Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Când finu-i şef la Inspecţia…

Când finu-i şef la Inspecţia de Stat în Construcţii

Sergiu şi Lilia Plămădeală, naşii de cununie ai lui Vasile Radu, cel care a fost, până la sfârşit de martie 2015, şeful Inspecţiei de Stat în Construcţii, au reuşit să construiască două blocuri de locuit multietajate în Chişinău. Cel puţin unul dintre aceste blocuri a fost ridicat într-o zonă unde, sub aspect urbanistic, se permite doar construcţia unei case de locuit individuale. Secretul reuşitei în acest caz au fost, evident, relaţiile din domeniu ale lui Vasile Radu, cel care a bătut la uşa funcţionarilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare. Şi asta pentru că tangenţele funcţionarului cu cele două blocuri nu se rezumă doar la relaţia personală pe care o are cu beneficiarul din acte al construcţiilor. În unul dintre blocuri, firma soţiei sale deţine un apartament în care şi-a înregistrat o firmă, fondată la începutul acestui an, pe când locuinţele nici nu erau înregistrate la Oficiul Cadastral. Celălalt bloc a fost construit pe un teren care a aparţinut anterior soţilor Radu. La trei săptămâni după ce aceştia l-au înstrăinat, a fost obţinută autorizaţia de construcţie, iar peste doar cinci luni, clădirea a fost dată în exploatare.

521-vasile-raduVasile Radu a fost şeful Inspecţiei de Stat în Construcţii (ISC) din 2011 până la finele lunii martie 2015, când a fost înlăturat şi înlocuit cu apropiatul deputatului Vladimir Plahotniuc, Ghenadie Sajin. Radu nu a rămas însă pe dinafară, fiind înscăunat, la scurt timp, în postul de şef al Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Geodezică, Tehnică şi Regim, aflat în subordinea Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru a R. Moldova.

Blocul construit pe terenul vândut de şeful ISC

În 2013, conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, Vasile Radu nu avea un loc de trai. Acesta declara că deţine două automobile, o remorcă procurată în 2011 şi o Toyota Rav 4, cumpărată în acel an, dar şi un teren pentru construcţii de 0,6 ha. Tot în acea declaraţie, Vasile Radu indica un teren pe care l-a vândut contra 300 mii de lei, dar şi că soţia e fondatoare de firmă. Totodată, deşi în 2013 nu avea bunuri imobile pe numele său pentru a putea fi puse gaj, Vasile Radu a indicat o datorie de 1,1 milioane de lei, provenită de pe urma contractării unui credit. Şi cu un an mai devreme, în 2012, şeful ISC de atunci ne convingea că trăieşte modest. În declaraţia de avere acesta indica doar două maşini, remorca şi un Land Rover. Deşi indica un salariu pe care soţia l-a ridicat de la firma „Elitdesign-Cons”, de 30 mii de lei anual, nu a trecut aici şi calitatea ei de fondatoare. Or, aşa cum arată datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), firma „Elitdesign-Cons” a fost fondată în 2006 şi o are în calitate de singură fondatoare pe Silvia Radu, soţia sa.

521-bloc1Terenul pentru construcţii la care a făcut referire Vasile Radu a fost cumpărat de şeful ISC în urma unui contract de vânzare-cumpărare din 25 aprilie 2013 de la Serghei Petrov, care, printre altele, este unul dintre fondatorii firmei „Ravitan” SRL, cu activităţi în construcţii. Terenul a fost însă în posesia soţilor Vasile şi Silvia Radu doar două săptămâni, pentru că, în urma unui contract (la Cadastru nu este specificat ce fel de contract), terenul a fost vândut soţilor Sergiu şi Lilia Plămădeală, care sunt naşii lor de cununie. De aici, lucrurile au evoluat într-un ritm alert. Peste doar trei săptămâni, pe 31 mai 2013, Sergiu Plămădeală obţine, inclusiv de la ISC-ul finului, autorizaţie de construcţie. Peste alte şase luni, pe acel teren a fost dat în exploatare un bloc locativ cu patru niveluri. Blocul, unul modern, aflat la marginea Chişinăului, are peste 20 de încăperi, iar unele îşi caută stăpânii şi astăzi. Numărul de telefon indicat pe fereastra unui apartament pentru eventualii cumpărători este chiar al lui Sergiu Plămădeală.

