• VIDEO/ Prima vizită a prim-ministrei R. Moldova în Ucraina: perspectivele relațiilor moldo-ucrainene

  VIDEO/ Prima vizită a prim-ministrei R. Moldova în Ucraina: perspectivele relațiilor moldo-ucrainene

  Ucraina și R. Moldova au colaborat anterior pe mai multe proiecte bilaterale, însă relația dintre cele două țări a devenit instabilă în urma declarației scandaloase făcute de Igor Dodon cu privire la apartenența peninsulei Crimeea. Pe fundalul acestor conflicte, prim-ministra a R. Moldova, Maia Sandu, a întreprins o vizită de lucru la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski.

  Deși președintele Igor Dodon a purtat o discuție telefonică cu omologul său ucrainean încă în luna mai, convenind asupra unei întrevederi, o eventuală întâlnire nu a avut totuși loc, aceasta fiind criticată de experții și societatea civilă din Ucraina. Mai mult decât atât, în cei trei ani de mandat, președintele R. Moldova nu a mers niciodată în vizite oficiale în țara vecină. În comparație cu acest exemplu, la doar o lună distanță de când a fost învestită în funcția de prim-ministru, Maia Sandu a întreprins prima sa vizită oficială la Kiev, unde a avut întrevederi cu președintele Zelenski, dar și cu reprezentanții societății civile.

  „Ne dorim o colaborare mai strânsă cu Ucraina în sectorul economic și cel energetic. Vom încerca să stabilim un control al granițelor comun, permanent și sută la sută funcțional, pentru a pune capăt crimelor și traficului ilegal. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a îmbunătăți situația ecologică a râului Nistru. Sunt convinsă că putem găsi soluții favorabile pentru cetățenii noștri și agenda Europeană comună”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe susținute alături de președintele ucrainean.

  La rândul său, Volodimir Zelenski a declarat că „Ucraina și R. Moldova vor fi nu doar vecini, dar și parteneri fiabili”. Acesta a mai precizat că Ucraina va continua să sprijine pe deplin integritatea teritorială a R. Moldova și să participe activ la procesul de negociere a reglementării transnistrene.

  Ucraina va contribui pentru a se asigura că teritoriile statelor noastre nu sunt ocupate de forțele armate ruse. În același timp, Ucraina va continua să sprijine pe deplin integritatea teritorială a Republicii Moldova și va participa activ la procesul de negociere a reglementării transnistrene”, a precizat președintele ucrainean.

  Evoluțiile relațiilor moldo-ucrainene, în opinia experților

  Pe fundalul declarației scandaloase a președintelui Igor Dodon, dar și a votului pentru revenirea Federației Ruse în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în prezent, R. Moldova și Ucraina au mai multe lucruri care le apropie și le îndeamnă să colaboreze, decât dintre acelea care le desparte. În cadrul alegerilor prezidențiale, cetățenii ucraineni nu au votat pentru oligarhi, iar crearea unei coaliții în Parlamentul R. Moldova dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor a determinat, într-un final, trecerea în opoziție a Partidului Democrat, condus anterior de Vladimir Plahotniuc. Totodată, Ucraina și R. Moldova se numără printre cele șase țări ale Parteneriatului Estic, care trebuie să realizeze acțiuni concrete în direcția unei dezvoltări democratice durabile și a integrării europene.

  Expertul politic Artiom Filipenko, șef al Departamentului Institutului Național de Studii Strategice din Ucraina, susține că relațiile moldo-ucrainene au avut o notă pozitivă până în prezent, dacă luăm în considerare punctele comune de control la frontieră, dar și încetarea construcției hidrocentralelor pe râul Nistru.

  Artiom Filipenko, expert politic, Ucraina

  „Cele două țări au făcut pași pozitivi. Acum este importantă dezvoltarea proiectelor care au fost deja începute, însă prin excluderea elementului de corupție. Această neîncredere vine încă din războiul din 1992, când naționaliștii ucraineni luptau de partea separatiștilor din regiunea transnistreană. Totodată, Ucraina va privi mereu cu rezervă la președintele Igor Dodon, la viziunile și pozițiile lui politice. Totuși, faptul că premierul Maia Sandu a venit la Kiev este un pas pozitiv, pentru că, indiferent de configurație, relațiile se dezvoltă”, susține Filipenko.

  Expertul politic este de părerea că Ucraina și R. Moldova ar trebui să conlucreze pentru rezolvarea problemei energetice, dar și pentru deschiderea punctelor comune de control pe tot segmentul frontierei. Un alt aspect, potrivit lui Filipenko, care ar trebui să se regăsească pe agenda celor două țări, este lupta împotriva corupției, fapt subliniat anterior și de prim-ministrul R. Moldova.

  De aceeași părere este și analistul politic din R. Moldova, Igor Boțan, care susține că cele două țări ar trebui să își unească eforturile, pentru a menține atenția Uniunii Europene și a Statelor Unite ale Americii (SUA) asupra regiunii.

  „Trebuie să existe un semnal clar că țările noastre lucrează și sunt în tranziție de la un regim oligarhic la normalitate. Cred că R. Moldova este onorată să fie într-un tandem cu Ucraina, pentru că relațiile noastre comerciale sunt foarte importante. Astfel, după ce UE și SUA vor primi mesaje că regiunea va reveni la normalitate, se vor deschide și ușile pentru investiții”, menționează Boțan.

