Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   De ce berea românească are…

De ce berea românească are „INTERZIS” în R. Moldova?

În primele şase luni ale acestui an, în R. Moldova nu a ajuns oficial niciun litru de bere fabricată în România. Tendinţa se păstrează de ani buni, piaţa berii din R. Moldova fiind acaparată de berea autohtonă şi de cea produsă în Rusia şi Ucraina. Absenţa berii româneşti de pe rafturile magazinelor de la noi nu-şi găseşte o explicaţie clară, nici chiar în discursurile oficialilor, totul rămânând doar la nivel de supoziţii. Agenţii economici din România care au încercat să aducă bere în R. Moldova susţin însă că sunt trataţi  discriminatoriu.

În R. Moldova, conform datelor de la Camera de Licenţiere de pe lângă Ministerul Economiei, 29 de agenţi economici deţin licenţă pentru importul berii. În realitate, spun cei din domeniu, doar vreo zece firme sunt active pe piaţă. Niciuna însă nu importă bere din România.

Bem aproape exclusiv bere din Ucraina şi din Rusia

Datele Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) oferite ZdG (vezi tabelul alăturat) arată că, în primele şase luni ale anului 2012, în ţara noastră s-au adus aproape 1,35 milioane decalitri de bere, în valoare de 6,5 mln. USD, echivalentul a 81,5 mln. lei, dintre care 1,15 mln. decalitri din spaţiul CSI. Puţin peste 1 mln. decalitri au venit din Ucraina, iar restul – din Rusia şi Belarus. Ce a mai rămas, în valoare de aproximativ 500 mii USD (6 mln. lei), a fost importat din 10 ţări ale Uniunii Europene, cum ar fi Germania, Cehia sau Belgia, dar şi din America de Nord, din Mexic.
Situaţia din acest an este similară cu cea din 2011, când în R. Moldova au ajuns aproximativ 2,5 mln. decalitri de bere, în valoare de 13 mln. USD (peste 160 mln. lei). 2,4 mln. decalitri au ajuns în ţara noastră din spaţiul CSI, Ucraina fiind, ca şi anul acesta, lider detaşat, cu 1,7 mln. decalitri importaţi, urmată iarăşi de Rusia. În 2011, totuşi, se aducea şi puţină bere din România, aceasta nefiind însă bere românească. Anul acesta, România a fost înlocuită în lista importatorilor de Ungaria.

Unii cred că este vorba despre taxe

În urmă cu un deceniu, consumatorii de bere din ţara noastră se puteau delecta cu bere produsă peste Prut. Acum însă, cei care doresc să consume bere românească o pot face doar mergând în România, pentru că niciun agent economic din ţara noastră nu o mai aduce, basarabenii fiind nevoiţi să bea bere din Ucraina şi din Rusia, de multe ori de o calitate dubioasă, spun experţii. De ce însă a dispărut berea românească din R. Moldova?

Deputatul Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, crede că problema este în taxe, Rusia şi Ucraina fiind avantajate în acest sens. “Taxele pentru a aduce bere din România sunt foarte mari. Din câte îmi aduc aminte, ele ar fi de vreo 30-40%. În schimb, noi avem acord de liber schimb cu Ucraina şi Rusia, prin care nu se plătesc unele taxe la import. Din cauza asta, piaţa noastră este inundată de bere ucrainească şi rusească. Ucrainenii şi ruşii profită la maximum de acel acord de liber schimb şi ne-au inundat piaţa cu berea lor. E o problemă. Totuşi, ea va fi rezolvată la anul, în momentul în care R. Moldova va avea acord de liber schimb cu UE”, crede Ioniţă.

Într-adevăr, o problemă ar putea fi taxele. După cum ne-a explicat Ludmila Goncear, de la Secţia Venituri Vamale din cadrul Serviciului Vamal, importatorii de bere, în afară de TVA-ul de 20%, achită accizul, care actualmente este de 1 leu şi 85 de bani pentru un litru de bere. “Dacă berea este adusă din afara CSI, importatorul mai plăteşte 0,25 eurocenţi (aproximativ 4 lei – n.r.) pentru un litru. Cei care aduc bere din spaţiul CSI nu achită această taxă vamală”, ne-a spus Goncear.

„Poate la mijloc sunt şi unele interese”

Expertul economic Viorel Chivriga este de părere că, în atare condiţii, berea românească nu ar fi competitivă. “Mai ştiu că în România există mari probleme ce ţine de piaţa berii. Companiile care au fost prezente până nu demult erau cunoscute, aveau producţii de calitate. Acum, sunt schimbări mari. Au intrat pe piaţă masiv alţi operatori, care au schimbat radical situaţia. Acum, au produse mai puţin calitative şi preţuri mai mari. Cred că ăsta e motivul pentru care agenţii economi de la noi nu aduc bere românească. E clar că în unele cazuri berea ucrainească şi rusească e de o calitate dubioasă, dar, din păcate, consumatorii şi importatorii de la noi se uită în primul rând la preţ, nu la calitate”, afirmă expertul.

„Poate la mijloc sunt şi unele interese, fiind unii care lobează interesele unor companii din Rusia sau din Ucraina. Probabil că, dacă s-ar aduce bere românească, ar avea de suferit vânzările la berea ucrainească şi rusească, dar eu nu aş spune că berea românească e de o calitate mult mai bună decât cea care este acum pe piaţă, sau nu e de calitatea care era cu câţiva ani în urmă”, a conchis Chivriga.

