Creţu – „trofeul” vânătorilor VIP – Ziarul de Gardă
 • Creţu – „trofeul” vânătorilor VIP

  Creţu – „trofeul” vânătorilor VIP
  06 februarie 2015 | 07:00

  Dosarul vânătorii din Pădurea Domnească şi-a scris primul episod la Judecătoria Făleşti, miercuri noaptea, când un complet de magistraţi a decis condamnarea cu suspendare a fostului vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Gheorghe Creţu, care devine singurul vinovat din acest dosar. Ceilalţi trei inculpaţi au fost achitaţi.


   

  Miercuri, 4 februarie 2015, ora 11.00, la Judecătoria Făleşti a început ultima şedinţă de judecată din dosarul vânătorii din Pădurea Domnească, în care a fost rănit mortal Sorin Paciu. Procurorul Alexandru Caraman, unul dintre cei trei acuzatori de stat din dosar, a cerut pedepse penale pentru toţi cei 4 inculpaţi: prin cumul, patru ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi închis, pentru ex-judecătorul Gheorghe Creţu, şi tot prin cumul, câte 3,6 ani de puşcărie pentru ex-directorul Moldsilva, Ion Lupu, Denis Eremciuc, directorul Rezervaţiei Pădurea Domnească, şi Valeriu Svistun, inginer din cadrul Rezervaţiei.

  505-cretu4Primele cuvinte ale familiei Paciu

  La proces au asistat Ion Paciu, tatăl lui Sorin, şi Adriana Paciu, soţia decedatului. Prin intermediul avocaţilor, aceştia au susţinut demersul procurorilor, solicitând totodată compensaţii materiale şi morale de aproape 2 milioane de lei. În susţinerea acuzării, procurorii au făcut referire la mai multe probe, în special declaraţii ale martorului Ghenadie Sajin, care a menţionat că l-a văzut pe Creţu cu arma în mână, iar toată lumea de la vânătoare ştia că cel care a tras ar fi cineva cu numele Gheorghe.

  Atunci când a venit rândul apărării să susţină pledoariile finale, avocaţii inculpaţilor au solicitat o amânare a examinării dosarului, pentru a lua cunoştinţă de materialele procurorilor. Instanţa a refuzat, iar în prima fază, doar avocatul lui Svistun şi Eremciuc a acceptat să-şi expună poziţia. Acesta s-a arătat indignat de faptul că, deşi clienţii săi sunt acuzaţi că au organizat şi au participat la o vânătoare ilegală, de aceste acuzaţii au scăpat ceilalţi participanţi, care au figurat doar în calitate de martori. Ulterior, după lungi polemici, instanţa a acordat celorlalţi avocaţi ai apărării o pauză de 1,5 ore pentru consultări.

  În pauză, după 25 de luni de la tragicul incident, Ion Paciu, tatăl lui Sorin, a spart tăcerea, menţionând că speră ca toţi cei vinovaţi de tragedia familliei sale să fie traşi la răspundere. Ion Paciu a mai spus că, în toată această perioadă, niciun inculpat nu s-a apropiat de familia sa pentru a-şi cere scuze.

  505-cretu2„Făptaşul nu a fost identificat”

  La ora 14.00, s-a revenit în sala de şedinţe. Primul a vorbit Ion Casian, avocatul lui Ion Lupu, care a spus că învinuirea procurorilor este „abstractă şi neconcretă, fără a fi specificate clar încălcările”. Casian a cerut achitarea ex-directorului Moldsilva. A urmat Emanoil Ploşniţă, unul dintre cei doi apărători ai lui Gheorghe Creţu, cel învinuit inclusiv de moartea lui Sorin Paciu. Ploşniţă a precizat că rechizitoriul procurorilor ar fi unul greşit, „insuficient motivat, cu învinuiri abuzive şi ilegale”. Ploşniţă a mai spus că, în cadrul vânătorii, decedatul Paciu şi-a schimbat abuziv locul aflării, fără a înştiinţa participanţii la vânătoare. Totodată, Sajin, care ştia de acest lucru, n-ar fi informat vânătorii.

  „Fără a fi anunţat, Creţu nu avea de unde să ştie că Paciu şi-a schimbat locul. Sajin şi Paciu au încălcat regulile. Creţu nu a efectuat focuri spre Paciu. El a tras în mistreţ. Şi experţii au spus că este posibil ca glontele să fi ricoşat. Procurorii au dus urmărirea penală, intenţionat, din start, pe o pistă greşită”, a acuzat avocatul lui Creţu. Acesta a încercat să demonstreze că leziunile iniţiale, cauzate lui Paciu, ar fi fost compatibile cu viaţa şi că medicii nu i-ar fi acordat ajutorul medical corespunzător. „Glontele găsit în corpul lui Paciu este diferit de cele ale lui Creţu”, a mai zis Ploşniţă, făcând referire la unele expertize. „Făptaşul nu a fost identificat. Dlor judecători, vă rog să ţineţi cont de probe şi nu de oportunitatea politică”, a solicitat acesta. Totodată, avocatul a precizat că gloanţele folosite de clientul său la vânătoare, de tip trio, ar fi, de fapt, legale, şi nu ilegale, aşa cum susţine acuzarea, ele fiind procurate din magazinul „Cartuş”. În final, avocatul lui Gheorghe Creţu a menţionat că clientului său i-a fost încălcat dreptul la prezumţia nevinovăţiei pe tot parcursul procesului, atât de presă, cât şi de politicieni, avocatul făcând referire la declaraţiile lui Valeriu Zubco de după incident, care a spus că Creţu ar fi cel vinovat, deşi ancheta încă era în derulare.

