Principală  —  IMPORTANTE   —   Voronin îndeamnă alegătorii să nu…

Voronin îndeamnă alegătorii să nu participe la scrutinul prezidențial. Analist politic: „Nu cred că declarația unui lider expirat poate influența prezența la vot”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, fost președinte al R. Moldova, a îndemnat cetățenii cu drept de vot să nu participe la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie sau să „pună cruce” pe toți candidații de pe buletinul de vot.

Directorul Programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul Promo-LEX, Pavel Postică, susține că PCRM a reușit anterior să convingă alegătorii să nu participe la referendum, dar depinde de cetățeni cum vor proceda. De cealaltă parte, analistul politic Victor Ciobanu consideră că prezența la vot nu va fi influențată de apelul lui Voronin.

Comunistul califică scrutinul prezidențial ca fiind „neconstituțional” și îndeamnă cetățenii să-l boicoteze.

„Nu contează care dintre candidați pretinde astăzi la funcția neconstituțională. Participând la alegerile anticonstituționale, ei sunt complici ai crimei săvârșite împotriva Legii Fundamentale, iar asta înseamnă împotriva statului. În cazul dat, nu poate exista o alegere între răul mai mare și răul mai mic. Toți cei care încalcă prevederile Constituției, inclusiv alegătorii, prin votul lor, prezintă un colosal rău pentru țară, pentru societate și pentru stat.

Acest rău trebuie oprit, iar asta se poate face doar într-un singur mod: a nu merge la secțiile de votare, iar în cazul în care ești impus să mergi, să pui cruce pe toți candidații din buletinul de vot”, a transmis Voronin într-o adresare publicată pe site-ul oficial al PCRM.

Contactat de ZdG, directorul Programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul Promo-LEX, Pavel Postică, a menționat că „există libertatea de exprimare și, respectiv, domnul președinte Voronin are dreptul la exprimarea opiniei”.

„PCRM, cu câteva ocazii, a utilizat mecanismul de boicot, inclusiv la referendumul constituțional, atunci chiar au reușit să convingă alegătorii să nu participe și poate inclusiv datorită acestu apel referendumul din 2010 (n.r. – când cetățenii au fost întrebați dacă sunt pentru modificarea Constituției astfel încât președintele R. Moldova să fie ales de către popor) a fost invalidat pe motivul lipsei unui număr suficient de alegători.

În cazul în care apelul lui Voronin va fi auzit de o majoritate a alegătorilor, am putea să avem o repetare a scenariului din 2010, dar reiterez că este o opinie, o opțiune, depinde de alegători ce soluție vor adopta”, a precizat Postică.

Potrivit analistului politic Victor Ciobanu, impactul adresării lui Voronin va fi „în limita popularității lui, care acum e de câteva procente și asta ar fi doar o limită superioară, pentru că niciodată populația sau electoratul care este atașat de un anumit partid nu merge 100% după indicațiile liderului acestuia”.

„Sub aspect epidemiologic, este un îndemn rațional”, consideră acesta, dar subliniază că „avem alegeri și nimeni nu va renunța la ele”.

„Voronin este o piesă inutilă, și-a jucat deja toate variantele posibile în politică. Rata participării va fi influențată de alți factori, nu de declarațiile lui Voronin. Nu cred că declarația unui lider expirat poate influența prezența la vot”, a conchis Ciobanu.

La scrutinul prezidențial din 1 noiembrie candidează opt concurenți: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent, susținut de PSRM), Violeta Ivanov (Partidul Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul electoral UNIREA).

Alegerile vor fi validate în cazul în care la urnele de vot va fi înregistrată o prezență de 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale.