Principală  —  IMPORTANTE   —   Sondaj IDIS „Viitorul”: BECS și…

Sondaj IDIS „Viitorul”: BECS și PAS ar obține același număr de voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate. Cum ar arăta noul Parlament

Foto: parlament.md

Un sondaj realizat și prezentat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” luni, 20 decembrie, arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar acumula același număr de voturi, mai exact câte 24,7% din sufragii. Pe lângă cele două formațiuni, datele sondajului arată că în Parlamentul de la Chișinău ar accede și Partidul Politic „ȘOR”, care ar aduna 8,2% din voturi.

Studiul a fost realizat și finanțat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” (ISPRI) din România și CBS Research.


Datele sondajului arată că cele trei partide care sunt acum în actualul Parlament, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și Partidul Politic „ȘOR”, ar avea șansa de a accede și în viitorul Parlamentul de la Chișinău, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Potrivit datelor colectate de la întregul eșantion de respondenți, BECS și PAS ar acumula câte 24,7%, iar Partidul „ȘOR” – 8,2%.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, cu ce partid ați intenționa să votați?
Din totalul eșantionului:
BECS – 24,7% 
PAS – 24,7% 
PȘor – 8,2% 

captură privesc.eu

Datele oferite de respondenții deciși arată însă că BECS ar acumula mai multe voturi decât PAS, diferența fiind de 0,1%.

Din totalul celor deciși:
BECS – 37,8%
PAS – 37,7% 
PȘor – 12,6%

captură privesc.eu

În contextul situației politice, respondenții au fost întrebați în cine au cea mai mare încredere. În topul preferințelor se regăsește președinta R. Moldova, Maia Sandu, fiind urmată de socialistul Igor Dodon, iar pe locul trei este primarul Capitalei, ales pe listele PSRM, Ion Ceban.

Topul este completat de Vladimir Voronin, liderul comuniștilor, Ilan Șor, deputatul condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în dosarul fraudei bancare și care în vara anului 2019 a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională, Ion Chicu, ex-premier al R. Moldova, Renato Usatîi, lider al „Partidului Nostru”, Igor Grosu, președintele Parlamentului și fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase.

captură privesc.eu

Sondajul a fost realizat în perioada 4– 15 decembrie curent, pe un eșantion de 1 055 de respondenți din dreapta Nistrului, având o eroare maximă de eșantionare de +-3%. Potrivit autorilor, interviurile pentru colectarea datelor au fost realizate față în față. Chestionarul a fost redactat în limbile română și rusă.

Studiul a fost realizat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” (ISPRI) din România și CBS Research.