  „Sajin poartă răspundere morală în faţa părinţilor”

  Procurorii, în replică, au pus acuzaţiile avocatului lui Creţu pe seama „modalităţilor de apărare. Declaraţiile lui Zubco reprezintă o probă indirectă şi nu o încălcare a prezumţiei nevinovăţiei”, a replicat procurorul Caraman. „Onorată instanţă. Ţineţi cont de faptul că Sajin şi Zubco sunt cumnaţi. Instanţa ar trebui să aprecieze critic declaraţiile lor. De fapt, îmi pare rău să spun asta, Sajin poartă răspundere morală în faţa părinţilor lui Sorin Paciu pentru ce s-a întâmplat. El este responsabil”, a acuzat Ploşniţă.

  Ghenadie Sajin, naşul lui Sorin Paciu, şi unul dintre administratorii afacerilor lui Vlad Plahotniuc, tot el, cumnatul lui Valeriu Zubco, ex-procuror general, cel pe care Sergiu Mocanu îl acuza iniţial de omorul lui Paciu, a fost, de fapt, un martor cheie în acest dosar. Declaraţiile sale au fost folosite atât de procurori, cât şi de avocaţii lui Creţu, şi asta pentru că Sajin a fost cel care s-a aflat lângă Sorin Paciu în momentul tragediei.

  „Nu am tras niciodată în direcţia lui Paciu”

  A urmat ultimul cuvânt. Ion Lupu a spus că-i pare rău pentru tragedia familiei Paciu, precizând însă că vânatul a fost legal şi solicitând să fie achitat. „Eu sunt cu conştiinţa curată. Faceţi o justiţie corectă”, le-a cerut Lupu. A urmat Gheorghe Creţu, care şi-a scris pe foaie mai multe gânduri. „Am respectat regulile la vânătoare. Nu mi-am schimbat poziţia, aşa cum am fost acuzat. Nu am tras niciodată în direcţia lui Paciu. Nu am tras în el. Totodată, cred că am demonstrat că decesul lui Paciu nu a survenit din împuşcătura mea spre mistreţ. Mi-a fost încălcată prezumţia nevinovăţiei. Primul care a făcut asta a fost Zubco, care a zis că eu am tras, atunci când a sunat la procuratură să anunţe incidentul, deşi pe dosar nu fusese efectuate acţiuni de urmărire penală. Solicit să examinaţi obiectiv. Solicit o sentinţă de achitare”, a spus Creţu, cu voce tremurândă.

  În jurul orei 17.00, cei trei magistraţi din complet, Ion Păcăleu, Ion Ghizdari şi Oleg Ciumaş, au intrat în camera de deliberare. Urma sentinţa! Imediat, Creţu a ieşit împreună cu avocaţii afară, iar apoi, în camera destinată avocaţilor. L-am întrebat la ce decizie se aşteaptă. A refuzat să spună. L-am întrebat dacă această grabă cu care s-a examinat dosarul pe final nu prevesteşte ceva. „Deduceţi şi singur”, ne-a replicat el.

  505-cretu3În jurul orei 22:00, magistraţii au citit dispozitivul sentinţei. Gheorghe Creţu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare fiind găsit vinovat de lipsirea de moarte prin imprudenţă. Creţu a fost obligat să plătească despăgubiri de aproape un milion de lei familiei Paciu, dar şi să plătească lunar 1500 de lei fiicei decedatului până la împlinirea majoratului. Ion Lupu a fost achitat pe toate cele cinci capete de acuzare pe motiv că nu s-a constatat fapta infracţiunii. Denis Eremciuc şi Valeriu Svistun, ceilalţi inculpaţi, au fost şi ei achitaţi din aceleaşi motive. Astfel, Gheorghe Creţu este singurul care va plăti pentru crima de acum doi ani, de la vânătoarea din Pădurea Domnească, la care au participat mai multe persoane importante, ca procurorul general de atunci, Valeriu Zubco sau preşedintele Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  FOTO/ 4 556 de cetățeni s-au vaccinat împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore: 3 252 de persoane s-au imunizat cu prima doză

  4 556 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 3 252 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar 1 303 de persoane au fost imunizate cu a doua doză, anunță miercu…
  FOTO/ 4 556 de cetățeni s-au vaccinat împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore: 3 252 de persoane s-au imunizat cu prima doză

  DOC/ Guvernul a modificat programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale

  Guvernul a aprobat în cadrul ședinței de miercuri, 22 septembrie, proiectul privind modificarea programului cu privire la repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2021…
  DOC/ Guvernul a modificat programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale

  Focus Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la ZFR Chişinău

  Un focus de trei filme dedicat actorului român de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice ale regizorului Lucian Bratu, un film pentru copii şi mai multe scurtmetraje studenţeşti din arhiva UNATC…
  Focus Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la ZFR Chişinău

  Citiți joi în ZdG. Ediția din 23 septembrie 2021

  În ediția din 23 septembrie a Ziarului de Gardă, citiți un articol despre averea și cariera pretendenților la funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău. 15 magistrați s-au înscris în concursul pentru supl…
  Citiți joi în ZdG. Ediția din 23 septembrie 2021