[GALERIE FOTO] „Imperiul” imobiliar al procurorului general adjunct – Ziarul de Gardă
 • [GALERIE FOTO] „Imperiul” imobiliar al procurorului general adjunct

  [GALERIE FOTO] „Imperiul” imobiliar al procurorului general adjunct
  15 martie 2013 | 07:45

  Familia lui Eugen Rusu, adjunctul procurorului general, deţine două case de locuit particulare şi un apartament în raza mun. Chişinău, estimate la aproximativ 10 mil. de lei. Acesta susţine că un imobil l-ar fi construit pe când era deputat, iar altul, după ce a vândut un apartament.

  Săptămâna trecută, doi acţionari ai Întreprinderii de Producere a Materialelor de Construcţie “Anchir” SA din satul Chirca, Anenii Noi, au organizat o conferinţă de presă în care l-au acuzat pe Eugen Rusu, adjunctul procurorului general, de faptul că, beneficiind de funcţia pe care o deţine, le-a distrus firma.

  Tot atunci, Constantin Sulă, acţionar la SA “Anchir”, fost vicedirector al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), împreună cu un alt acţionar, Nicolae Îndoitu, declarau că Eugen Rusu este posesorul unei averi impresionante: două case de locuit şi un apartament în mun. Chişinău.

  Casă de lux la Buiucani

  Presa care a preluat informaţia nu a verificat-o, mulţumindu-se cu declaraţiile celor doi acţionari ai “Anchir” SA. La rândul său, procurorul Eugen Rusu nega parţial cele relatate, precizând că are o singură casă, în sect. Buiucani, construită din banii agonisiţi de familia sa în mai mulţi ani de muncă.

  Totuşi, informaţiile de la ÎS “Cadastru” îl contrazic pe procuror. Conform acestora, Eugen Rusu, împreună cu soţia sa, Efimia Rusu, sunt proprietari a două case de locuit particulare şi a unui apartament în Chişinău. Una dintre case se află la Buiucani, pe str. Suceava.

  Publicitate

  Casa are două niveluri, este construită pe un teren de 650 m.p. şi se întinde pe o suprafaţă de 162 m.p., fiind estimată de experţi imobiliari la un preţ de 250—300 mii euro (4—5 mil. lei). Terenul a intrat în posesia familiei Rusu în 2001, iar conform datelor de la “Cadastru”, în septembrie 2007, imobilul a fost dat în exploatare. Acesta este înscris pe numele ambilor soţi, Eugen şi Efimia Rusu.

  Vilă de milioane la Dumbrava

  Cealaltă casă a familiei adjunctului procurorului general se află la Dumbrava, localitate aflată în administrarea comunei Truşeni, la câţiva kilometri de Chişinău, pe str. Buiucani, acolo unde se înalţă mai multe vile ale unor demnitari.

  Şi această casă are două niveluri, fiind construită în acelaşi stil cu imobilul din Buiucani. Datele de la “Cadastru” arată că terenul pe care este construit imobilul a fost procurat de cei doi soţi Rusu în urma contractului de vânzare/cumpărare din 14.09.2004, de la familia Cebanciuc.

  După ce au procurat terenul, soţii Rusu au construit imobilul, care a fost dat oficial în exploatare în vara anului 2011, printr-un proces-verbal de recepţie. În acte, casa, cu o suprafaţă de 187 m.p., este înregistrată pe numele lui Eugen şi Efimia Rusu. Imobilul de la Dumbrava este estimat de experţi imobiliari la 200 mii de euro (peste 3 mil. lei).

  Apartament de 1 milion

  La “Cadastru”, tot pe numele unor membri ai familiei adjunctului procurorului general, este înscris şi un apartament de pe str. Mitropolit Petru Movilă din sect. Buiucani. Acesta are o suprafaţă de 88.4 m.p. A patra parte din acest apartament, evaluat la aproximativ 60 mii euro (1 mil. lei), îi revine şi lui Vitalie, fiul familiei Rusu, şi el procuror.

  În luna mai 2012, Eugen Rusu, care face parte din Colegiul de Calificare din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, s-a autorecuzat în momentul în care a fost organizat concursul pentru suplinirea funcţiei vacante de procuror, adjunct al procurorului Botanica, Chişinău, pentru că la concurs fuseseră admişi fiul său, Vitalie Rusu, precum şi nepotul, Roman Rusu. Până la urmă, însă, niciunul dintre cei doi nu a fost ales în acea funcţie.

  „Am ascultat poveţele părinţilor mei”

  Eugen Rusu recunoaşte că familia sa deţine trei imobile în Chişinău. “Dacă nu aş avea o casă, având doi copii şi trei nepoţele, aş fi blestemat de ei. Mi-ar reproşa că, iată, bunelul a trăit o viaţă, a fost deputat şi procuror, dar nu a găsit posibilităţi să construiască cel puţin o casă pentru copii. Eu am ascultat poveţele părinţilor mei. Trebuie să construieşti o casă, să faci o fântână”, ne-a spus procurorul general adjunct.

