Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Cazul Domnişor, muşamalizat de procurori?

Cazul Domnişor, muşamalizat de procurori?

La 6 ani de la tentativa de asasinat a maiorului de poliţie Constantin Domnişor, procurorii nu au reuşit să stabilească cel puţin un vinovat. Domnişor crede că aceştia au muşamalizat dosarul şi nu fac nimic pentru stabilirea adevăraţilor infractori.

La 9 octombrie 2006, în jurul orei 22.30, maiorul de poliţie Constantin Domnişor, care pe atunci era director al Centrului chinologic al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), şi familia acestuia au devenit ţinta unei tentative de asasinat printr–o explozie cu grenadă.

Când Papuc era ministru de Interne…

Potrivit lui Domnişor, tentativa fusese organizată în urma deconspirării de către el a mai multor ilegalităţi comise de MAI la repartizarea spaţiului locativ. Maiorul Domnişor activa de 22 de ani în organele de poliţie. El declarase atunci că, în timp ce insista să obţină un apartament, a descoperit că pe numele său fusese deja repartizată o locuinţă. El a constatat că, de jure, deţinea un apartament în blocul nr. 73/3 de pe bd. Dacia din Chişinău. În realitate, însă, în acel apartament locuia altă persoană. Domnişor afirma că, după ce descoperise aceste informaţii, a fost ameninţat cu răzbunarea de către ministrul de Interne de atunci, Gheorghe Papuc, pe care l-a şi acuzat de organizarea atentatului.

După o serie de plângeri adresate de Domnişor, procurorii au găsit un vinovat. În ultima zi a anului 2007, procurorul Valeriu Bodean, care pe atunci activa la Procuratura municipală, a anunţat concluzia pe „cazul Domnişor”: „Ministrul de Interne, Gheorghe Papuc, nu are nicio legătură cu tentativa de asasinare a maiorului  Domnişor şi a familiei sale. Atentatul a fost comis de un tânăr, care a găsit grenada în stradă”. Procurorii l-au făcut vinovat pe Vitalie Gaidău, un tânăr originar din Bălţi. În cadrul audierilor, tânărul afirma însă că este nevinovat şi că a fost torturat timp de o lună în izolatorul de pe str. Tighina, fiind forţat să declare că a găsit în subsolul unei case de pe bd. Dacia explozibilul şi dispozitivul de aruncare a grenadelor şi că, dorind să le încerce, a plecat în seara zilei de 9 octombrie 2006 în zona aeroportului şi le-a îndreptat întâmplător spre apartamentul maiorului Domnişor. Această versiune, însă, nu o credea nici măcar victima, Constantin Domnişor, care l-a şi susţinut pe Vitalie Gaidău în mai multe rânduri. Domnişor a declarat mereu că a fost victima răzbunării lui Gheorghe Papuc. În ianuarie 2008, Vitalie Gaidău a reuşit să părăsească R. Moldova. Un timp a stat în Ucraina. Ulterior, solicitat de ZdG, procurorul Cornel Popescu, care cerceta cazul, menţiona că urmărirea penală continuă în lipsa lui Vitalie Gaidău.

Procurorii spun că „se mai lucrează”

La mai bine de 4 ani de la acele evenimente, în acest dosar încă nu a fost pus punctul pe „i”. Ba mai mult, Constantin Domnişor susţine că nu a mai fost chemat de către procurori pentru audieri încă din 2007. Acesta a aflat zilele trecute că dosarul a fost transferat de la Procuratura Municipală la cea Generală, în secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale, după ce o rudă de-a sa a cerut organelor de drept să i se returneze mai multe acte care au fost luate în timpul percheziţiilor din 2006. Contactat de ZdG, Corneliu Bratunov, şeful secţiei, ne-a spus că la acest dosar „se mai lucrează”. Bratunov a precizat că nu ar fi nevoie ca şi Constantin Domnişor să fie chemat la audieri, pentru că acesta deja s-a pronunţat asupra tuturor circumstanţelor şi nu ar putea declara nimic nou. L-am întrebat pe Bratunov care este statutul lui Vitalie Gaidău în acest dosar. Procurorul, însă, a evitat să continue discuţia şi ne-a spus că va vorbi doar cu acceptul Serviciului de Presă al PG. Ulterior, deşi am revenit la Serviciul de Presă, ni s-a spus că „la moment, nu ni se pot oferi mai multe informaţii”.

