Principală  —  IMPORTANTE   —   „Șeful statului aruncă gaz pe…

„Șeful statului aruncă gaz pe foc și inițiază un nou război politic”. Reacții la anunțul președintei Maia Sandu privind anticipatele sau referendumul

Foto: ZdG

Reacția președintei Maia Sandu după decizia Curții Constituționale (CC) care a declarat neconstituțional decretul privind numirea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier a separat deputații în mai multe tabere. În timp ce reprezentanții PAS spun că vor susține necondiționat toate demersurile președintei în căutarea soluțiilor pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, PSRM și PDM condamnă declarația acesteia privind declanșarea alegerilor anticipate sau inițierea procedurii de suspendare a sa din funcție prin referendum. „Șeful statului aruncă gaz pe foc și inițiază un nou război politic”, spun socialiștii.

Deputatul fracțiunii PSRM Vasile Bolea se arată nedumerit de reacția președintei Maia Sandu la decizia CC și o acuză pe aceasta că încearcă să lupte cu Parlamentul, deși toate practicele precedente arată că Legislativul iese învingător dintr-o asemenea luptă.

„Dna președinte este din nou pe baricade. I-aș recomanda ca înainte de discursuri să ia o pauză și să se gândească bine la ceea ce vrea să spună. În loc să analizeze decizia Curții Constituționale, șeful statului aruncă gaz pe foc și inițiază un nou război politic. Încă din anii 90, când șeful statului începea confruntarea cu Parlamentul, Parlamentul întotdeauna ieșea învingător din acest război, pentru că nu se află în subordinea șefului statului. Parlamentul la fel a fost ales și reprezintă organul reprezentativ în această țară”, a spus socialistul Vasile Bolea în cadrul unei emisiuni de la TV8.

„Am văzut dorința Maiei Sandu de a lupta cu Parlamentul. (…) Se vede că decizia CC a enervat-o și este clar că nu are de gând să respecte această decizie și să intre în câmpul constituțional”, a adăugat acesta.

La rândul său, deputatul PDM Dumitru Diacov susține că președinta trebuie să găsească o cale de mijloc, să respecte CC și să cheme fracțiunile parlamentare la consultări pentru identificarea unui candidat la funcția de premier.

„Președintele trebuie să aducă pace și cooperare. Nu trebuie să existe acest război între instituția prezidențială, Parlament și mai nou, Curtea Constituțională. Trebuie să cheme fracțiunile la consultări. Cred că sunt 80 de deputați cu care poți dialoga. (…) Eu nu vreau să se meargă pe conflict. Va fi pentru prima dată când un președinte nu se supune unei decizii CC”, a declarat Dumitru Diacov.

De partea cealaltă, deputatul PAS Mihai Popșoi se declară mândru de gestul făcut de președintă.

„Demult nu am simțit o asemenea mândrie față de gestul unui președinte. Este o mare diferență între președintele de acum și Igor Dodon care se temea de Plahotniuc. Acum alegerea în țară se dă între un grup de deputați care se țin de mandat și se tem de anticipate, care vor să continue furturile din Calea Ferată, Poșta Moldovei, Moldsilva, și decizia poporului de a-și alege viitorul”, a spus deputatul PAS Mihai Popșoi.

După decizia Curții Constituționale care a declarat neconstituțional decretul privind numirea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier, președinta Maia Sandu a susținut o conferință de presă în care a declarat că depășirea actualei crizei se poate face doar cu un Parlament nou, iar poporul este cel care deține puterea reală în stat. „La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a spus aceasta.

„Nu am să stau să privesc cum frăția penalilor nu vrea să lase țara din mână și semnează alianțe la fel de ușor cum și-au umplut propriile buzunare. Nu sunt prizonierul funcțiilor, nu voi fi un președinte comod așa cum vor cei certați cu legea. Eu voi vorbi pentru oameni și voi fi alături de ei. Deputaților care nu sunt prinși în mrejele clanurilor mafiote le cer un pic de curaj și asumare. Curajul de a merge în alegeri anticipate și asumarea că nimic bun nu mai poate ieși din această structură parlamentară. Nu avem dreptul să permite recapturarea instituțiilor statului. Poporului este deținătorul real al puterii în stat și este cel care poate să tranșeze această situație. La anticipate sau la referendum oamenii vor decide viitorul lor și al țării”, a conchis Maia Sandu.




Magistrații CC au declarat drept neconstituțional decretul președintei Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Prin decizia de marți, 23 februarie, Înalta Curte obligă președinta să anunțe noi consultări cu fracțiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru.

Decizia de astăzi a fost luată în baza sesizării depuse la 12 februarie curent de deputații socialiști Vasile Bolea, Grigore Novac și Alexandr Suhodolski. Aceștia au cerut să fie interpretat dacă președinta Sandu a admis o încălcare gravă atunci când a desemnat-o pe Gavrilița repetat la funcția de premier, însă această parte a sesizării nu a fost admisă de Înalta Curte.

Prim-ministra desemnată, Natalia Gavrilița, nu a primit joi, 11 februarie, votul de încredere al deputaților din Parlamentul de la Chișinău. Niciun deputat nu a votat pentru învestirea Cabinetului de miniștri. 

Tot joi, în timp ce prim-ministra desemnată își prezenta în plenul Parlamentului programul de Guvernare, PSRM a propus propriul candidat pentru funcția de premier. Despre asta a anunțat președintele socialiștilor, Igor Dodon, care a declarat că Mariana Durleșteanu este candidata propusă de socialiști.

Chiar înainte ca să înceapă procedura de vot pentru susținerea Guvernului Gavrilița, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor (PSRM), Corneliu Furculiță, a anunțat că 54 de deputați – din PSRM, transfugii din „Pentru Moldova”, Partidul Șor și trei deputați independenți – au semnat pentru constituirea unei majorități parlamentare, pentru desemnarea candidatului PSRM pentru funcția de premier.

Ulterior, și Platforma DA a venit cu propriul candidat pentru funcția de premier, înaintându-l pe liderul Platformei, Andrei Năstase, la această funcție.