Principală  —  IMPORTANTE   —   Televiziunile din R. Moldova, controlate…

Televiziunile din R. Moldova, controlate din Rusia

Trei posturi de televiziune ce difuzează pe teritoriul R. Moldova și au printre cele mai mari audiențe sunt deținute de cetățeni ai Federației Ruse. Este vorba despre posturile Primul în Moldova, Accent TV și RTR Moldova. Postul N4, la rândul său, are afilieri de rudenie cu fondatorii RTR Moldova.

Posturile Primul în Moldova și Accent TV și-au schimbat proprietarii în perioada alegerilor parlamentare anticipate din vara anului 2021. Posturile nu-i mai aparțin fiului fostului procuror general al Rusiei, Igor Ceaika, partener al fratelui fostului președinte Igor Dodon, Alexandru Dodon, în cadrul câtorva companii. Ceaika deținea cele două posturi în R. Moldova împreună cu Vadim Ciubară, un apropiat al lui Igor Dodon.

Primul în Moldova și Accent TV și-au schimbat proprietarii, dar rămân controlate din Rusia
Cele două televiziuni sunt deținute de compania „Telesistem TV” SRL, care, la rândul ei, este fondată de o companie din Federația Rusă, „Медиа Инвест Сервис”. În prezent, în calitate de beneficiari finali ai companiei figurează doi cetățeni ai Federației Ruse, Samvel Grigorean și Natalia Ermilova, din Sankt Petersburg, care au preluat compania „Медиа Инвест Сервис”, prin intermediul unei alte firme „Объединенные Ресурсы”, în perioada alegerilor parlamentare anticipate din vara anului 2021.

În calitate de administrator al „Telesistem TV” SRL figurează, la fel ca și anterior, Stanislav Vîjga. În prezent, el deține și funcția de director al Reprezentanței din Republica Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale “MIR”, care emite pe teritoriul statelor fostei URSS. Solicitat de ZdG pentru detalii despre noii proprietari ai posturilor de televiziune, Stanislav Vîjga a spus că aceasta ar fi o informație pe care nu are dreptul să o facă publică.

RTR Moldova, controlat de o organizație non-guvernamentală din Rusia, fondată de Sberbank


Un alt post de televiziune controlat de Rusia este RTR Moldova, deținut de compania „TV-Comunicaţii Grup” SRL. Acesta este deținut în proporție de 50% de o organizație non-guvernamentală din Rusia, „Российское общество по организации и управлению проектами в области средств массовой информации и массовых коммуникаций”, pe scurt, „Rosmediacom”. Asociația, la rândul ei, a fost fondată de cea mai mare bancă de stat rusească, Sberbank, de o altă bancă – Vnesheconombank, și de o structură de stat în domeniul audiovizualului – Compania rusă de stat de radio și televiziune (VGTRK).

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează


După invazia Rusiei asupra Ucrainei, Sberbank a fost supusă sancțiunilor din partea Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii. Și Uniunea Europeană a propus aplicarea sancțiunilor asupra băncii rusești, deși nu a luat încă o decizie.

În proporție de 25 la sută, RTR Moldova este controlată de Valentina Stețco.

Legături de rudenie cu proprietarii de la N4

Alte 25% din compania ce deține RTR Moldova sunt controlate de o firmă din R. Moldova, „SB Grup Media” SRL. Aceasta le are în calitate de asociate pe Galina Sîrbu (80%) și pe Oxana Borșevici (20%). Ele ar fi rude cu proprietarii unui alt post de televiziune, N4Alexandru și Eugeniu Sîrbu (tată și fiu) și Andrei Borșevici, asociați ai companiei „Selectcanal-TV” SRL, potrivit Mold-Street. Eugeniu Sîrbu este și proprietarul postului Agro TV, prin intermediul companiei „Jevise” SRL. Alexandru Sîrbu a fost proprietar al operatorului de televiziune prin cablu Sun TV, deținut de compania Sun Communications, care în 2016 a fost preluat de Orange.

Solicitat de ZdG, directorul RTR Moldova, Evghenii Sergheev, a spus că proprietarii postului provin din Federația Rusă, dar că aceștia nu ar influența politica editorială a postului. „Nicidecum asta nu influențează”, a punctat Sergheev.

Ziarul de Gardă a dezvăluit cine sunt proprietarii posturilor de televiziune. La trei ani de la plecarea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor din R. Moldova, cei doi continuă să domine piața media audiovizuală, alături de figuri politice afiliate Partidului Socialiștilor din R. Moldova.