Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Președinta Maia Sandu…

ULTIMA ORĂ Președinta Maia Sandu va convoca CSS în legătură cu „situația excepțională din justiție”

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, anunță că va convoca luni, 20 martie, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) în legătură cu situația excepțională din justiție.

Anunțul șefei statului vine în contextul în care Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Înțeleg că judecătorii au decis totuși să blocheze curățarea justiției și să pună în continuare piedici în calea restaurării dreptății în Moldova. Anunț că voi convoca pentru ziua de luni, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție”, a spus Maia Sandu.

Adunarea Generală a Judecătorilor s-a convocat pe 17 martie 2023 în ședință. Pe ordinea de zi au fost incluse doar două subiecte: aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul judecătorilor. După ce timp de câteva ore, mai mulți magistrați au ținut discursuri în care au vorbit despre „salariile mici” și „influența politicului asupra sistemului judecătoresc”, s-a votat întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor și amânarea votării membrilor CSM. Întreruperea a fost anunțată până pe 28 aprilie.

Cinci judecători, toți din prima instanță, care au promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, luptă pentru patru funcții vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Comisia Pre-Vetting a stabilit că cei cinci magistrați corespund criteriilor de integritate etică și financiară, promovând astfel  evaluarea, chiar dacă în privința a patru dintre ei a depistat unele abateri de la legislația în vigoare. 

ZdG a analizat deciziile Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor în privința celor cinci magistrați care au promovat evaluarea și vă prezintă principalele concluzii. În urma Adunării Generale a Judecătorilor de vineri, 17 martie, patru dintre ei urmează să obțină mandate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, iar candidatul care va obține cele mai puține voturi va deveni membru supleant în cadrul acestei instituții.