  Publicitate

  „Casa de pe str. Suceava am construit-o până a reveni în procuratură, pe când eram deputat. A doua casă, cea de la Dumbrava, am finisat-o în acest an. Am construit-o după ce am vândut un apartament cu trei odăi, pe care-l aveam încă de când am început să lucrez în calitate de procuror. Apartamentul de pe Petru Movilă a rămas fiicei. Eu locuiesc la Dumbrava, împreună cu familia feciorului, care încă nu are casă. În casa de pe str. Suceava fac reparaţie. Acea casă e împărţită în două. Nu am să deschid parantezele de ce şi cum…”, a continuat procurorul Rusu explicaţiile.

  [nggallery id=148]

  Acuzat de atac raider

  Luni, 4 martie, doi acţionari ai SA “Achir”, Constantin Sulă şi Nicolae Îndoitu, l-au acuzat pe Eugen Rusu de atacuri “raider”. Ei susţineau că acesta tutelează uzina de cărămidă “Macon” SA din Chişinău, concurentul principal al firmei “Anchir”, pentru că ar avea o rudă în conducere. Ei au mai declarat că Rusu ar deţine chiar şi acţiuni la acea firmă. Potrivit celor doi acţionari, în ultimii trei ani, “Anchir” SA a fost supusă la sute de verificări, în urma cărora aceasta şi-a suspendat activitatea, chiar dacă dispune de producţie finită în sumă de peste 10 mil. lei. “Aceste verificări s-au făcut la comanda lui Rusu”, au mai spus aceştia. Ei susţin că, de pe urma acestei activităţi, Eugen Rusu ar fi câştigat mai multe milioane de lei.

  Cei doi acţionari ne-au prezentat şi câteva poze cu un automobil cu numerele de înmatriculare RM P 090, care aparţine lui Eugen Rusu şi care, potrivit lor, ar fi fost făcute în 2010, la fabrica de producere a materialelor de construcţie “Anchir” SA.

  Procurorul respinge acuzaţiile

  Pentru că, timp de o săptămână, organele de drept nu au reacţionat la informaţiile celor doi acţionari, zilele trecute, aceştia au făcut publice mai multe documente din care reiese că Eugen Rusu a trimis mai multe scrisori către Inspectoratul Fiscal, Camera de Licenţiere, Colegiul Economic al Curţii Supreme de Justiţie sau Ministerul Mediului, prin care se solicita efectuarea unor controale la SA “Anchir” sau chiar retragerea licenţei agentului economic.

  Eugen Rusu respinge acuzaţiile. El ne-a spus că nu are nicio rudă la “Macon” SA, că nu deţine acţiuni acolo şi că Sergiu Rusu, angajat al “Macon” SA, cel la care au făcut referire cei doi acţionari de la “Anchir” SA, nu îi este frate. Rusu admite că maşina sa de serviciu a fost pe teritoriul uzinei, însă susţine că el nu se afla în acea maşină, ci un alt colaborator al procuraturii. Procurorul mai spune că şi-a făcut meseria corect şi că pe numele conducătorilor de la “Anchir” SA au fost deschise 10 dosare penale, dintre care doar patru de secţia de care este responsabil. “Cinci dosare penale au fost deschise de Ministerul Afacerilor Interne, unde eu nu am nicio influenţă”, spune Rusu. “Dosarele au fost transmise deja în judecată, care se va pronunţa”, a conchis acesta. Procurorul nu exclude că este supus unor atacuri cu iz politic, pentru a-l împiedica să candideze la funcţia de procuror general.

  Rusu, între deputat şi procuror

  Eugen Rusu activează în organele procuraturii încă din anul 1977. A început ca anchetator interimar în Procuratura sectorului Frunze din Chişnău, pentru ca, în 1990, să fie numit procuror de Bălţi. Patru ani mai tâziu, ajunge şef de secţie în Procuratura Generală (PG).

  În perioada 1994-2001 a renunţat la funcţia de procuror în favoarea celei de deputat în Parlamentul R. Moldova, unde a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei Juridice, pentru Numiri şi Imunităţi.

  Conform datelor disponibile pe site-ul PG, pe 16 septembrie 2004, la doar două zile după ce cumpără terenul unde ulterior construieşte casa din Dumbrava, Rusu devine şeful Secţiei minori şi protecţia drepturilor omului a PG. Din 2008 şi până în 2010, când este numit adjunctul procurorului general, Eugen Rusu a ocupat funcţia de şef al secţiei analiză, prognoză şi elaborări a PG. Eugen Rusu are 61 de ani.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 86. Comisia Europeană a oferit Ucrainei o nouă tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 600 de milioane de euro

  Vineri, 20 mai, este a 86-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse continuă să bombardeze regiunile de est ale Ucrainei. Șeful Administrației Militare Regionale din Harkov, Oleg Sinegubov, a raportat cinci răniț…
  LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 86. Comisia Europeană a oferit Ucrainei o nouă tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 600 de milioane de euro

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler