Principală  —  IMPORTANTE   —   SONDAJ iDATA/ Cum ar arăta…

SONDAJ iDATA Cum ar arăta configurația parlamentară dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare anticipate

Trei partide ar accede în Parlamentul de la Chișinău dacă duminică viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate. Este vorba de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Socialiștilor din R. Moldova și Partidul Politic „ȘOR”. Cel puțin asta arată datele ultimului sondaj realizat și prezentat de Date Inteligente (iData) miercuri, 22 decembrie.

Autorii studiului susțin că la sondaj au participat respondenți și din câteva localități din stânga Nistrului.


Potrivit sondajului realizat de Date Inteligente (iData), dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, trei partide ar accede în Legislativul de la Chișinău. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține cele mai multe voturi (28,7%), Partidul Socialiștilor, fără PCRM, ar acumula 14,9%, iar Partidul Politic „Șor” ar aduna 10,8%.

  • PAS: 28,7%;
  • PSRM: 14,9%;
  • PP Șor: 10,8%;
  • Platforma PDA: 3,9%.
  • PCRM: 3,8%
  • Blocul Renato Usatîi: 2,5%;

Pragul electoral pentru a accede în Parlament este de 5% pentru partidele politice și 7% pentru blocurile electorale.

Publicitate
Publicitate

În contextul situației politice, respondenții au fost întrebați în cine au cea mai mare încredere. În topul preferințelor se regăsește, în continuare, președinta R. Moldova, Maia Sandu, fiind urmată de liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon, iar pe locul trei este Ilan Șor, deputatul condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare și care în vara anului 2019 a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

Maia Sandu: 29,6%
Igor Dodon: 9,5%
Ilan Șor: 8,1%

Ion Ceban: 5%
Marina Tauber: 3%

Sondajul a fost realizat în perioada 12 – 19 decembrie curent, pe un eșantion de 1 021 de respondenți din 320 de localități, inclusiv câteva din stânga Nistrului, având o eroare maximă de eșantionare de +/3%.

Reprezentanții iData, directorul căreia este Mihai Bologan, fratele ex-deputatului socialist Viorel Bologan, spun că cercetarea a fost efectuată din banii companiei, studiul fiind finanțat din Fondul de Marketing al „Date Inteligente SRL”.

Un sondaj realizat și prezentat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” luni, 20 decembrie, arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar acumula același număr de voturi, mai exact câte 24,7% din sufragii. Pe lângă cele două formațiuni, datele sondajului arată că în Parlamentul de la Chișinău ar accede și Partidul Politic „ȘOR”, care ar aduna 8,2% din voturi. DETALII AICI

Publicitate
Publicitate