Am luat legătura cu familia lui Vitalie Gaidău, cea care a avut doar neplăceri după acuzaţiile care i s-au adus lui Vitalie. Tatăl, Vladimir Gaidău, a fost demis de la locul de muncă, credea el, pentru că s-ar fi implicat în apărarea fiului. Probabil de asta şi familia Gaidău nu a dorit să ne ofere prea multe detalii despre situaţia lui Vitalie. Am aflat doar că acesta este plecat din Moldova „de vreo 3-4 ani”. Familia acestuia nu a dorit să ne spună nici unde se află acum Vitalie sau dacă mai este căutat de organele de drept.

Am mai aflat că, în 2009, Vitalie Gaidău a acţionat în judecată un post de televiziune, la care fusese prezentat drept principalul suspect al atentatului cu grenadă. Familia Gaidău a cerut de la acea televiziune dezminţirea informaţiei şi repararea prejudiciului moral, catalogat de ei la 100 mii lei. Instanţa de judecată însă nu le-a acceptat cererile.

Domnişor: „Procurorii au muşamalizat acest dosar”

„Nu mai ştiu nimic despre dosar din 2007. De atunci, nu am fost chemat la Procuratură. Procurorii au muşamalizat dosarul. Iniţial, ei au lucrat la comanda lui Papuc”, crede Constantin Domnişor, la 6 ani de la tentativa de asasinat asupra sa. „Dosarul se prăfuieşte pe rafturile procuraturii. Ştiu că Valeriu Gurbulea, fostul procuror general, a vrut să-l „aşeze” pe Papuc, dar nu i-a dat Voronin undă verde şi astfel nu s-a făcut nimic pe dosar. Teoretic, încă se caută persoanele vinovate, dar practic, procurorii nu mai fac nimic”, afirmă Domnişor.

Maiorul de poliţie este şi astăzi sigur că Vitalie Gaidău, cel care pentru procurori este vinovat de incidentul din octombrie 2006, nu este decât un ţap ispăşitor. „Ce ţine de băiatul de la Bălţi, el nici măcar nu ştia unde-i aeroportul atunci. L-au torturat, l-au făcut invalid. Nu mai ştiu unde-i acum. Atunci a fost ascuns de părinţi prin Ucraina”, spune Constantin Domnişor.

Între timp, Domnişor continuă să locuiască în apartamentul de pe bd. Dacia. După acel incident din 2006, Domnişor şi-a pierdut postul de lucru din MAI, iar în momentul de faţă nu este angajat oficial în câmpul muncii.

Cazul Domnişor a revenit în actualitate în această lună, după ce Dumitru Sarancii, verişorul lui Constantin Domnişor, cel la care oamenii legii efectuaseră o percheziţie după incident, a cerut procurorilor să i se restituie „mai multe acte de strictă evidenţă”, care au fost ridicate de către colaboratorii Comisariatului General de Poliţie(CGP) Chişinău în timpul percheziţiei, dar care nu aveau nicio legătură cu această cauză penală. Sarancii a cerut procurorilor să i se returneze 4 paşapoarte, un set de acte, o ştampilă şi 5 seturi de bilete de strictă evidenţă. „Toate cele indicate erau ale Agenţiei de Turism „Zefir-Tur”, care aparţine soţiei mele”, afirmă Sarancii. Procurorii însă nu i-au îndeplinit doleanţa pe motiv că „în materialele cauzei lipseşte vreun act de transmitere a obiectelor indicate. Acum se întreprind măsuri de stabilire a obiectelor ridicate în cadrul percheziţiei”, se spune în răspunsul procurorilor. Faptul că nu se găsesc acele acte de strictă evidenţă luate în timpul percheziţiei ar demonstra, spune Constantin Domnişor, superficialitatea de care au dat dovadă oamenii legii atunci când au lucrat la dosarul Domnişor.