuată incomplet, nu a fost obiectivă, iar legea penală nu a fost aplicată faptelor comise de învinuiţi, iar rechizitoriul a fost întocmit contrar prevederilor Codului de Procedură Penală”. Totodată, acesta menţiona că scoaterea de sub urmărirea penală a celor trei (Ţuţu, Pruteanu şi Cojocaru) constituie „aprecierea arbitrară şi neîntemeiată a circumstanţelor cazului, de jure şi de facto”, precizând că investigaţia a fost efectuată „ineficient şi incomplet”.

  489-penal-tutu18 luni de proces fără rezultate

  Ordonanţa lui Pântea, prin care anula ordonanţa lui Rotaru, a fost anulată, la rându-i, la scurt timp, de către judecătorul de instrucţie al Judecătoriei Râşcani, Ghenadie Morozan, cel despre care presa a scris în nenumărate rânduri că a fost cumnat cu Vlad Plahotniuc, cel care astăzi îl laudă pe Constantin Ţuţu. Astfel, dosarul a fost trimis în judecată cu un singur învinuit de omor – Ion Corcodel, şi cu alţi trei inculpaţi, Constantin Ţuţu, Oleg Pruteanu şi Vasile Cojocaru – învinuiţi de huliganism.

  Prima şedinţă de judecată în acest dosar a avut loc încă în martie 2013, adică acum un an şi jumătate, până în prezent, o sentinţă nefiind pronunţată. Dimpotrivă, dosarul se tergiversează, susţine Roman Zadoinov, avocatul familiei Veretca. „Dosarul se tot amână. Ba nu vine un inculpat, ba nu vine altul. Suntem foarte departe de sentinţă”, zice apărătorul.

  489-veretca„Dosarul este vândut”

  Rudele lui Alexei Veretca nu mai cred că cei care l-au omorât pe Alexei vor fi pedepsiţi. Acestea par să fi renunţat deja la luptă. Soţia victimei este plecată peste hotare, la fel ca şi doi dintre cei trei fraţi ai săi. Alte rude sau apropiaţi au ajuns să se teamă să vorbească deschis despre dosar. „Judecata se tot amână. Ba că cineva nu-i, ba din alte motive. Cred că este vreo înţelegere. În dosar, procurorii au făcut multe lucruri murdare. Dosarul este vândut. Cineva din inculpaţi vorbea prin Orhei că pe acest dosar s-au plătit deja peste 200 de mii de euro, pentru tot. Atunci când li s-a schimbat învinuirea, din omor în huliganism, tot s-au plătit bani. Eu tot aud de reforme, investiţii. Dar, unde-s ele? În loc să fie mai bine, e mai rău”, ne spune un apropiat al familiei Veretca. „Este expertiză, care arată că Alexei a fost împuşcat din spate. Ce fel de autoapărare? Se încearcă muşamalizarea şi uitarea cazului. Dar, cine suntem noi şi cine-s ei? Nu putem face nimic”, concluzionează acesta.

  „Bineînţeles că atunci când un judecător vede imaginile cu inculpatul lângă o persoană aşa de influentă, poate fi influenţat. Bineînţeles că nu e normal ce se întâmplă, dar noi nu putem face nimic”, explică Roman Zadoinov. Referitor la anunţul apropiaţilor familiei Veretca precum că dosarul ar fi fost vândut, Zadoinov a precizat: „Toată lumea cunoaşte că justiţia din R. Moldova este coruptă. Nimic nu poate fi exclus”.

  489-plahotniuc-tutu„Doar nu dl Plahotniuc va examina dosarul”

  Adrian Lebedinschi, avocatul lui Ion Corcodel, singurul inculpat acuzat de omor, susţine însă că şedinţele de judecată decurg normal şi că clientul său nu are motive să tărăgăneze examinarea dosarului, pentru că, „noi cerem achitarea”. „Dosarul se amână şi pentru că, în ultimele şedinţe, partea vătămată, soţia lui Veretca, nu se prezintă. În dosar au mai rămas de examinat câteva probe ale acuzării şi pe urmă,cred că trecem la audierea inculpaţilor”, spune acesta. „Eu nu am văzut imaginile cu Ţuţu şi Plahotniuc, dar nu văd o problemă. Constantin Ţuţu este un sportiv şi e normal să apară lângă diverse persoane publice. Că, doar nu dl Plahotniuc va examina dosarul”, zice Lebedinschi.

  Vasile Pruteanu, soţul judecătoarei Liuba Pruteanu, tot el avocatul lui Constantin Ţuţu, a avut marţi, 30 septembrie 2014, telefonul deconectat. Vlad Plahotniuc a refuzat să discute cu ZdG. I-am solicitat fostului deputat un minut pentru a discuta, iar acesta ne-a spus că nu dispune de timp şi a închis. Nici Constantin Ţuţu nu a fost de găsit pentru a discuta despre relaţia pe care o are cu Vlad Plahotniuc. Denis Rotaru, procurorul care merge în instanţa de judecată, nu a răspuns la apelurile ZdG, fiind telefonat de mai multe ori, în zile diferite.

  UPDATE: Țuțu, pe lista PD, alături de Plahotniuc

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Europarlamentar, despre ajutorul de 60 mln de euro: „UE a fost întotdeauna alături de cetățenii R. Moldova, inclusiv în vremuri dificile”

  „Ajutorul oficial oferit R. Moldova de Uniunea Europeană confirmă două lucruri: în primul rând, că prietenul adevărat al R. Moldova este Uniunea Europeană. În al doilea rând, că președintele R. Moldova, Maia Sa…
  Europarlamentar, despre ajutorul de 60 mln de euro: „UE a fost întotdeauna alături de cetățenii R. Moldova, inclusiv în vremuri dificile”

  Bilanț COVID-19 pentru ultimele 24 de ore: 43 de decese și 1 826 de infectări

  43 de decese și alte 1 826 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 9 cazuri asociate cu contact în afara țării: 2-Israel, 1-Italia, 1-Tur…
  Bilanț COVID-19 pentru ultimele 24 de ore: 43 de decese și 1 826 de infectări

  Autoritățile municipale anunță că au deschis conturi bancare pentru susținerea familiilor care și-au pierdut locuințele în urma incendiului din sectorul Buiucani

  Primăria municipiului Chișinău anunță că au fost deschise conturi bancare, în lei moldovenești, precum și în valută străină: euro, dolari SUA și RON, în scopul acumulării de donații pentru familiile care au răm…
  Autoritățile municipale anunță că au deschis conturi bancare pentru susținerea familiilor care și-au pierdut locuințele în urma incendiului din sectorul Buiucani

  ULTIMA ORĂ/ Dosarul fostei Direcții nr. 5: încă 30 de zile de arest pentru Dorin Damir și Valeriu Cojocaru

  Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au decis prelungirea arestului preventiv cu 30 de zile pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al Partidului Democ…
  ULTIMA ORĂ/ Dosarul fostei Direcții nr. 5: încă 30 de zile de arest pentru Dorin Damir și Valeriu Cojocaru