Principală  —  IMPORTANTE   —   Sergiu Litvinenco, despre Legea cu…

Sergiu Litvinenco, despre Legea cu privire la ANI, votată de PSRM-Șor: „Prin această lege, toate dosarele socialiștilor urmează a fi încetate, iar averea obținută ilegal – păstrată”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, susține că în ședința nocturnă de miercuri, 16 decembrie, alianța PSRM-ȘOR a votat modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), pentru ca mai mulți deputați socialiști să scape de confiscarea averii obținută ilegal”.

Deputatul susține că „la prima vedere modificarea este inofensivă, însă dacă te adâncești și studiezi mai atent, îți dai seama că nu este așa nici pe departe”.

„În celebra ședință nocturnă, alianța PSRM-Șor a votat și modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate (ANI). În chiar prima modificare, la art.26 din Legea nr.132/2016, cuvântul „mandate” se substituie cu cuvântul „mandat”. Adică pluralul „mandate” se substituie cu singularul „mandat”.

Ce înseamnă modificarea dată la modul practic? Încerc să explic printr-un exemplu. Admitem că domnul GN a fost deputat în Parlamentul precedent (2015-2019) și este deputat și în Parlamentul actual. În condițiile în care în lege se păstrează pluralul „mandate”, atunci ANI poate verifica averea obținută de domnul GN atât pe durata mandatului precedent (adica 2015-2019), cât și în mandatul actual (2019-2020). Plus un an înainte de începerea primului mandat (2014).

Dacă însă în lege pluralul „mandate” este substituit cu singularul „mandat”, situația se schimbă radical. În așa caz, ANI poate verifica averea obținută de domnul GN doar pe durata mandatului actual (început în 2019), plus un an înainte de intrarea în acest ultim mandat (2018). Și, atenție, nu mai poate face nimic în cazul averii obținute de domnul GN înainte de 2018 (adică în perioada 2015-2018)„, a scris Litvinenco într-o postare pe Facebook.

Deputatul mai spune că prin modificarea Legii cu privire la ANI, toate dosarele socialiștilor urmează a fi încetate, iar averea obținută ilegal – păstrată”.

„Potrivit informației din presă, mai mulți socialiști nu își pot justifica averea obținută în mandatul precedent – în anii 2015, 2016, 2017. În cazul lor ANI făcea verificări. Dacă dosarele se duceau până la capăt, atunci averea care nu putea fi justificată urma a fi confiscată. În folosul statului (...). Iată cum hoții votează la miez de noapte legi prin care cei care au încălcat legea scapă de pedeapsă și rămân cu averea dobândită ilegal, în loc să fie confiscată în favoarea oamenilor„, a adăugat Litvinenco.

Deși responsabilii din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI) au dat aviz negativ și și-au exprimat de mai multe ori îngrijorarea față de proiectul de lege elaborat de către deputații socialiști cu privire la modificarea legii cu privire la ANI, miercuri, 16 decembrie, deputații PSRM și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii din Pro Moldova și cei din Partidul Politic Șor, au aprobat documentul în prima lectură.

ANI a dat aviz negativ acestui proiect, „semnalând consecințele defavorabile și efectele nadorite asupra dosarelor de control aflate, la moment, în derulare la ANI, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor,  în cazul în care acest proiect va fi adoptat în versiunea propusă”.

Constatăm cu regret că atenționările Autorității față de acest proiect de lege nu a fost luate în considerație, iar modificările propuse vor conduce la blocarea activității inspectorilor de integritate, prin reducerea semnificativă a instrumentelor anticorupție de care dispun și la imposibilitatea realizării pe deplin a misiunii Autorității”, au menționat responsabilii de la ANI, într-o notă informativă.

Pe 18 decembrie, președinta ANI, Rodica Antoci a declarat în cadrul unei ședințe de lucru online, că activitatea inspectorilor de integritate a devenit destul de vizibilă în ultimul timp, deranjând astfel pe unii subiecți.

„Acest fapt se confirmă prin modul în care au fost votate în grabă acele modificări controversate asupra Legii ANI, în data de 16 decembrie 2020. În pofida tuturor condiționalităților UE pentru dezvoltarea R. Moldova, unii își doresc cât mai urgent să diminueze instrumentele de control ale ANI”, a spus Antoci.