Unii agenţi economici “dau vina” pe tradiţie

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industrei Alimentare, cel care cu puţin timp în urmă avea mari îndoieli în privinţa calităţii berii importate în R. Moldova, spune că “atunci când vrei să vinzi un produs, trebuie să-ţi organizezi o structură, să ai un distribuitor. Eu cred că cei din România nu au considerat piaţa R. Moldova una importantă şi nu au depus eforturi pentru a-şi comercializa produsul aici. Noi nu interzicem nimănui să vândă. Cred că românii au desconsiderat această piaţă”, a precizat ministrul.

Am luat legătura cu mai multe firme cu dreptul de a importa bere în ţara noastră, pentru a-i întreba de ce ocolesc berea românească. Reprezentantul firmei Acvamont, care importă în R. Moldova bere din UE, crede că cetăţenii R. Moldova ar fi deja obişnuiţi cu berea venită din ţările ex-sovietice. “Oamenii se deprind cu aşa chestii şi preferă ca ce a fost cândva să fie la infinit. Probabil că şi cei din România, ştiind că piaţa de la noi e plină cu bere din Ucraina şi din Rusia, plus cea locală, nu sunt prea interesaţi să se extindă aici.”

Întrebat despre posibile interese în domeniu ale unora care se tem că, dacă pe piaţă ar apărea berea românească, ar avea de suferit vânzările la berea locală sau la cea din Ucraina şi din Rusia, reprezentantul Acvamont a spus că “nu prea crede în aşa ceva”. “Publicul de aici e deprins cu alt produs. Cu părere de rău, puţini moldoveni acordă atenţie la ce beau. Eu ştiu că, în principiu, berea românească este bună, originală, nu este făcută pe malul vreunui râu, dar cred că la mijloc e vorba de tradiţie”, a specificat acesta.

„Sincer, nu ne-am gândit la asta până acum”

Andrei Criclivîi, director executiv al Glorinal Group SRL, a spus că “nu pot să vă dau un răspuns. Ca atare, firma noastră lucrează de mai bine de 10 ani cu o firmă din Rusia. Noi suntem parteneri de mult timp cu ei şi acum nu ar fi corect să întrerupem colaborarea. Sincer, nu ne-am gândit la asta. M-aţi întrebat şi acum mă gândesc şi eu: de ce nu este la noi bere din România? Chiar nu ştiu de ce nu este”, ne-a spus acesta.

ZdG a încercat să discute şi cu reprezentanţii “Efes Vitanta Moldova Brewery”, companie care deţine peste 70% din piaţa berii din R. Moldova, prin import şi producere. Deşi reprezentanţii firmei ne-au spus că vor reveni cu punctul lor de vedere asupra situaţiei, până acum, acest lucru nu s-a întâmplat.

Motivul? Taxele ecologice, mari şi discriminatorii

Am contactat şi cei mai importanţi producători de bere din România, pentru a-i întreba de ce nu-şi vând produsele în R. Moldova. Singurii care însă au reacţionat, destul de laconic, este adevărat, la apelul nostru, au fost cei de la “Heineken România”, firmă care produce berea “Ciuc”, “Silva” sau “Golden Brau”. “În acest moment, “Heineken România” nu exportă mărcile sale în R. Moldova, nici nu are planuri pentru a o face. Dacă vom primi o cerere de export a produselor noastre, vom evalua acea cerere în funcţie de avantajele sale”, ne-au spus reprezentanţii companiei.

„Motivele pentru care berea românească lipseşte din R. Moldova sunt taxele vamale foarte mari şi taxele ecologice mari şi discriminatorii. Noi, cei din România, dacă vrem să aducem bere, ar trebui să plătim o taxă ecologică. Cei de aici nu trebuie să plătească o asemenea taxă. Reiese că noi poluăm, dar cei de aici nu poluează. E ca şi cum într-o cursă de 100 metri plat, oponentul nostru porneşte de la 50 de metri în cursă. Nu e corect. Este imposibil să concurezi cu cineva când porneşti cu dezavantaj”, ne-a spus Traian Isai, directorul European Dreanks în R. Moldova, firmă care aducea anii trecuţi bere românească în R. Moldova.

„Plus la toate, ucrainenii nu plătesc taxe vamale. Nu ai cum să te baţi cu ei. Orice preţ ar încerca cei din România să dea, nu putem concura în asemenea condiţii. Noi am mai adus şi anul trecut ceva bere din România. Acum, nici nu am mai luat licenţă pentru bere, pentru că nu avea rost. Dacă s-ar scoate taxele, am aduce bere fără probleme şi chiar am avea un preţ foarte competitiv”, susţine Isai.

„Eu ştiu că R. Moldova a primit amenzi pentru taxa ecologică, dar tot nu s-a scos şi nu s-au luat măsuri. Agenţii economici de aici au presat foarte mult să nu o scoată, dar nici să nu le-o bage lor. Ştiu că şi alte companii din România au încercat să aducă bere, dar în aşa condiţii, nu ai nicio şansă. Taxa ecologică e mare, de peste un leu şi ceva la litru”, ne-a spus Traian Isai, directorul European Dreanks în R. Moldova.