Principală  —  IMPORTANTE   —   Viceprim-ministrul Nicu Popescu va participa…

Viceprim-ministrul Nicu Popescu va participa la lucrările celei de-a 28-a reuniuni anuale a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, care se va desfășura la Stockholm

Foto: MAEIE

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu va participa la lucrările celei de-a 28-a reuniuni anuale a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care se va desfășura în perioada 1 – 3 decembrie, în orașul Stockholm, Regatul Suediei, statul care deține președinția în exercițiu a organizației.

În cadrul reuniunii, miniștrii de externe ai celor 57 de state participante la OSCE vor efectua un schimb de opinii pe chestiuni de actualitate de pe agenda organizației pe cele trei dimensiuni: politico-militară, economică și mediu ambiant, și umanitară, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE).

Miniștrii vor discuta despre provocările care afectează regiunea OSCE, precum și implicațiile asupra activității per ansamblu a organizației. O atenție deosebită va fi acordată conflictelor din spațiul OSCE și impactului acestora asupra respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale, precum și modalităților de consolidare a securității europene.  

În cadrul ministerialei, șeful diplomației de la Chișinău va vorbi despre viziunile Republicii Moldova asupra chestiunilor menționate și va prezenta poziția țării noastre privind procesul de soluționare a conflictului din raioanele de est ale R. Moldova.

În marja reuniunii, ministrul Nicu Popescu va avea o serie întrevederi bilaterale cu secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii Antony Blinken, secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană, precum și cu omologii din Suedia, Polonia, Norvegia, Danemarca, Estonia, Irlanda, Republica Kârgâză, Macedonia de Nord și alții. De asemenea, șeful diplomației va participa și la reuniunea Consiliului ministerial al statelor membre GUAM, în cadrul căreia R. Moldova urmează să preia președinția rotativă începând cu 1 ianuarie 2022.

Publicitate
Publicitate