  Analistul a mai subliniat și faptul că, odată cu schimbarea puterii, era necesar ca liderii celor două țări să se întrunească și să discute pe marginea problemelor care există în relațiile bilaterale.

  Cu ce ar putea contribui Ucraina pentru a ajuta R. Moldova în lupta cu fenomenul corupția?

  „Ucraina poate furniza R. Moldova informații pentru deconspirarea schemelor de corupție, inclusiv în regiunea transnistreană. Regiunea transnistreană nu funcționează doar datorită susținerii Federației Ruse, dar și pentru că este convenabilă unor părți ale businessului ucrainesc și moldovenesc. Această zonă convenea multor persoane”, consideră expertul Artem Filipenko.

  Expertul mai precizează că cele două țări ar putea conlucra pentru elaborarea unei legislații comune împotriva corupției, dar și pentru realizarea reformelor cu scopul implementării recomandărilor Uniunii Europene. Această luptă împotriva corupției ar fi însă mai eficientă dacă va exista o conlucrare și cu România, care a înregistrat deja rezultate în lupta cu corupția.

  Federația Rusă, între Ucraina și R. Moldova

  Reprezentanții Federației Ruse vin tot mai des la Chișinău, iar în timpul crizei politice din R. Moldova, aceștia au optat pentru crearea unei alianțe între socialiști și Blocul ACUM.

  În opinia expertului Artem Filipenko, coaliția din R. Moldova încearcă să scoată de pe agenda zilei unele subiecte mai sensibile, care nu ar trebui ignorate.

  „Rusia nu a plecat nicăieri. Rusia a rămas și are dorința de a restaura influența asupra fostului spațiu sovietic. Este greu să ne imaginăm că o țară oligarhică, așa ca Rusia, pur și simplu, încearcă să elibereze R. Moldova de sub regimul oligarhic. Rusia are interese strategice, tactica ei nu s-a schimbat”, declară Filipenko.

  Analistul Igor Boțan este însă de părerea că „este necesară o normalizare a relațiilor cu Federația Rusă, în contextul în care dezvoltarea relațiilor comerciale este importantă pentru R. Moldova”. Totuși, potrivit acestuia, în timpul discuțiilor cu Rusia, actorii politici nu trebuie să uite și de promovarea intereselor R. Moldova.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  LIVE/ Noi fragmente în care apar Dodon și Plahotniuc

  Deputatul Iurie Reniță prezintă noi fragmente în care apare Igor Dodon la întâlnirea din iunie 2019 cu Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov. Potrivit deputatului Lilian Carp, secvența video s-ar afla la Procuratu…
  LIVE/ Noi fragmente în care apar Dodon și Plahotniuc

  „Evident că voi câștiga al doilea tur, asta în cazul în care nu o fac din primul”. Va participa sau nu Dodon la prezidențiale?

  Cu mai puțin de 6 luni până la expirarea mandului prezidențial, Igor Dodon susține că deocamdată nu a luat o decizie cu privire la înaintarea candidaturii sale pentru un al doilea mandat de președinte al R. Mol…
  „Evident că voi câștiga al doilea tur, asta în cazul în care nu o fac din primul”. Va participa sau nu Dodon la prezidențiale?

  Directorul ANSP, despre anunțul Mitropoliei privind împărtășania: Asumarea de risc le aparține. Punct

  „Este decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe a Mitropoliei, este decizia și asumarea de risc care le aparține, noi ne-am expus destul de clar referitor la mai multe ritualuri bisericești. Este decizia care aparți…
  Directorul ANSP, despre anunțul Mitropoliei privind împărtășania: Asumarea de risc le aparține. Punct

  Responsabilii din domeniul sănătății, împotriva organizării Paștelui Blajinilor: „Din păcate, Biserica nu ne-a auzit”

  Responsabilii din domeniul sănătății s-au pronunțat împotriva organizării Paștelui Blajinilor, dar preoții oricum ar fi făcut invers, a anunțat directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Fur…
  Responsabilii din domeniul sănătății, împotriva organizării Paștelui Blajinilor: „Din păcate, Biserica nu ne-a auzit”

  VIDEO/ Mai mulți deputați au venit în Parlament: „Această ședință a fost sabotată de colegii din majoritatea parlamentară”

  Deputații fracțiunilor PAS, Platforma DA, partidul „Șor” și membrii grupului „Pro Moldova” s-au prezentat în plenul Parlamentului chiar dacă la 5 iunie nu a fost programată nicio ședință a Legislativului. Vicep…
  VIDEO/ Mai mulți deputați au venit în Parlament: „Această ședință a fost sabotată de colegii din majoritatea parlamentară”

  VIDEO/ Monica Babuc susține că PDM va vota în a doua lectură Legea cu privire la ONG-uri și va susține toate condiționalitățile impuse de UE pentru acordarea finanțării

  Vicepreședinta Parlamentului, democrata Monica Babuc, a anunțat vineri, 5 iunie, că PDM va vota Legea cu privire la organizațiile necomerciale în lectura a doua, lectură finală. Tot Monica Babuc a declarat că P…
  VIDEO/ Monica Babuc susține că PDM va vota în a doua lectură Legea cu privire la ONG-uri și va susține toate condiționalitățile impuse de UE pentru acordarea finanțării