Clădire cu cinci niveluri, finalizată în şapte luni

Acelaşi număr de telefon îl găsim şi pe un alt bloc de locuit din str. Mirceşti. Aici, construcţia este ceva mai mare, având cinci niveluri. Şi acest bloc a fost construit în timp record, dacă e să ne raportăm la actele oficiale. Astfel, conform informaţiilor de pe panoul de lângă bloc, autorizaţia de construcţie a fost obţinută pe 29 iulie 2014, iar blocul a fost dat în exploatare peste doar şapte luni, pe 19 februarie 2015. Terenul a aparţinut, până în 2013, autorităţilor publice locale, fiind înstrăinat (dat în arendă) printr-o decizie a Consiliului Municipal Chişinău din 30 aprilie 2013. Peste doar câteva luni, în septembrie, firma „Polistar” SRL l-a cumpărat. Aceasta este fondată de fraţii Vasile şi Mihail Griţcan şi este specializată în afaceri cu terenuri, fiind implicată în mai multe tranzacţii imobiliare dubioase. Anul trecut, presa a scris că mama, de 80 de ani, a fraţilor Griţcan, Olimpiada, care trăieşte de fapt în s. Baimaclia, Căuşeni, a obţinut terenuri în Chişinău.

Pe 28 mai 2014, terenul cu pricina a fost vândut de „Polistar” SRL firmei „Els-Trans” SRL, care, peste doar o lună, a început lucrările de construcţie. Conform informaţiilor de pe panoul de lângă bloc, firma a obţinut autorizaţia de construcţie, exact ca şi în cazul celuilalt bloc, în timp record, la doar două luni de la intrarea în posesie a terenului, pe 29 iulie 2014. Blocul a fost dat în exploatare pe 19 februarie 2015, la nici şapte luni de la obţinerea autorizaţiei de construcţie (!).

521-bloc2Apartamentul şi firma soţiei

Conform Planului Urbanistic al mun. Chişinău, terenul de pe Mirceşti este situat în zona rezidenţială R2, unde este permisă doar construcţia unor case de locuit individuale. Potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Primăriei Chişinău, autorităţile locale au eliberat certificat de urbanism doar pentru construcţia unei case de locuit individuale. Conform legii, anume ISC, condus atunci de Vasile Radu, e instituţia care urma să verifice respectarea acestei nuanţe. Aceleaşi surse din Primărie susţin, însă, că anume Vasile Radu a fost omul care a convins, inclusiv funcţionarii Primăriei, să elibereze actele necesare pentru demararea construcţiei.

Firma „Els-Trans”, cea care a efectuat lucrările, este administrată de Sergiu Plămădeală şi fondată de soţia sa, Lilia, şi tatăl ei, Anatolie Ojog, numele căruia apare doar în acte. Oamenii din s. Corjova, Criuleni, ne-au spus că bărbatul este pensionar şi ajunge rar pe la Chişinău, asta deşi, pe numele său este înregistrată şi casa de milioane a soţilor Plămădeală de pe celebra str-la Ciocârliei.

În blocul din str. Mirceşti, printre primii care s-au ales cu apartamente au fost finii lui Sergiu Plămădeală. Mai exact, pe 7 mai 2015, firma „Elitdesign-Cons”, fondată de Silvia Radu, a procurat un apartament de peste 100 m.p. Cu câteva luni înainte, în februarie 2015, când apartamentele nici măcar nu erau înregistrate la Cadastru, Silvia Radu şi-a deschis la această adresă o firmă, „My Dentist” SRL, prin intermediul căreia urmează să presteze servicii stomatologice. La finele anului trecut, în acest bloc şi-a cumpărat apartament şi o persoană originară din s. Podgoreni, Orhei, satul în care s-a născut Vasile Radu.

37 mii de euro, un apartament cu 2 camere

Apartamentele din acest bloc sunt vândute prin intermediul companiei imobiliare „Acces Imobil”. I-am telefonat reprezentantului care se ocupă de vânzări, dându-ne drept un potenţial cumpărător. Din discuţie am încercat să aflăm ce firmă a construit blocul şi cine este şeful ei. Tânărul ne-a cerut câteva minute pentru a verifica. A revenit, spunându-ne doar că şef este „dl Vasile” (deşi în acte firma este fondată şi administrată de familia Plămădeală), dar că nu ne poate spune numele său de familie şi nu ne poate oferi numărul său de telefon, pentru că acesta ar fi foarte ocupat. Am cerut o întâlnire la faţa locului, la care am ajuns luni, 1 iunie 2015, la ora 17.00. La întâlnire a venit Sergiu Plămădeală, pe care reprezentantul companiei „Acces Imobil” ni l-a prezentat drept „reprezentantul firmei”. Acesta ne-a arătat un apartament de 57 m.p., care se vinde cu 37 mii de euro (650 de euro pentru 1 m.p.), precizând că a fost construit din cele mai bune şi scumpe materiale de pe piaţă. Într-adevăr, apartamentul arăta construit cu grijă şi din materiale de calitate, şi deşi a fost dat în exploatare doar acum câteva luni, are deja toate comunicaţiile conectate.

A doua zi, marţi, 2 iunie 2015, am continuat jocul şi l-am sunat din nou pe reprezentantul companiei care vinde apartamentele din str. Mirceşti. L-am întrebat direct dacă „dl Vasile” este de fapt Vasile Radu, fostul şef al ISC. Acesta nu a confirmat, dar nici nu a infirmat precizarea, menţionând că nu cunoaşte numele de familie al „dlui Vasile”. „Vorbiţi cu dl Sergiu. El nu e doar un simplu angajat la companie”, ne-a sfătuit el.

Finul şi naşul susţin că nu s-au ajutat

L-am contactat ulterior şi pe Vasile Radu, sub pretextul că am vrea să cumpărăm un apartament. Oficialul ne-a spus însă că nu înţelege despre ce vorbim. Ulterior, i-am telefonat oficial, pentru a-l întreba despre implicarea sa în construcţiile naşului său şi despre ajutorul acordat acestuia. Vasile Radu ne-a spus că nu cunoaşte subiectul pentru care l-am abordat. Ulterior, acesta însă a recunoscut că-l cunoaşte pe Sergiu Plămădeală. „Da, îl cunosc. El a construit mai multe blocuri, nu doar unul. Eu nu am ajutat. Este forma legală în care d-lui a acţionat”, ne-a spus, scurt, Vasile Radu.

Şi Sergiu Plămădeală susţine că nu a fost ajutat de fin în această afacere. „Nu este adevărat că s-a făcut totul rapid. S-a făcut în termenele stabilite de lege. Eu nu-mi amintesc de termene, dar sunt diferite proceduri de obţinere a loturilor de teren, de obţinere a documentaţiei. Există loturi de teren cu documentaţia eliberată, iar lotul se procură cu tot cu documentaţie. Nu înţeleg care-i întrebarea concretă. Nu, în genere, Vasile Radu nu a fost implicat. D-lui nu are apartament în blocul din str. Mirceşti. Firma „Elitdesign” a procurat spaţii comerciale acolo. Nu am apelat la ajutorul lui, staţi fără grijă. Mai mult ca atât, sunt atâtea discuţii în jurul acestui fapt. Nu ştiu de ce Ziarul de Gardă intră în bârfele date. La ce mă refer? Păi, începând orice lucrare, au venit controale de peste tot. Dacă luăm, în final, şi ultimul control care a fost pe tema dată, ce-i legat de relaţiile mele cu întreprinderea finei sau a finului de la Inspectoratul Fiscal de… Eu mă ocup cu construcţia încă din anul 2005. Am fost director şi la alte întreprinderi. Procesul de efectuare a unor lucrări îl cunosc foarte bine. Nu am nevoie de ajutorul cuiva. Nu ştiu care-i R2, dar terenul dat a fost scos la licitaţie de către Primăria mun. Chişinău, fiind vândut cu destinaţia spaţii locative şi comerciale. Nu era nicio limită stabilită. Cel care vă dă informaţia, verificaţi-o mai întâi… Eu nu pot să vă spun concret cine a semnat procesele-verbale de dare în exploatare a obiectelor”, ne-a spus Plămădeală, întrebat fiind dacă Vasile Radu a semnat acele documente. „Cunosc foarte bine în ce pot fi atras eu în discuţia dată, dar vă spun că tot ce-i legat de ISC – eu am depus cererea cu documentele necesare pentru a fi semnate nişte acte în modul stabilit de lege”, a precizat Sergiu Plămădeală.